Мишел поручио: На Западном Балкану кључне реформе

Жељели бисмо напредовати на путу проширења. Сви смо свјесни наших заједничких приоритета, заједничког договора и дигиталног развоја. Као Европљани морамо заједно одлучити каква ће бити наша будућност и какав ће бити наш заједнички напредак, рекао је у свом обраћању предсједник Европског вијећа Шарл Мишел након самита Европска унија - Западни Балкан, на Брду код Крања.

Регион 06.10.2021 | 15:40
Мишел поручио: На Западном Балкану кључне реформе

Мишел је рекао да је Западни Балкан од велике стратешке важности за Европску унију, али да су реформе у регији кључне.

Према Мишелу, такође је у питању одабир земаља Западног Балкана, онога што желе за своје земље, али реформе су кључне, укључујући зелени споразум и дигиталну агенду.

- Понудили смо велику количину новца, највише до сада и на овај начин можемо промовисати сарадњу у регији - рекао је предсједник Европског вијећа.

Мишел је нагласио потребу даљих реформи у регији, нагласивши владавину права и слободу медија.

Предсједница Европске комисије Урсула вон дер Лајн рекла је да је порука самита јасна: те су земље дио исте Европе као и државе чланице.

- Имамо заједничку историју, заједничке вриједности и заједничку судбину. Европска унија неће бити потпуна без Балкана - рекла је Вон дер Лајен.

Путујући Западним Балканом прошле седмице, Вон дер Лајен се осјећала фрустрираном дуготрајним процесом приближавања, али је и сама примијетила велике промјене па је важно да се реформе наставе у кључним подручјима попут борбе против корупције, економских реформи и слободе медија.

Словенски премијер Јанез Јанша захвалио се предсједнику Европског вијећа Шарл Мишелу за организацију неформалног самита у Словенији.

- Ово је био врло важан догађај који је појаснио слику о ситуацији у регији - рекао је Јанша.

Предсједници Европске комисије словенски премијер изразио је захвалност због недавних напора да се ријеше нека отворена питања која треба ријешити прије него што уопште почну говорити о проширењу.

Самиту су присуствовали челници ЕУ-а и шест партнера са Западног Балкана: Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Република Сјеверна Македонија и Косово.

(Агенције Фото:АА)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Зеки Пресс

06.10.2021 14:07

Одлицна стимулација за спроводјење насе реформеске агенде "тиха вода муљ носи". Охрабрени овом понудом идемо даље у нове побједе. Мир, мир, мир - нико није крив! Хаса, хаса, хаса - пуна нам је каса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

06.10.2021 14:13

будућност европе је никаква. бијела куга маxимална, породично живот нула, дјеца се дрогирају и алкохолишу од пубертета... прегазиће нас Талибани са животном филозофијом и дјецом... боље да се прикључимо талибанској унији

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

06.10.2021 14:48

Ако сте понудили новац имате нас пристанак.Такви смо ми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

незнам

06.10.2021 15:14

Како Бају нико не зове ??Велики је само у Бакинцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зомбие x апоцлyпсе

06.10.2021 16:58

То је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

07.10.2021 08:36

Да да , да нам буде лијепо и добро као у Француској, Словенији и свим осталим земљама гдје малтене свакодневно грађани протествују против терора државе.Кога ви фарбате, то се распада......

ОДГОВОРИТЕ