ЕУ ће масовно враћати грађане БиХ са границе?

Босна и Херцеговина је једина држава у Европи која још нема јединствену дигиталну потврду о Цовид статусу грађана.

Босна и Херцеговина 02.10.2021 | 08:37
ЕУ ће масовно враћати грађане БиХ са границе?

Већ су забиљежени случајеви кад су грађане БиХ враћали са границе због тога што немају јединствен QР код на државном нивоу.

- Није пуно таквих случајева, јер су државе у окружењу биле толерантније због туристичке сезоне која је већ иза нас - казао је за „Аваз“ Ариф Нанић, директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА).

Додао је да је свој посао ИДДЕЕА завршила још у мају.

- Предложили смо Савјету  министара да донесе одлуку о јединственој дигиталној потврди, предложили смо и правно и техничко рјешење. Приједлог одлуке је упућен путем Министарства цивилних послова БиХ, услиједиле су одређене активности. Тражено је неко компромисно рјешење, али чињеница је да Република Српска све одбија - појаснио је Нанић.

Према његовим ријечима, Српска своје одбијање правда наводним преношењем надлежности с ентитета на државу.

- Из Републике Српске су поручили да се ово питање треба рјешавати на нивоу ентитета и Дистрикта Брчко. Међутим, то није рјешење за грађане БиХ, јер већ имамо случајеве да поједине државе враћају грађане који немају Цовид пасош - казао нам је Нанић.

Појаснио је да је ИДДЕЕА као урнек за бх. Цовид пасош узела искуства из Европске уније те да је предложено рјешење у потпуности у складу с европским законодавством.

- Европска унија инсистира на јединственом документу. Чињеница је да овдје нема преноса надлежности, јер би потврде и даље издавале институције ентитета, а ИДДЕЕА би потврђивала валидност података које достављају ентитети. Једноставно, држава мора стајати иза података о коронавирусу и то је наведено у директиви Европске уније - категоричан је Нанић.

Додао је да ће, уколико се не нађе рјешење за тренутну ситуацију, то гетоизирати БиХ, тачније постаћемо црна рупа на мапи Европе.

Забрана уласка

- Ускоро ће доћи вријеме кад ће европске државе масовно враћати бх. грађане с граница. Биће им уручене одбијенице уз забрану уласка због непосједовања валидног Цовид пасоша према директиви Европске уније - истакао је Нанић.

У јуну презентовани услови

Састанак о Цовид пасошу одржан је и 22. јуна с представницима Делегације Европске уније у БиХ, када су презентовани услови које мора испунити свака земља нечланица ЕУ за препознатљивост националних ЦОВИД-19 потврда унутар ЕУ. Министарство цивилних послова БиХ је припремило и доставило посебну информацију за Савјет министара БиХ, али она још није размотрена због блокаде коју проводе представници РС у овој институцији.

Република Српска и Брчко имају систем

Република Српска и Брчко Дистрикт БиХ већ имају за своја подручја успостављену евиденцију грађана у погледу њиховог ЦОВИД статуса, те могућност издавања потврда са интегрираним дигиталним цертификатом за међународну препознатљивост (QР код).

За сада то још није учињено за подручје Федерације БиХ, те имамо парцијална техничка рјешења имплементирана на нивоу неких кантона.

(Аваз Фото: Аваз)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Радован

02.10.2021 06:50

"чињеница је да Република Српска све одбија"... Докле више? Треба ли нама Србима стварно још један рат па да научимо базичне ствари?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко Пантић 3

02.10.2021 07:01

Читаш ли читав текст или до пола или што ти одговара.

Name

Добој

02.10.2021 14:17

Прц, вратили би они кад им не требали радници... супља прица, узалуд се брукају. Неце им бити смијесно кад на судовима буду осудјени за прогон и геноцид сопствених народа

Name

Дијагноза

02.10.2021 07:29

У Петак сам отишао у Њемачку преко Хр, Словеније и Аустрије. Вратио сам се у Понедељак сам се вратио преко Аустрије, Мађарске и Хр. На путу тамо, на уласку у Аустрију ме питао имам ли тест, на мој одговор да имам рекао ми је да прођем. То је све од "проблема" које сам имао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрга

02.10.2021 07:33

Нема јединствене цовид потврде јер је народ неписмен, па је нема ко направити, а да не откине из буџета милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

02.10.2021 08:15

А што ти стручњак не направиш?

Name

Сwисс

02.10.2021 07:51

Само кад Бурле буде са ону страну браве многе ствари у насој Српској и у цијелој Бих кренуце на боље , а поцело је и његово одбројавање дана на слободи. Докле висе да нас такав дебил гуси и угњетава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

02.10.2021 07:54

Које нас битанге и будале воде и представљају добро да имамо и главе на раменима. Дно дна, нема даље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СУСТИНА

02.10.2021 08:03

СТА ВЛАСТ ИНТЕРЕСУЈЕ КАКО ЦЕ И ГДЈЕ ЦЕ ЉУДИ ПУТОВАТИ , ОНИ СЕ БОРЕ КАКО КОМ КУМУ И СЕБИ ДА УБАЦЕ МИЛИОНЕ У ДЗЕПОВЕ . ДАЈ ДА СЕ ПРОДА( ОТЕТО) -ЗГРАДА ОД 100 000 000 МИЛИОНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

небитно

02.10.2021 08:17

И треба врацати . Ко це будалама објаснити да се прелази дрзавне границе а не ентитетске . Ах , да , ниста на дрзавном нивоу не зелимо .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

02.10.2021 08:28

Па то не треба, јер ми смо паметнији од њих. Није ми јасно што ми уопште идемо тамо и то њима тако глупима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милош

02.10.2021 08:46

Требам послати ЕУ допис да смо ми уствари државаи да морају прихватити наш ЦВИД пасош.Докле брачо.Људи морају путовати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђуро

02.10.2021 10:57

Многи ће схватити да живе у Додиковој лажурији кад се буду враћали са граница Ито врло брзо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

03.10.2021 10:14

Па ја у нацистицке територије ни не намјеравам улазити са керецим qр кодом Хвала Богу побјегла сам пд тамо прије 10г и никад се не врацам висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

03.10.2021 10:16

Дао Бог да никад и не буде нацистицког аусwеиза и керецег пасоса...другови и другарице не мора се путовати у 3.свј.рату ...нисмо пуно путовали ни у прва 2 ни у насем рату...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мујо

03.10.2021 18:31

У принципу уколико посједујете интернационални вакцинални пасос (зути) који је вец годинама и деценијама вазеци са валидном вакцином и пецатом (Аустрија признаје и синофарм) нема никаквих проблема при преласку границе јер то је вазеци документ који би требали имати при сваком посјету доктору ( рецимо кад сте примили задњи пут вакцину против тетануса или хепатитиса) и то је интернационални документ без националних ознака признат свугдје у свијету

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалучанин

04.10.2021 17:26

Хвала богу па имамо власт, која нас штити од европског корпоративног фашизма и ношења аусвајса. Цијели корона систем је болестан, планета је пред колапсом, само је код нас добро, јер се влас не може договорити. Срећа па смо добили од Американаца државу која не може функционисати, јер да може, и ми би имали аусвајсе. А неки и жуте траке на рукаву.

ОДГОВОРИТЕ