Хрватски бизнисмен тврди: ЕРС отима милионе евра

Хрватски бизнисмен Ненад Кончар, директор компаније “Кермас енергија” тврди како Електропривреда Републике Српске покушава да уз помоћ домаћег правосуђа преотме пројекат вјетропарка “Трусина” у Невесињу, а у који је његова компанија уложила пет милиона евра.

Република Српска 27.09.2021 | 14:21
Хрватски бизнисмен тврди: ЕРС отима милионе евра

У саопштењу за јавност он тврди како ЕРС заједно са њиховим бившим партнерима фирмом “Омега плус” из Србије жели да преузме заједничко предузеће “Еол први” које је имало концесију за овај пројекат.

Предузећа из Хрватске и Србије воде неколико судских спорова, а Кончар каже како је ЕРС од почетка показала заинтересованост за те спорове иако није уговорна страна.

“Према нашим сазнањима, Електропривреда Републике Српске заједно са друштвом „Омега Плус“, има заједнички интерес да “Омега Плус” оствари успјех у покренутим судским поступцима и да своје потраживање досуђено правоснажном судском одлуком наплати продајом 87 одсто удјела „Кермас Енергије“ у концесионом друштву „ЕОЛ Први“ и на тај начин, уз помоћ домаћег правосуђа инвестицију „Кермас Енергије“ у износу од око пет милиона евра у потпуности преузме”, наводи се у саопштењу “Кермас енергије” којег потписује Кончар.

Тврди како су у питању незаконите радње у које је укључено домаће правосуђе те да је у питању међународни криминал и најављује подношење кривичних пријава против поступајућих судија и судијског вијећа. Најављује и пријаву Интерполу, одјељењу за међунарнодни финансијски криминал.

“Одговорно тврдимо да наши наводи нису неутемељени. Такође тврдимо да кроз проведене судске поступке постоји велики утицај на рад и поступање суда”, стоји у саопштењу.

Подсјећамо, „Омега плус“ је основала предузеће „Еол Први” које је 2012. године добило концесију за изградњу вјетроелектране „Трусина” у Невесињу.

У пројекат су касније укључили „Кермас енергију” која је требала да инвестира новац у изградњу.

„Кермас” је тада постао власник и 87 одсто предузећа „Еол Први”, за шта је „Омега плусу” дао два милиона марака и обавезао се да ће касније исплатити додатних 4,5 милиона евра из добити које предузеће буде остварило производњом струје.

Међутим, пројекат никада није започет јер „Кермас енергија” није доставила тражену банкарску гаранцију, правдајући то чињеницом да су у међувремену укинути подстицаји за производњу струје.

Како гаранције није било, Влада РС је одузела концесију, а „Омега плус” је тужила  „Кермас” за изгубљену добит, али и за преостали дио дуга везаног за власничке удјеле.

Хрватска фирма то спори, јер сматра како би пројекат без подстицаја био неисплатив те да због тога не постоји основ за исплату ни по једном од два захтјева.

Окружни суд у Требињу је мислио другачије па је пресудио како „Кермас енергија“мора да плати више од 21 милион марака фирми „Омега плус“због пропалог заједничког посла.

Према пресуди Окружног привредног суда у Требињу која је донешена прије неколико седмица кривац је фирма из Загреба.

Међутим, у жалби коју је “Кермас” уложио код Вишег привредног суда у Бањалуци се наводи како она није утемељена у позитивним законским прописима те као таква не може да остане на правној снази.

Наиме, у првостепеној пресуди се наводи како тужена страна, односно „Кермас“ “није успјела доказати неоснованост тужбеног захтјева тако да је исти прихваћен”, што према њиховој оцјени није у складу са Законом о парничном поступку гдје је свака страна дужна да докаже основаност тужбеног захтјева на неспоран начин.

(Цапитал) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Лаки

27.09.2021 12:31

Е мој Ненаде ко са дјаволом тикве сади..., Ти би под хитно требао посјетити психијатра,али мислим да је већ касно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лукасенко

27.09.2021 15:05

Гдје Лука Петровиц рестераи ту је криминал до усију јер њему је Додик да одријесене руке да пљацка а улов дијеле е мој НАРОДЕ стављамо себи омцу око врата кад за власт бирамо највеце свјетске мафијас и криминалце..ста реци а не заплакати.

Name

Курз

27.09.2021 15:25

Која је улога гс Мајдандзица из секретеријата за избјегла и расељена лица рс, који се одједном појавио из ЗГ?

Name

Ре

27.09.2021 15:50

Најгоре што сви пројекти у РС пропадну ради личних интереса домаћих тајкуна и наравно корупције у институцијама.

Name

Петар

27.09.2021 12:47

Нормално да на подруцју Републике Српске овако вазне пројекте добије фирма која је у српском власниству. Надјите само један велики пројекат који је у Федерацији БиХ, на простору који контролису хрвати и муслимани, добила фирма из Републике Српске или Србије. Само један молим вас па цу повјеровати у добронамјерност ове прице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2021 13:00

Луки ниста не вјерујемо! Секта нас пљацка! Кад су у стању са зивотима да се играју на све су спремни.

Name

РЕ

27.09.2021 13:13

А која би то фирма могла бити?? БиХ је јединствено тржиште и та прича не пије воде, многе фирме из федерације послују на цијелом простору БиХ, то што се теби то не свиђа је друга прича, ангажуј се, отвори предузеће и мање паламуди испред продавнице са пивом у руци.

Name

Ре

27.09.2021 13:36

Интеграл и Станковић, провјери мало.

Name

Бојан

27.09.2021 13:53

Ста је спорно да српске фирме добију концесију и изграде електране,битно је критиковати па макар то било и на насу стету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.09.2021 18:44

Ти ништа не читаш, прво су наше "патрите", концесије продали Хрватској Фирми.

Name

Истина

27.09.2021 14:14

И питамо се засто нема улагања. Приватне инвестиције су светиња а мафија не зна за то.Обија се нама свима то о главу.То је један врло угледан и озбиљан бизнисмен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

27.09.2021 16:46

Није спорно али и ти сто долазе код нас и улазу нису бас неке цвјецке Као ни овај из Хрватске Цим је он у дрзаву гдје се велике ствари десавају преко ноци улозио паре због подстицаја то је оцигледно да је неки контраверзни

Name

Зк

27.09.2021 15:00

Ста хоце Хрватска на простору РС.Да није и вама ко оставио,тестаментом дијелове РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре курз

27.09.2021 18:17

Мајдандзиц и његов брат воде удругу за заштиту околиша Ивањска-бањалука,а дотични господин ради у Загребу и истовремено предаје на два факултета.Хитно испитати рад удруге дали се налази на постојећој адреси,заврсне рацуне,све донације које иду преко удруге..а год Мајдандзица испитати како мозе истовремено имати радни однос у Хр и у РС док се хиљаде бораца налазе на бироу

ОДГОВОРИТЕ