Спорно како Влада располаже парама из буџета Српске

Посланик ДНС-а у НС РС Александар Главаш, коментаришући ребаланс буџета скренуо је пажњу на беспотребно повећање расхода за кориштење роба и услуга за 11, 5 милиона КМ. Он је нагласио да је спорно и  то да је од 200 милиона КМ које су добијене од ММФ-а,  21 милион потрошен на повећање запослених у јавној управи.

Република Српска 28.09.2021 | 15:40
Спорно како Влада располаже парама из буџета Српске

Коментаришући повећање у буџету од новчаних казни са 21 на 28 милиона КМ, односно за 7%, Главаш је поставио питање и Влади Српске и ресорној министрици на основу којих казни је дошло до оваквог повећања у буџету.

„Сматрам да уколико је дошло до повећања прихода од тих казни, ти приходи треба да буду усмјерени на унапређење саме безбиједности у саобраћају, а не за повећање трошкова роба и услуга и повећања прихода запослених, како је то предложено у ребалансу. За буџет је веома лоше да се пуни од новчаних казни у саобраћају, а грађани никако не смију репресивним методама осјетити терор, поготово кад се узме у обзир то да обични грађани највише плаћају тај данак. То се треба зауставити што прије“, рекао је Главаш.

Коментаришући повећање текућих грантова Владе Републике Српске непрофитним организацијама за огромних 400%, Главаш је нагласио да је толико повећање беспотребно, те  да су ти трошкови требали бити планирану и у буџету, а не у ребалансу.

Главаш посебно замјера повећање буџета ваздухопловног сервиса Републике Српске за 97% сматрајући да средства добијена од ММФ-а за сузбијање посљедица пандемије вируса корона не треба да се користе за ваздухопловни сервис. Он је напоменуо да је за вријеме пандемије корона вируса ваздухопловни сервис обавио преко 100 летова, те да се за већину тих летова јавности није одговорило на које се дестинације ишло и ко је путовао.

„Поразно је што се путовало на разне свјетске дестинације, највише туристички“, ракао је Главаш.

Он је истакао да је нереално повећање буџета хеликоптерском сервису Републике Српске за 16% имајући у виду да се хеликоптери користе више у политичке него у медицинске сврхе, што им је примарна намјена.

Главаш је изразио наду да 5 милиона колико је Пореска управа планирала да потроши на набавку постројења и опреме, неће отићи за набавку неких нових софтвера које ће, како је то показала досадашња пракса, добити фирма “Проинтер”.

Коментаришући разлику у буџетима између Универзитета у Бањалуци у Универзитета у Источном Сарајеву, гдје је Универзитет у Бањалуци  добио 13 милиона више, Главаш је скренуо пажњу и јавности и Влади Српске  да је Универзитет у Источном Сарајеву кључ останка младих људи у Републике Српске те да је важност овог Универитета у многоме већа од важности Универитета у Бањалуци.

„Разлика буџета између ова два Универитета није предвиђена никаквим правилником, као ни бројем запослених ни бројем студената па је самим тим неоправдано несразмјерно веће улагање на Универзитет у Бањалуци.“

Главаш је приказао и поражавајуће податке, а то је да је на Универзитету у Источном Сарајеву на одсјеку за српски језик и књижевност уписано свега шест студената, а у читавој Српској 13 студената, док је, поређења ради, на Универзитету у Новом Пазару уписано 27 студената на одсјек за српски језик и књижевност, наглашавајући да се што прије треба урадити нешто по том питању јер је његовање српског језика од огромне важности за Републику Српску.

Он је скрену пажњу на то да још увијек није кренула изградња зграде Ректората и Студентских домова у Лукавици, иако је ресорни министар још почетком прошле године најавио брз почетак ове изградње.

„Разлике између источног и западног дијела Републике Српске не смију постојати и самим тим морамо схватити да опструисање и не улагање у изградњу објеката кјоји су од круцијалне важности за Источно Сарајево, штети и цијелој Републици Српској“, био је јасан Главаш.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

хехе

28.09.2021 14:13

мафија сви до једног

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аууу

28.09.2021 15:35

Ово је за поврацати ! Које ли дрскости па паразити плацени гласации пунее институције које ниста не раде само партијски послусници!! Будзет оглодсли својим незарадјеним платамаа и привилегијамааа!!! Циркуссс!! 20 и 21 вијека партијасии корумпирани са двојим прљавим богатасимааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар

28.09.2021 18:12

Ето открио си јавну тајну

Name

НР

28.09.2021 17:42

Предизборни ребаланс 100 %

ОДГОВОРИТЕ