Казне и до 65.000 евра: 9 необичних закона у Њемачкој

Ако нисте алергични на осе, немојте их убијати, а будите опрезни и ако се одлучите за тучу јастуцима. Такође, полицајцима морате да персирате, а постоји и одређено време у којем не смете да бацате флаше у канте за рециклажу.

Свијет 03.10.2021 | 12:11
Казне и до 65.000 евра: 9 необичних закона у Њемачкој

Свет је пун необичних закона, па је тако у Сингапуру забрањено жвакати жваке, осим ако их није преписао лекар. Није допуштено ни пљување, дување носа, као ни мокрење на јавним местима.

У Шри Ланки би могли да вас казне уколико одлучите да сликате селфи са Будиним кипом, а многе карипске државе, попут Барбадоса, Свете Луције и Светог Винсента, бране да се носи одећа за маскенбал. Такву одећу не сеју да носе чак ни деца.

Али, необичних закона има и ближе; не морате нужно да одете на други континент – довољно је да отпутујете у Немачку.

Убијање осе

Убијете ли осу, Немци вас могу папрено да вас казне, цена за такво дело креће се до 65.000 хиљада евра у Бранденбургу, односно "пуких" 5.000 евра у Рениланд-Фалцу. Прогледће вам кроз прсте ако сте алергични на осе. Иако је убијање забрањено, казне се готово никад не наплаћују.

Кривудање на бициклу

Вожња бицикла под утицајем алкохола (1,6 одсто или више) у Немачкој није допуштена. Седнете ли на двоточкаш након којег пива више, могли бисте да исзгубите возачку дозволу, па чак и полагати тест психолошке процене. Они који падну на тесту морају годинама да доказују да су психички здрави пре него што добију возачку назад.

Протести под маском

Ако одлучите да протестујете у Немачкој, немојте то да радите са маском на лицу јер је то законом забрањено. Виде ли вас полицајци са маском, могли би вас приведу. Питање је да ли то важи за маске преко целог лица, или се и оне против коронавируса не препоручују?

Борба јастуцима

Јастке могу да сматрају потенцијалним, односно пасивним оружјем, пише Тхелоцал.де – баш као што је то и панцир, који служи за самообрану. Стога, упуштате ли се у борбу јастуцима у Немачкој, будите нежни како вас нетко не би оптужио за напад.

Право на прозор

У Немачкој свака канцеларија мора да има прозор како би запослени имали довољно светлости. То је и у складу са правима запослених који смеју да раде само у сигурном окружењу.

Бушење недјељом

Имате ли комшије који буше недјељом? Е, па, у Немачкој то не би смело да вам се догоди јер је противзаконито. Осим тога, забрањено је и бацати флаше у канте за рециклажу кад ви то желите – у време одмора се то никако не препоручује.

Одбијање оџачара

Оџачарима у Немачкој је лакше да уђу у кућу него полицији, наводи Тхелоцал.де јер им закон прописује да грађани не смеју да им забране приступ. У времеТрећег Рајха сваки оџачар је имао одређене куће за које је био задужен, а његова обвеза је била да пријави потенцијално недопуштене активности грађана.

Са полицајцем искључиво на "Ви"

Полицајцима у Немачкој морате да персирате – и тачка. Непоштовање закона и реда, непристојне грађане може да кошта и до 600 евра. Стога је мудро знати разлику између "ду" и "Сие" у немачком језику.

Певање првог стиха химне

"Дас Лиед дер Деутсцхен" ("Песма Немаца") је државна химна, позната у свету као Деутсцхланд, Деутсцхланд üбер аллес, што је и први међу стиховима које је написао Аугуст Хајнрих Хофманн 1841. године.

Али, будући да је Хитлерова Нацистичка странка користила песму у складу са својом идеологијом и први стих протумачила као "Немачка мора владати над целим светом", забрањена је употреба због негативне конотације.

Како Немци ипак нису хтели да одбаце песму јер је изворно створена у жељи за демократијом, задржали су је као државну химну, али оставили су само трећу строфу.

(Б92/ фото: деутсцхланд.де)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Атила

03.10.2021 10:18

А ја нецу нисанити ... И Богу цу се молити ... Да те могу промасити .. . Јо како сам тузан био кад сам медиакатив изгубио ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаско

03.10.2021 10:55

Сто се тице смеца и рециклазе, посебно стаклених пред.ета, сасвим је нормално да се увеце, зависно од градова, забрањује јер то (бука) ремети одмор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мато

03.10.2021 13:01

Нека имају балкански робови нека слусају кад незнадосе направити ред у властитој куци вец су тразили даим други прави ред.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрква

03.10.2021 13:34

Ово са ОЏАЧАРИМА ке 100% тачно, барем у НРW покрајини гдје зивим (Келн Бонн), одзацар је посумњао у влагу са стране одзака и одмах је позвонио, додусе показао је легитимацију и био је љубазан, али је рекао да ако је могуце да одмах погледа, ми смо га пустили, дао нам је потврду а касније је стигло и писмо из града, то било 2017. а вец сам 22 године у ДЕ, нисам то знао

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумрак

03.10.2021 17:59

Пола од овог неистина.Никад за 25 година нисам рекао полицајцу Ви јер сам вецином старијих од њих.Култура је да се прије имена напомене са господин или господа а и то није морање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Децко

04.10.2021 21:19

Врати се у село из којег си досао, сељацино! Ви се говори из постовања, а кад говорис ти, то знаци да сте или добри пријатељи, или се свадјате, па своје непостовање и љутњу исказујете преласком на ти! ТИ ниси за свијета, друзе!