Политичари из БиХ позвани да блиско сарађују са ОХР

Позивамо Европску унију и државе чланице да подрже Босну и Херцеговину у провођењу 14 кључних приоритета, укључујући изборне и уставне реформе, у складу са начелима ЕУ-а и одлукама међународних и уставних судова, како би се покренули напријед према статусу кандидата.

Босна и Херцеговина 05.10.2021 | 22:59
Политичари из БиХ позвани да блиско сарађују са ОХР

Позивамо локалне власти и политичке представнике да блиско сарађују са Европском унијом, међународном заједницом и Канцеларијом високог представника.

Ово је наведено у Декларацији ЕПП-а ЕУ-Западни Балкан која је усвојена данас у Словенији.

У Декларацији је поновљена "снажна и недвосмислена подршка вјеродостојном процесу проширења и приступању Европској унији за шест западнобалканских партнера", а поновљено је и да будућност Западног Балкана лежи у Европској унији.

Назначена је потреба земаља Западног Балкана за јачањем добросусједских односа и регионалну стабилност као приоритетом, те да се суверенитет и интегритет сваке земље Западног Балкана морају у потпуности поштовати.

У Декларацији је наведено и да су се лидери ЕПП-а састали у Љубљани и договорили изјаву и о неколико тачака. Прва од њих је да се мора ојачати повјерење међу партнерима са Западног Балкана - међу свим политичким странкама и актерима, интерно и екстерно, укључујући вис-à-вис ЕУ.

Помиње се јачање владавине права, борба против корупције, независност правосуђа и слобода медија.

- Цијели процес интеграције у ЕУ је заједничка одговорност - додаје се, и истиче да односи морају бити засновани и на искреној и блиској сарадњи.

Наводи се и да су увјерени да ЕУ мора кренути ка одржавању редовних самита ЕУ-Западни Балкан.

- Позивамо на повећање присуства ЕУ на терену - укључујући посјете, мисије и представништва - и истовремено охрабрити наше партнере са Западног Балкана да упознају своје колеге и заинтересоване стране у Бриселу и широм Европске уније - пише у Декларацији која се дотакла и сваке поједине земље Западног Балкана.

- Потребна је јача регионална отпорност према трећим актерима, чији су интереси и акције често супротстављене вриједностима ЕУ и политици интеграције у ЕУ. ЕУ треба јасно позиционирање у односу на конкуренте попут Кине, Русије, Турске и других; координиранији приступ са САД ће бити од велике помоћи - наведено је.

(Агенције)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Милојко

06.10.2021 04:23

На посао Миле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Партол

06.10.2021 04:45

Незнам како неко у нецему мозе да подрзи неку земљу у који владају највеци мафијаси и у којој корупција цвјета на сваком кораку.Реформе немогу да се спроведу зато сто политицари покрадосе све сто оци виде.постали су највеци тајкуни земаљске кугле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

06.10.2021 04:57

Само флоскуле...бла бла бла. Значи, наставља се пљачка буџета и ресурса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадно јадно јадно

06.10.2021 09:32

Када немас појма ста треба да радис онда оснујес међународну групу да донесе ДЕКЛАРАЦИЈУ! Исто смо могли ми ово написати у улици и представити је јавности јер политицка тезина је иста. НУЛА!!!!!!!!!!!!

Name

Демонкратија ЕЗ

06.10.2021 05:24

Од када уцимо на новоотвореним Европским Универзитетима пропадама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

?️

06.10.2021 06:20

Него како него да раде, знали су и они да ће морати радити него узели годишњи додатни (плаћени)...иако су они највреднији радили и у току бојкота ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

06.10.2021 07:24

Како то да господа Додик, Бакир, Комсиц, и Цовиц нису присуствовали самиту? Па они се сви заједно из " петних зила" упиру и труде да РС наравно у склопу БИХ сто прије удје у Европску унију!!!

ОДГОВОРИТЕ