Тужилаштва у БиХ истражују спорне набавке кисеоника

Тужилаштва у Босни и Херцеговини провјеравају наводе да је у појединим здравственим установама у БиХ при лијечењу пацијената кориштен технички кисеоник умјесто медицинског.

Босна и Херцеговина 02.10.2021 | 09:29
Тужилаштва у БиХ истражују спорне набавке кисеоника

Све је почело када је Драшко Станивуковић, градоначелник Бањалуке, прошле седмице изнио тешке оптужбе о наводним злоупотребама које су учињене током набавке медицинских средстава и лијекова у УКЦ-у РС.

Тужилаштву Републике Српске, како су нам потврдили из те правосудне институције, 27. септембра од Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци достављена је пријава Станивуковића против Станислава Чађе, директора ТГТ Техногас из Лакташа и Владе Ђајића, директора УКЦ-а РС, због више кривичних дјела.

Они су пријављени за производњу и стављање у промет производа штетних за лијечење, производњу и стављање у промет штетних производа, злоупотребу службеног положаја или овлаштења, несавјестан рад у служби, фалсификовање исправе, фалсификовање или уништавање службене исправе и кривично дјело навођење на овјеравање неистинитог садржаја.

- Ова пријава додијељена је у рад поступајућем тужиоцу који ће извршити анализу пријаве, анализу свих прилога достављених уз пријаву и анализу друге документације за коју оцијени да је потребно прикупити, а на чијем прикупљању се већ интензивно ради, након чега ће одлучити у којем смјеру ће се даље одвијати рад на овом предмету – казали су за Фактор из тужилаштва Републике Српске, те додали да с обзиром на фазу у којој се предмет налази, више информација, за сада, нису у могућности саопштити.

Случај у Бањалуципрекренуо је то да на свјетлост дана изађе низ других сличних случајева у здравственим установама у БиХ.

Спорно је то да само једна фирма у БиХ има одобрење Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да кисик дистрибура као лијек, а неколико здравствених установа набављало је индустријски кисик од фирми које намју дозволу за то.

Фирми ТГТ Техногас, између осталог, Агенција је забранила продају и дистрибуцију кисика.

Индустријски кисеоник годинама користио се и у Дому здравља Зеница, а он је набављан преко фирме Истрабенз плини д.о.о. из Брезе, која такође нема одобрење Агенције за тај посао. Након што је та информација објављена у медијима, из Дома здравља су од те фирме затражили су неопходну документацију о квалитети медицинског кисика који се испоручује.

Аднан Јупић, министар здравства Зеничко-добојског кантона упутио је допис свим здравственим установама у том кантону да се доставе информације о извршеним набавкама медицинског кисика током пандемије коронавируса.

Он је нагласио да су двије болничке установе у овом кантону - Кантонална болница Зеница (КБЗ) и Општа болница Тешањ, током читаве пандемије користиле искључиво медицински кисик.

Из Тужилаштва Зеничко-добојског кантона казали су нам како су након информација у медијима да је Дом здравља Зеница куповао кисеоник од фирме лстрабенз плини, 29. септембра по службеној дужности формирали предмет.

- У сарадњи са Министарством унутрашњих послова ЗДК, формиран је тужилачко-полицијски тим, који је одмах подузео одговарајуће радње у циљу провјера навода из медија. У циљу заштите поступања тужилаштва и заштите доношења коначне тужилачке одлуке, нисмо у могућности дати вам више информација о предмету - истакли су.

Иста фирма кисеоником је снабдијевала и Кантоналну болницу у Орашју. У одговору на наш упит, из Тужилаштва Посавског кантона казали су да ће предузети радње у циљу провјера тих навода.

Упит смо послали и Тужилаштву БиХ, али до објаве овог текста из те правосудне институције нисмо добили одговор да ли и шта конкретно подузимају у овом случају.

(Фактор)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Гиле

02.10.2021 07:53

Хапсите висе багру. Народ је готово па унистен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

02.10.2021 09:14

Јел тај кисеоник био и у Бјељинској болници?

Name

Ре Борац

02.10.2021 11:46

Наравно да јесте. Зато се златко усутио или вреба сансу за градонацелника.

Name

СТОКА ФАШИСТИЧКА

02.10.2021 08:05

ШТА СТЕ РАДИЛИ ДВЕ ГОДИНЕ,МЕНГЕЛЕОВИ УЧЕНИЦИ?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недо

02.10.2021 08:09

Набавке су наравно биле комерцијални сламперај, али је кисеоник увијек био исправан и добар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

02.10.2021 09:16

Па да, "јасно" су нам "доказали" .

Name

Бонго

02.10.2021 09:50

А гдје је доказ за исправност кисика

Name

Ре Недо

02.10.2021 10:07

Инспекција казе да кисеоник није био медицински. Ти, наравно, имас право да вјерујес у супротно мимо свих доказа које смо видјели ових дана. Ја лицно висе вјерујем званицном налазу инспекторке него ријеци једног Радована и Дзајица, а ти како хоцес.

Name

дјуро

02.10.2021 11:02

А због цега су га болнице онда скупље плацале него је у окрузењу костао медицински???????

Name

ГАДОВИ

02.10.2021 14:35

ДА ЉУДСКА ПОХЛЕПА И ИЗОПАЦЕНИ УМОВИ СЕБИ МОГУ ОВАКВЕ СТАРИ ДОЗВОЛИТИ И УРАДИТИ ТО ЈЕ ПРОСТО НЕСХВАТЉИВО НОРМАЛНОМ БИЦУ. АЛИ САМО КАД ПОГЛЕДАЈТЕ ТЕ ЛИКОВЕ ДОДИКА ИЗЕТБЕГОВИЦА ОНЕ КОЗЕ СТО ЈЕ ООТУЗИВАЛА ПОСТЕНЕ ЉУДЕ СТО СУ СЕ СУПРОСТАВИЛИ УБИЦАМА И ПСИХОПАТАМА СВЕ ЈЕ ЈАСНО. НАРОД КАД ИМ ПОЦНЕ СУДИТИ ПРОЦИ ЦЕ ГОРЕ И ОД АДОЛФА И ЦАУСЕСКУА И МУСОЛИНИЈА И ТО УСКОРО И ОНИ СУ ТОГА СВЈЕСНИ. ВИДИ ИМ СЕ СТРАХ У ОЦИМА.

Name

Пропаст друштва

02.10.2021 08:19

Овдје нема државе и никада је неће бити. Ми смо мафијашка држава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

02.10.2021 08:19

Одговорност је у српској и околини Гордијев цвор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

02.10.2021 09:00

Стосе тице кисика бице како лопов Додик казе и нема сансе другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незналица пита

02.10.2021 09:04

Како нацелник Клинике за анестезију УКЦ Бања Лука смије давати индустријски кисеоник пацијентима? Без атеста ниста се не користи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весна

02.10.2021 11:11

Браво за Мр.Наташу Ритан Грубеш, која је и смењена после! Културна, писмена и квалитетан Мр.Фармације

Name

Људи па у цему је проблем

03.10.2021 11:30

оа нека тузиластво узме фактуре увоза од царине на ста је.плацала фирма пдв и рјесено све ста је проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

нико

03.10.2021 16:16

Тачно тако,ако је на фактури плацена царина и пдв на јефтинији (кисеоник) онда онај ко га је претворио у медицински треба да одговара за превару и намјерно угрозавање здравља људи.ако је усао медицински а није имао дозволу за увоз ,онда неко на царини треба да одговара. а ако је у тендеру тразен технички кисеоник и тај и испоручен ,онда је господину Додику боље да "пусти низ воду" и Шеранића и Џајица да не повуку и њега низ ту воду јер неко мора да робија за то што је учињено.Једноставно је све покривено папирима и што каже господин Станивуковић"тузиоцу не треба висе од 15 минута да комплетира читав случај".