Европљани ће и даље помјерати казаљке на сату

Иако је Европска комисија (ЕК) још прије три године предложила да се укине сезонско помјерање казаљки на сату, државе чланице се о томе још нису договориле, а чини се да у догледно вријеме ни неће.

Свијет 03.10.2021 | 20:52
Европљани ће и даље помјерати казаљке на сату

"У недјељу, 31. октобра помакнућемо вријеме", изјавио је недавно гласноговорник Стефан Де Кирсмекер, одговарајући на питање новинара шта се догађа са приједлогом да се укине "помјерање сата" сваке задње недјеље у марту и задње недјеље у октобру.

Помјерање времена требало је престати 2019., након што је бивши предсједник ЕК-а Жан Клод Јункер 2018. то предложио за цијелу Европску унију, с тиме да је чланицама препуштено да одлуче хоће ли задржати љетно или зимско рачунање времена, подсјећа Хина.

Приједлог је 2019. подржао Европски парламент, али требају га усвојити државе чланице. Тренутно нема никаквих назнака да би приједлог могао добити њихову подршку.

"Ствар је сада у рукама држава чланица", рекао је гласноговорник Де Кирсмекер.

Европски министри промета одлучили су у децембру 2018. одгодити одлуку о укидању сезонског помјерања казаљки до 2021. али се након тога ништа није догодило по том питању.

Одлука о томе хоће ли нека држава чланица узети као трајно љетно или зимско вријеме зависи о њеном географском положају и зато је тешко очекивати договор о приједлогу ЕК-а који се сада чини исхитрен, иако то нико не жели службено признати.

У Европској унији постоје три временске зоне и највећа је средњоевропска од Пољске на истоку до Шпаније на западу.

Када би све земље из те временске зоне узеле на примјер трајно љетно рачунање времена, у Шпанији, Белгији, Холандији, Данској зими би сунце излазило тек средином пријеподнева, а на сјеверозападу Шпаније око 10 сати.

У случају да узму зимско као трајно вријеме, сунце би на истоку Пољске излазило у три сата ујутро, у Варшави у 3 сата и 15 минута, а у Берлину 3 сата и 44 минуте.

С друге стране, када би земље на западу и сјеверу континента ушле у западноевропску временску зону, што би било природно, настале би нове компликације јер би тако Француска и Њемачка спадале у двије различите временске зоне.

Зато се чини да је сезонско помјерање казаљки на сату, уз све недостатке, ипак најбољи компромис.

(Мондо)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Тиме

03.10.2021 19:21

Да будем искрен, свеједно ми је, ја вријеме у опште не пратим, живот је тај који пролази, вријеме је само појам у Физици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

03.10.2021 19:33

Е јаких ми званицника који се три године око једног сата не могу сложити, шта онда очекивати да се сложе око битнијих ствари, какви морони

Name

дјуро

04.10.2021 02:16

али када се казаљке помјере унапријед поцецес мало раније да зивис него сто је твој организам навикао!!!!

Name

...

03.10.2021 20:51

Ништа глупље нема од тог помјерања времена и паљења свјетала на аутима у сред дана! Ама, свуда у свијету је од вајкада свитало једнако као и данас, а онда се некакви "експерти" досјетили да се на Бога бацају камењем! У Скандинавији пола године дан, пола године ноћ. Онда тамо треба сатове забранити законом. Идиотизам влада свијетом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиме

03.10.2021 21:00

...показујеш која си будала. Свима живот пролази, наравно, али треба га живјети. Зимско вријеме је оно вријеме које људима најбоље одговара. Али авај...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.10.2021 07:45

Ти "паметњаковићу" себи на сат стави зимско вријеме и уживај, нико ти не брани. Под условом да имаш квалитетан сат ,да не брза нити касни, мада је за тебе касно.

Name

РадЕ

04.10.2021 08:11

Значи нећу доживјети да укину ту глупост од помјерања сата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

04.10.2021 09:49

Боље померати казаљке на сату него палити ауто на гурање.

Name

Реалиста

04.10.2021 09:10

Прво вријеме од кад се званично мјери је било зимско. То је најнормалније мјерење, само што се неки феудалац сјетио да ако се помјери вријеме љети онда људи морају прије устајати јер им је дан дужи. Дакле помјерање сата је измишљено да се радник може дуже и ефикасније израбљивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

04.10.2021 12:07

Ста ти је цовјек Сада хоце да натера Сунце да оно излази када њему одговара

ОДГОВОРИТЕ