Јовановић: Шолц је будући канцелар Њемачке

Јовановић сматра да је Олаф Шолц подигао СПД из пепела.

Србија 28.09.2021 | 20:17
Јовановић: Шолц је будући канцелар Њемачке

Новинар и политички коментатор Милован Јовановић каже да је победа СДП на изборима у Немачкој била очекивана.

Јовановић сматра да је Олаф Шолц подигао СПД из пепела.

"Још од маја месеца, како се кампања захуктавала, тренд је био такав да успех СПД неће изостати. Кључ тог успеха лежи у маесталном потезу копредседника СПД Саские Ескен и Норберта Валтера Борјана да за канцелара предложе Олафа Шолца. Колико је та одлука била добра толико је одлука ЦДУ и инсистирање Меркел да кандидат буде Армин Ласет била лоша", рекао је Јовановић за Курир телевизију.

Он је уверен да ће Шолц бити будући канцелар Немачке.

"Само чудо библијских размера то може да промени", каже Јовановић и додаје:

"Најреалнија је семафор коалиција мада ме не би зачудило и ако би се поново формирала велика коалиција. Од Другог светског рата Немачка је имала четири велике коалиције,1966, 2005, 2013. и 2017. године, од којих су последње две биле једна за другом".

Јовановић наводи да је политика Немачке према Западном Балкану дефинисана политичким, безбедносним и економским интересима.

"Немачкој је изузетно важна стабилност и ти интереси ће опстати без обзира ко буде чинио будућу владу у Берлину. Србија и председник Вучић су направили најбоље могуће релације са Немачком гледано од 1945. године".

Он подсећа да је Ангела Меркел за председника Србије рекла да је "човек који држи обећања" и додала "да су односи Србије и Немачке пуни поверења и да су две државе међусобно блиско повезане".

"Председник СР Немачке Валтер Станмајер је један од најутицајнијих људи у СПД. Миинистар спољних послова Мас је такође из СПД, као и министарка правде Ламберхт. Председник Србије има веома добре личне односе са најважнијим људима из СПД, али и са немачким либералима, што је врло важно за нашу земљу. Србија је за Немачку кључна земља Западног Балкана, а Вучић најважнија политичка личност која је гарант мира и стабилности", закључио је Јовановић.

(Курир.рс)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хххммм

28.09.2021 18:34

А ста цемо са Зеленима? Нису бас наклоњени Србији и Вуцицу, а велике су сансе да це играти битну улогу у будуцој коалицији...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки Хммхххх

28.09.2021 19:02

Јел због тога што је зелена партија,хахахаха!Мораћемо траву борити хахаха!