Двије пријаве због афере "кисеоник" у специјалном тужилаштву, на потезу поступајући тужилац

„Ја могу да потврдим да је данас Републичком јавном тужилаштву, посебном Одјељењу за сузбијање корупције, организованих и најтежих облика привредног криминала, од стране Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци, на надлежно поступање прослијеђена пријава градоначелника Драшка Станивуковића, поднесена против директора Техногаса  и против директора Универзитетског клиничког центра у Бањалуци. Ова пријава биће додијељена у рад поступајућем тужиоцу", казали су из Републичког јавног тужилаштва.

Република Српска 27.09.2021 | 19:29
Двије пријаве због афере "кисеоник" у специјалном тужилаштву, на потезу поступајући тужилац

Градоначелник Бањалуке предао је кривичне пријаве и у Републичко јавно тужилаштво, против, како наводи, одговорних лица за немедицински кисеоник којим се лијече пацијенти на Универзитетском клиничком центру Републике Српске.

- За лијечење пацијетана у Универзитетском клиничком центру доступан је технички гас, без атеста, контроле серије или квалитета, а институције већ четири дана ћуте о овој афери, наводи градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Он је данас предао кривичне пријаве и у Републичко јавно тужилаштво против, како наводи, одговорних лица.

"Фирма није регистрована за промет лијекова, фирма није регистрована за производњу лијекова, фирма није регистрована ни за шта. ТГ – технички гас, индустријски. Кроз промет у Републику Српску ушао је само технички, индустријски, папиролошки, то тврдим од првог дана. Са свим овим доказима и два лажна са којима су они махали, идемо пред ово овдје Специјално тужилаштво", рекао је Станивуковић, додајући да ће ићи и према Тужилаштву Босне и Херцеговине.

"Ово је све незаконито и даље тврдим да је ово злочин над човјечанством, грађанима и јавности. Шта су ови људи све спремни да ураде, зарад пара. 1.350.000 марака ове године ушло техничког индустријског гаса на Клинички центар од фирме која није овлаштена. Ко је прометовао 1.350.000 марака кисеоника који није регистрован?“ наводи градоначелник Бањалуке.

Станивуковић је упутио питање одговорним зашто не доставе доказе о исправности кисеоника и зашто ћуте. Са кривичним пријавама, предао је и, како наводи, лажне доказе. Влада о овом проблему данас расправља иза затворених врата.

„Вишковић није требао да закаже хитан састанак, него да хитно распусти Владу зато што ћути. Погледајте мене, с којим поносом стојим испред јавности Републике Српске испред ваших микрофона. Зашто је сједница Владе затворена? Зашто Вишковић,  министри и Ђајић не смију пред друге микрофоне? Ја смијем и пред пиштољ са свим доказима. Стојим испред Специјалног тужилаштва, упамтите моје ријечи и кажем ухапсите ме истог трена ако и једна ријеч коју сам рекао није тачна. Ухапсите ме нећу се бавити политиком, изгубићу сав кредибилитет у јавности, све, нек ми узме све јавност ако једна ствар и један доказ који сам изнио није тачан“, категоричан је  Станивуковић.

Против лица која се сумњиче да су учествовала у афери „Кисеоник“, Републичком јавном тужилаштву стигла је пријава од стране Окружног јавног тужилаштва, а коју је поднио Станивуковић прије неколико дана.

„Ја могу да потврдим да је данас Републичком јавном тужилаштву, посебном Одјељењу за сузбијање корупције, организованих и најтежих облика привредног криминала, од стране Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци, на надлежно поступање прослијеђена пријава градоначелника Драшка Станивуковића, поднесена против директора Техногаса  и против директора Универзитетског клиничког центра у Бањалуци. Ова пријава биће додијељена у рад поступајућем тужиоцу, који че извршити анализу пријаве, анализу свих прилога достављених уз ову пријаву и све друге потребне документације, након чега ће одлучити у којем ће се смијеру даље одвијати рад на овом предмету.“ наводе из Републичког јавног тужилаштва.

Након сједнице Владе, која је била затворена за јавност, одлучено је да ресорно министарство у сарадњи са Републичком управом за инспекцијске послове  те УКЦ-ом у року од 48 сати обави лабораторијско испитивање квалитета кисеоника и о томе обавијести Владу.

Из ресорног министарства поручили су да је кисеоник адекватан за лијечење пацијената те да су претходне тврдње градоначелника неистините. 

(БН)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

РН

27.09.2021 18:13

Треба укључити интерпол. Овдје су сви корумпирани у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

27.09.2021 19:26

Драско ако само један људски зивот спаси,хвала му. Ово је зло ста нам раде.

Name

Свака част Драшко!

27.09.2021 18:38

Бог Те поживи велики човече! Само не знам шта чека овај заглупљени народ? Док се банда не похапси јос данас је требало све стати и саобраћајнице блокирати. Људи моји најмилији нам сваким сатом умиру од кисика пуног отрова!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

27.09.2021 18:47

На који начин ваши експерти могу проверити квалитет кисеоника који је већ потрошен. Ако и смувате да је кисеоник добар како ћете оправдати оне који га продају без дозволе. Влада Републике Српске је катастрофално лоша јер је постала оличење криминала и неморала. Господе спаси Српски народ од овакве владе, председника и њиховог главног поглавице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

27.09.2021 19:49

Па Драско је оволико и сигуран у своје изјаве зато сто има доказе црно на бијело да фирме које су набављале кисеоник за болнице немају адекватне дозволе за све то То нико неце моци да оспори А да ли це се доказати да је кисеоник индустриски или медицински то це бити мало тезе Зато це највјероватније на крају ици осудјујуце пресуде за фалцификовање докумената или несто слицно Казна 1 година затвора 4 условно или 6 мјесеци затвора

Name

Зато 2 Октобра на трг крајине

27.09.2021 20:11

Друже, да бих се ријешили криминала , зато 2 Октобра на тргу крајине кажите доста је. Ово сам рекао зато јер стварно смо постали дно дна и другачије се неможе ослободити овог зла.

Name

Кисеоник

27.09.2021 19:08

Као сто сам писао и раније, провјерит це се кисеоник који су вјероватно однекле набавили ових дана.Дајте независну комисију нека провјери, нека провјере и оне боце за које бивси пацијенти казу да су видјели плаве и сиве боје.Напомена:Цисти медицински кисеоник се пакује у бијеле боце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

27.09.2021 20:46

Што си такав човјек Драшко? Велики вођа,који нас води у самосталност,и само што то није урадио,а ти њему овим аферицама које су безначајне у односу на ту самосталност стално подмећеш клипове у точкове и ометаш га и опет ништа од те самосталности.

ОДГОВОРИТЕ