Ми смо спремни на договор, Приштина очигледно није

Премијерка Ана Брнабић рекла је из Њујорка, у укључењу за РТС, да је у разговорима чула да је више него очигледно да је Србија спремна на дијалог и да је очигледно да Приштина није. Питали су ме шта може да се уради – ја сам рекла дијалог, навела је премијерка.

Србија 25.09.2021 | 21:18
Ми смо спремни на договор, Приштина очигледно није

Председница Владе Србије Ана Брнабић завршава посету САД, где је учествовала у дебати Генералне скупштине Уједињених нација. У свом говору касно синоћ навела је да Србију највише забрињава одржавање мира и стабилности на Косову и Метохији.

Апеловала је на међународну заједницу да инсистира да Приштина почне да примењује договорено у Бриселу, посебно да формира Заједницу српских општина. Током четвородневне посете, имала је и низ билатералних сусрета на маргини, попут свих лидера који су се после годину дана паузе због короне – поново састали у Њујорку.

Не памти се када се треће недеље септембра у Њујорку говорило о проблему који погађа баш све чланице ГС УН. Ковид и како после њега зато јесте примарна, али не једина тема свих који су се по сопственом избору обраћали или уживо са говорнице или виртуелно.

"Не желимо, понављам, не желимо нови хладни рат или свет подељен на блокове", поручио је амерички председник Џозеф Бајден.

Председник Народне Републике Кине Си Ђинпинг рекао је да су последња дешавања у свету показала још једном да спољна војна интервенција и тзв. демократска трансформација не би донела ништа друго него штету.

Принцип својих 95 претходника да се изјасне о тренутно актуелним питањима применила је и председница Владе Србије, па је значајан део свог 15-минутног говора посветила и ситуацији на КиМ.

"О ковиду сам имала доста тога да кажем зато што Србија јесте показала своју најјачу страну. Било ми је важно да нагласим да је Србија донирала више од милион доза, али оно што ми је било важно када причамо о КиМ јесте да причамо нешто о људским причама јер нису то бројеви и нису само флоскуле да се тамо тешко живи и да КиМ остаје територија са најмање повратника од свих постконфликтних територија на целом свету", рекла је премијерка Брнабић.

О ситуацији на КиМ Брнабићева је говорили на свим састанцима. А на питање да ли је било повретне реакције, каже да је било.

"И углавном је била боља него што сам очекивала, али да не дајем лажне наде, и ја сам довољно дуго у политици да знам да може једно да се чује на састанку а да у пракси буде друго, али сам чула да је више него очигледно да је Србија спремна на дијалог и да је очигледно да Приштина није. Чула сам такође и то ми је важно јер ме је изненадило колико мисле да никада ситуација није била озбиљнија и на ивици сукоба. Питали су ме шта може да се уради – ја сам рекла – дијалог", навела је премијерка.

Неколико сати раније, о КиМ говорио је само у другом контексту, поново и Еди Рама.

"Чули сте ме више него једном овде да позивам на признање косовске независности. То је позив на признање нове реалности у Европи", рекао је Рама.

Премијерка Брнабић истиче да је најбољи одговор дао Гутерес, који је изговорио прву реченицу: "Косово за нас није држава."

Ковид, осим што је одредио дневни ред, утицао је и на извештавање са ГС УН. Близу зграде УН и у њу могли су само званични сниматељи и фотографи. Препорука је да буду вакцинисани или тестирани негативно, а ако то нису, обезбеђени су пунктови и за вакцинацију и за пи-си-ар тестирање.

(<спан стyле="цолор: #236фа1;"><а стyле="цолор: #236фа1;" хреф="хттпс://www.курир.рс/вести/политика/3774993/ана-брнабиц-поруцила-из-њујорка-оцигледно-да-је-београд-спреман-на-дијалог-а-пристина-није">Курир/РТС Фото: Фото: ЕПА/Петер Фолеy)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Марко

25.09.2021 21:54

ко оцему а ви само о дијалогу

ОДГОВОРИТЕ
Name

И сама казес

25.09.2021 22:52

На састанку дијалог у пракси несто друго. И сами довољно дуго зивимо и имамо искуство са тиме, видимо и дозивљавамо сваки дан, на састанку једно у пракси несто друго. Тако нам је од краја 80тих или дузе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако се,

26.09.2021 02:05

Тако они праве политику, на састанку једно а у пракси несто друго. Па то нам је несто познато, не би инаце били овде гдје јесмо. Али, вазно је да си ти то науцила, мозда ниси у поцетку имала такву намјеру али сад знас како се то ради. Сви тако раде или бар код нас. Испада да су други такви, у овом слуцају Албанци а вама се ниста немозе пригиворити, све истина, нетреба полиграф.

Name

Пересмига

25.09.2021 23:10

Од када се договори воде војним хеликоптерима и МИГовима?Толико о договору.То се зове демонстрација силе и утјеривање страха.Али када албанез схеде за пм све разбјеза.Сто ли?.Престанимо висе лагати народ и онако је јадан

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОКТОР

25.09.2021 23:36

Види овог дјечачића што се лијепо ошишао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миромо

25.09.2021 23:39

Нема од тога ништа све што је наметнуро и да неко игра по вољи другога а да је његово све свето

ОДГОВОРИТЕ
Name

глупи босанац

26.09.2021 02:06

Она нас као замајава а ми као не разумемо , повикасе нека деца . А дете ко дете , не зна ниста . Оде Миле лајковацком пругом и реце деци па-па .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Учк

26.09.2021 14:43

Ста они имају да са вама преговарају,о томе,ста ће да раде у својој држави??који сте ви фактор?само дестабилизујете цео Балкан.Правите нереде по Македонији,по Црној Гори,Босни.,Косову..

ОДГОВОРИТЕ