Поднесена жалба: Расправа за јавност затворена!

Пуномоћник Гордане Тадић упутио је жалбу на одлуку Другостепене комисије Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) којом се она с позиције главне државне тужитељице премјешта на мјесто тужитељице, потврђено је за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

Босна и Херцеговина 04.10.2021 | 15:42
Поднесена жалба: Расправа за јавност затворена!

Како су за БИРН БиХ казали, са жалбом ће се поступити у складу и у роковима предвиђеним Законом о ВСТС-у БиХ и Пословником овог правосудног тијела.

РАСПРАВА ЗАТВОРЕНА ЗА ЈАВНОСТ

Одлука по жалби доноси се на затвореној расправи током сједнице ВСТС-а.

- У трећем степену се не расправља о одговорности, то је утврђено у првостепеној и другостепеној одлуци, расправља се само о изреченој санкцији - рекао је на претходној сједници Халил Лагумџија, предсједник ВСТС, наводећи да ће сама расправа бити затворена за јавност, али да ће се одлука саопштити након њеног доношења.

Подсјетимо, Другостепена дисциплинска комисија је 16. септембра 2021. године по жалби Тадић потврдила одлуку Првостепене дисциплинске комисије од 23. јула.

Адвокат главне државне тужитељице, Владо Адамовић је раније за БИРН БиХ казао како је био “спин да је због неупотребе ЦМС система тужитељица бирала тужитеље и додјељивала предмете”.

- У поступку је утврђено да то није тачно, предмете су додјељивали шефови одјељења, а сви свједоци су изјавили да она никад није мијењала одлуке шефова одјељења - навео је раније Адамовић, додавши како су спинови и погрешне информације проистекли из Тужилаштва БиХ.

Адамовић је навео и како приговор на то да “стално један тужилац ради одређеног човјека” представља правило и законску обавезу према којој окривљени има право да му се води јединствен поступак па се тужиоцу који води један предмет достави и други.

ЗА ШТА СЕ СВЕ ТЕРЕТИ ТАДИЋ?

Дисциплинском тужбом, поднесеном у априлу ове године, Тадић се терети за немар или непажњу у вршењу службених дужности, односно за свјесно занемаривање обавезе и налога ВСТС-а да се предмети Тужилаштва распоређују у рад тужиоцима путем аутоматског система расподјеле (ТЦМС) у периоду њеног мандата на функцији главног тужиоца.

На терет јој је стављено и пропуштање, из неоправданих разлога, да поступи у складу с одлукама, наредбама или захтјевима ВСТС, а ова тачка се тиче пропуштања да као руководилац Тужилаштва БиХ, примјеном одредаба Закона о заштити тајних података, обезбједи покретање поступка персоналних безбједносних провјера особља ове институције које руководе тајним подацима, као и налога ВСТС да све правосудне институције у БиХ проведу све обавезе и мјере наведеног закона.

Она се теретила и за понашање у Тужилаштву или ван њега, али је Одјељење дисциплинског тужиоца на припремном рочишту одустао од ове оптужбе. Ова тачка се односила на нарушавање угледа правосуђа неоснованим захтјевом за исплату потраживања у вези с најмом стана, док је за преостале тачке проведен поступак.

Тадић је за главну тужитељицу именована у јануару 2019., а функцију вршиоца дужности главног тужитеља је прије тога обављала од септембра 2016. године, након суспензије Горана Салиховића.

(Ослобођење Фото: Фактор)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Луле

04.10.2021 14:07

Умјесто да јој се забрани рад у правосуђу, покушава се да се рехабилитује и награди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.10.2021 14:16

Лопови и криминалци! Цаст цасним поједунцима. Дотицну истјерати из тузиластва.

Name

МУПетСхоу

04.10.2021 14:38

Бурле је као крпељ! Док не купи Радисицеву зграду и врати Гоцу у фотељу не преза ни од цега. Треба најприје ухитити главног мафијаса, али нема ко да то уради - МУП је у раљама криминалне секте!

Name

Ре

05.10.2021 07:14

Сви у правосуђу су корумпирани па не смију једни на друге. Без промјене власти нема се шта тражити у држави.

Name

Папакланд

04.10.2021 14:14

Ево насе Гоце гарант "назад". Јер Бурле је заузео гард-позицију и треба своје пијуне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корупција ...

04.10.2021 14:21

Каква жалба фукаре једне треба вас стрпати у затвор ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.10.2021 14:25

Додикову и цовицеву слугу треба ухапсити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

04.10.2021 14:26

Ово је замајавање јавности и бацање прашине у очи . Њу је требало удаљити потпуно из институције у којој је била запослена и потпуно је суспендовати , а не ово пребацују је са мјеста главног тужиоца на мјесто тижиоца . Она са овим уопште није кажњена .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Портпарол Ковацхевицх

04.10.2021 15:49

Добро сте примјетили. Ми смо Гагу наградили!

Name

БОБА

04.10.2021 21:17

ТОЛИКО ЈОЈ ДАЈЕТЕ НА ЗНАЦАЈУ.НИТИ ФАЦОМ НИТИ СВОЈОМ ПРИЦОМ НЕ ДЈЕЛУЈЕ ДА МОЗЕ ОБНАСАТИ ТУ ФУНКЦИЈУ.КАДА ЈЕ ПОСМАТРАТЕ ЦОВЈЕК СЕ ЗАПИТА ЈЕЛИ ТО МОГУЦЕ.КО ЈЕ УОПСТЕ ОНА.НЕ ДАЈЕ НИКАКАВ ДОЈАМ.ЗЕНА ЈЕ ТУ ЗАЛУТАЛА.ЊЕН КАПАЦИТЕТ ЈЕ НИСТА.СВЕ НАМ ЈЕ ЗИВА НАКАРАДА.16

ОДГОВОРИТЕ