Болница у Требињу користила технички гас, Министарство здравља Српске игнорисало инспектора (фото докумет)

Прошлог мјесеца Агенција за лијекове БиХ обавијестила је Министарство здравља РС-а о кориштењу техничких гасова у Болници Требиње. На ово су се оглушили у Министарству здравља Републике Српске с обзиром да је данас министар Ален Шеранић изјавио да све здравствене установе у РС користе кисеоник као у клиникама у региону и Европи.

Република Српска 27.09.2021 | 20:52
Болница у Требињу користила технички гас, Министарство здравља Српске игнорисало инспектора (фото докумет)

Наиме, министар здравља и социјалне заштите РС Ален Шеранић одржао је данас састанак са директорима болница у Републици Српској гдје су разговарали о кисику и оптужбама из претходних дана да у болницама није кориштен медицински већ индустријски кисик. Закључак састанка је да су ове тврдње апсолутна неистина.

Директори болница су истакли како се исти кисик користи у клиникама у региону и Европи, те су додали како су овај кисик с потврдом о чистоћи набављали годинама уназад и који је употребљаван у терапијске сврхе и код других обољења.

Но, како Клиx.ба ексклузивно сазнаје, Агенција за лијекове БиХ је у аугусту добила пријаву Транспаренцy Интернатионала о сазнањима да се у требињској болници умјесто медицинског гаса заправо користи непречишћени - технички гас који се употребљава у процесу лијечења пацијената на интензивној њези и о томе обавијестила надлежне.

Након тог сазнања Агенција за лијекове БиХ је послала упите те извршила инспекцијски надзор у фирми која производи и испоручује гас Болници Требиње те дошла до закључка да та компанија производи само технички гас, али да није одговорна што га неко користи као медицински у здравственој установи.

У поступку фармацеутско-инспекцијског прегледа, по основу запримљене пријаве проведеног у компанији "Милојевић Гиље Гас“ д.о.о. Бијељина утврђено је да та фирма у поступку јавне набавке гасова, а у складу са тендерском документацијом за набавку гасова за потребе ЈЗУ Болница Требиње, као најповољнији понуђач је закључила уговор о "течном кисеонику чистоће 99,95% кисеоник, боца 40 литара, азор субоксид и угљен диоксид".

С обзиром да није децидно наведена намјена гасова који су предмет набавке, инспектори Агенције за лијекове БиХ су се обратили Републичкој управи за инспекцијске послове РС са захтјевом за надлежно поступање с циљем утврђивања у коју сврху су у ЈЗУ Болница Требиње кориштени ови гасови.

"Сектор здравствене инспекције – Одјељење Требиње, обавијестило је Инспекторат Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ да су предметни гасови кориштени у медицинске сврхе, односно да се третирају као лијекови. Кисеоник се користи као кисеоничка подршка болесницима, а азот субоксид и угљен диоксид за послове дезинфекције операционе сале и послове анестезије", наведено је у допису.

У складу са утврђеним стањем Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ је обавијестила Министарство здравља РС да путем тендерске набавке врше набавку техничких гасова и исте користе у медицинске сврхе као лијек чиме се угрожава здравље становништва те их позвали да предузму мјере из своје надлежности.

Како сазнаје Клиx, у ванредној инспекцијској контроли 19. августа 2021. године инспектору Републичке управе за инспекцијске послове - Сектор здравствене инспекције - Одјељење Требиње је предочена фактура као доказ да је Болница Требиње од компаније Милојевић Гиље Гас запримила течни кисеоник чистоће 99,5% азот субоксид ии угљен диоксид.

"Наведени гасови су узајамно прометовани 8. маја, 31. маја и 5. августа 2021. године. Увидом у објекат кисикане у присуству одговорног лица фирме утврђено је да су лагероване одређене количине поменута три гаса, који су без сумње што је изјавио присутни директор, у комплетним количинама користе у медицинске сврхе, па се самим тим ови гасови третирају као лијекови. У присуству директора, контактиран је добављач који је изјавио да осим података из узајамног уговора, остале податке за сада не жели предочавати, како за посједовање дозволе за промет медицинских средстава тако ни доказе ни изјаву да ли посједује дозволу за промет лијекова", наводи се у инспекцијском извјештају.

Утврђено је да челичне боце посједују само дио декларације с подацима добављача као и сигурносне податке – руковањем флашама.

Утврђено је и да се гасови већим дијелом испоручују по одјељењима из централног резервоара путем кисеоничке инсталације, а мањи дио директно у боцама. Инспектор није добио недостајаћи податак о произвођачу и увознику.

Влада је так данас задужила Министарство здравља и социјалне заштите да у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове и ЈЗУ Универзитетским клиничким центром РС да у року од 48 сати обезбиједи услугу лабораторије овлаштене за испитивање контроле квалитета кисеоника, а у сврху прибављања независне потврде квалитета медицинског кисеоника који се користи у овој установи.

Питање које се поставља јесте зашто би се ангажовала "лабораторија за испитивање контроле квалитета кисеоника" када је за то надлежна државна Агенција за лијекове и медицинска средства која је регулаторно тијело и једина надлежна у држави за овакве послове.

Подсјетимо, афера "Кисеоник" је покренуо градоначелник Бање Луке Драшко Станивуковић који тврди да УКЦ РС у Бањој Луци за лијечење пацијената користи технички гас који набавља фирма ТГТ Техно Гас која није регистрована као прометник нити као произвођач лијекова односно кисеоника у овом случају, објавио је <спан стyле="цолор: #3598дб;">Клиx.

(БН Фото:БН/Клиx) 

Коментари / 46

Оставите коментар
Name

Реално

27.09.2021 19:18

ДЗ Угљевик пунио боце на термоелектрани Угљевик, толико о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милош

27.09.2021 21:45

Ми њима глас, а они нама нервни гас ?

Name

ЖИКА Ж

28.09.2021 05:50

Оде ти Алене, појма немаш шта си урадио. лако је бити министар, али добар министар врло тешко. То ти Алене не знаш. Повукле те велике паре, парама можеш купити диплому, посао, министарско мјето, ал ЗНАЊЕ Алене не можеш купити.

Name

бл

27.09.2021 19:22

Хапсити министра и осталу багру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2021 20:31

Па је ли то реално?

Name

Борац112

27.09.2021 19:23

Све у тузиластву РС и БиХ стрпати у затвор на дозивотну робију и тек онда це кренути набоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕД. СЕСТРА ТБ

27.09.2021 20:18

Па Боже Господе је ли ово истина ? Морају ли на свему се ограђивати па чак и на болесним.Фуј ,до душе задња 3 директора болнице су само Лукини извршиоци наредби за извљачење пара из болнице, опште познато међу запосленим ,мада их то не амнестира од ове гадости. Свјесно су зарад инттереса и функције пристали на то. Задња 3 директора Грубач, Миљановић и Ламбета су били само пијуни у рукама Луке Петровића који се у граду за све пита од болнице до смећаре и било чега.За Грубача и Ламбету не чуди класични искомплексирани црвени пионири који би и гузице дали за фотељу директора или неку функцију.Докторица Миљановић слови за доброг човјека и стручњака и није ми јасно како је она пристала на све ово.За ову двојицу знам класични поданици и Лукине слуге.Има код нас у болници још сумњивих набавки , уговора итд Па она превара са барокомором које то одобрио и потписао.Ламбети вјероватно одговара овај кисеоник за варење јер човјек вјеровали или не од школе регуларно има завршено за ауто- механичара и он је данас директор наше болнице.Понижење за све докторе и остале запослене и онда није чудо што нам пацијенти бјеже у Фочу и Невесиње.Да ми је издржати до пензије да не гледам више ову бруку и срамоту и да ничим не будем дио ових превара.Читав живот сам поштено радила свој тежак посао а послије овога ме срамота изаћи у град, погледати у очи људе којима су најдражи били на овом кисеонику.Страшно немам више ријечи

Name

ДДД

27.09.2021 19:24

Куку народу корона све унисти а кисик докусури нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

27.09.2021 21:18

Све је истина што си написала жива и здрава била.Да СИПА уђе у болницу у Требиње имала би сабрана дјела.За барокомору зна се ко је узео пинку , ко је у талу и ко је потписао и одобрио и ко од тога има користи са леђа пацијената.Обичан полицајац позорник би то открио за 20 мин али Лакета не смије ништа нити зна нити се ишта пита.

Name

Лука Гробар

27.09.2021 23:23

Све си у праву само нигдје нема потписа Гвиде Петровића ни у болници ни у једном јавном предузећу. Ни у установи .Све одређује , све намјешта све се пита све одређује али намазани сељак се нигдје не потписује Свугдје су потписи ових будалетина и Лукиних послушника Ламбете,Грубача , Ковача , Дутине итд.. Мисле хајвани да послије њих нико неће чешљати папире Хоће ако Бог да и те како.На крају ће испасти жрвени јарци и одговарати за сав криминал.Продали образ за шаку сребрењака и обиљежили себе за читав живот . И за овај кисеоник директни је кривац Гвидо Петровић без његовог знања и одобрења ове његове подгузне муве ништа самостално не би смјели урадити нити знају. Мало му што на свему узима па још и на обољелим.Смије ли у очи пигледати породице којима су најмилији умрли на кисеонику.Бандо гладна и бестидна

Name

Исплати се

27.09.2021 23:53

Па сестро драга тај дотични Борислав Грубач кога помињеш је за послушнист Луки и муљање у болници и слушање Лукиних наредби шта и како радити у болници, шта потписати од кога вршити набавке награђен мјестом у Електропривреди.То зна читава болница, још је Луки шпијао докторе који нису лојални и нису на линији секте.Све знамо и ми сестре шта се све није радило.Видиш да се исплати слушати Луку и образ под гузицу

Name

Реал-ан

27.09.2021 19:36

На крају це се показати да је висе људи умрло од ” кисеоника”него од короне?

ОДГОВОРИТЕ
Name

анна

27.09.2021 20:22

То сам и ја закљуцила. Пуно пензионера је на зај нацин умрло, да не морају пензије исплацивати. Све добро смисљено и урадјено. Дозивотна робија је блага казна!

Name

Оооо

27.09.2021 19:36

Црна земљо отвори се !!! Камиони бијелих боца тутњее путевима!! Људи одакле и гфје возе??!! И гдје су институције??!!! Јадни народ!! Ово је злоо!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ооооо

27.09.2021 20:42

Е то се сад желе покрити и оптужити честитог младог градоначелника али неће моћи, спремни смо рагивати за Драшка! Више нас је!

Name

атв

27.09.2021 19:37

ОВИ СУ И ЗВОРНИКУ ДОВОЗИЛИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХахаххахахХХ

27.09.2021 21:52

Иван поповић је главни доктор у зворнику,после комљеновића,њих двојица знају шта раде,мада за овог другог и нисам сигуран јер му је дрога спржила мозак

Name

ноклица

27.09.2021 19:48

Невјероватно је шта се ради, све голи криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

27.09.2021 19:53

Људи хоце ли неко да поднесе оставку или је ово нас колективни пораз ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мими

27.09.2021 20:38

Допуњавају боце по бензинским пумпама.

Name

И

27.09.2021 19:57

мог зета су убили са кисеоником у Градиски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

27.09.2021 20:44

Биг зна колико људи је умрло и зато нам је највећа смртност у свијету! Марш у затвор багро владајућа!

Name

Ре и

28.09.2021 04:44

Много људи је убијено кисеоником у Градисци. А гласали за Додика а он их поби.

Name

са

27.09.2021 20:21

Ста се буните. Нисте ни заслузили боље када бирате послуснике и галамдзије, а не струцњаке. Буните се за кисик и респираторе. Ето вам васи Бакири, Цовици и Додици.... Нека вас лијеце својим патриотизмом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

27.09.2021 20:23

Шта оставља Додик иза себе ? Изгубили смо Брчко,изгубили смо пољопривредно земљиште,изгубили смо шуме,задужио нас до бола,најбољи од нас су на Западу,а ово што је преостало потроваће нас тим Чађиним кисеоником. На чудан начин воли Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

27.09.2021 22:34

Оставља пустош, куд је прошо ту ни трава више не ниче...

Name

Мозак

27.09.2021 20:36

Господе Бозе па нас су тровали наси функционери зарад своје зараде и интереса. Гдје је мозак тим људима? Је ли могуце да смо их бирали на изборима? Овакве? Ми нисмо нормални.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лили

27.09.2021 20:40

На овом састанку је требала криминална полиција затворити улаз и све похапсити и са предумисљајем убиства осудити ове неодговорне на сиједници .Неби се муцили сви су били на једном мијесту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

куки

27.09.2021 21:05

тизиластво сњима у талу

Name

Ацо

27.09.2021 20:46

Невероватно да још нико не хапси те монструме поред толико доказа против њих!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милојко

27.09.2021 21:26

Зато су људи који су прикључивани на респираторе и вршили самоубиства искачући кроз прозор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

27.09.2021 21:37

Сви директори и нацелници из Додикове странке наравно да це лагати. Као Дубравац, Скрбиц и остали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Томбак

27.09.2021 22:15

Опозиција шта чека ? Или планирају доживотно, да буду опозиција али у загрљају са позицијом ? Испаде да овај наметнути закон од Инцка, који реално ништа и немјења јер је исти на снази и у Србији, служи једино ронхилу и екипи, да глуме заједништво а заправо са тим "заједништвом" држе опозицију на ланцу, раскидај све уговоре са лоповима и убицама свог народа опозицијо или буди саучесник

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алан Форд

27.09.2021 22:49

Сад це независна комисија утвдити квалитет кисика и реци да је све у границама нормале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

28.09.2021 01:23

Требињска болница је тренутно спала на стандард бувљака гдје породичне докторице раде како им се ћефне малтретирајући и унижавајући пацијенте као да им ти људи нису клијенти који су за њихове услуге уредно плаћали и плаћају социјално осигурање...као да у болници не постоји статут и правилник о раду....навешћу примјер тзв.др.Владимире Ђурице Куљић, која је преузела пацијенте врхунске докторице Мире Ивановић и која је увела правило да се за преглед требаш најавити 7 дана раније. Што би требало значити да болест требаш планирати...на страну њено некултурно и неваспитано понашање....и сада пацијенти који су раније имали врхунску здравствену заштиту од стране др.Ивановиц остају потпуно без примарне здравствене заштите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Избјеглица

28.09.2021 03:00

Правац Стразбур. Људска права.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ако је истина

28.09.2021 03:38

Цадјин кисик и Стевандицеве маске су само дио прице о корупцији у овој земљи..Све је увезано и док народ не схвати да су промјене нузне бице да нсм и воду трују ко зн цијом хлором, а сустина је криминал којим би позавидјели европски лопови

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

28.09.2021 04:04

Није слуцајно да је веома мали број презвио респиратор брине се наса влада о нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

28.09.2021 04:21

Драшко је само храбар па је изнио сигурно истину, штедили људи, али НЕМОЖЕ НАМ НИКО НИШТА, ЈАЧИ СМО ОД СУДБИНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

родитељ

28.09.2021 05:20

... да споменемо и монструозну праксу медицинских сестара на педијатрији, приме дијете (до 6 година) у пратњи мајке, али мајка не може присуствовати давању инекција и инфузија дјетету. Отимају дијете од мајке, носе у другу просторију, једна држи друга боде ..... бебе, дјеца излазе са тешким траумама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мед.радник

28.09.2021 08:02

Господине родитељ,шта мислиш како би то изгледало да ми мало дођемо у твоју фирму и гледамо да ли ти добро радиш свој посао с напоменом да о твом послу не знамо ништа, нити требамо да знамо. А у међувремену мало прочитај о психологији дјечије доби.

Name

тб

29.09.2021 05:04

дјете од непуне четири године изађе истраумирано бјежи по ћошковима, плаче, вришти, повлачи се у себе, пиша у гаће ........ ви то ваше лудило носите вашој кућу медицински раднику

Name

Болнице сигурне смрти

28.09.2021 05:44

Умјесто да вам помогну они вам одмогнун . Боље умријети код куце него ици у те устани да вам јос висе погоршају смртност .

ОДГОВОРИТЕ
Name

XО Бонанза

28.09.2021 06:04

Шеранић: Кисеоник има адекватну чистоћу и грађани не требају бити забринути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

28.09.2021 08:24

шта има везе??!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Медицина ми струка

28.09.2021 09:00

А народ се цуди сто пацијенти скацу са спратова болница Додик се само сликао у УКЦ Бања Лука јер је имао ИКОНА ?? корону ?? само пред КАМЕРАМА а сви се они леце у Београду Не да М И С Л И М него З Н А М

ОДГОВОРИТЕ