Коалиција СНСД, СДА и ХДЗ праве кризе и конфликте

Коалиција СНСД, ХДЗ БиХ и СДА пред сваке изборе заоштрава међунационалне тензије, тако да та коалиција више не може да води Босну и Херцеговини и вријеме да се то промијени, истакли су опозициони посланици гостујући у емисији „Изазови“ БН телевизије.

Република Српска 24.09.2021 | 23:18
Коалиција СНСД, СДА и ХДЗ праве кризе и конфликте

-Самим тим што је допуштено да бивши високи представник у БиХ Валентин Инцко као поздрав приликом одласка из БиХ остави нови Закон о кажњавању негирања геноцида потврда је да и међународни фактори не види у институцијама БиХ партнера за разговор, већ доноси попријеко одлуке без сагласноти свих народа, казала је посланица ПДП-а у Представнишком дому Парламента БиХ Мира Пекић.

Она је казала да се поставља питање шта ради Парламент.

Недељко Гламочак, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске сматра да се Инцкова одмазда могла и очекивати након Додикових иступа.

- То је посљедица и Инцковог личног сукоба са Додиком који га је називао свакаквим погрдним именима. Тај закон је једна врста освете, рекао је Гламочак.

Посланици из бошњачког корпуса у одговору српских представника на наметнути Инцков закон виде својеврсни покушај, како кажу, државног удар, наводећи да их то не ремети да обављају свој посланички посао и да редовно примају плату.

- И док ово траје, што неко назива блокадом, а ја без икаквог устручавања кажем, да то има елементе државног удара , сваки дан идем на посао и у овом периоду имам значаја број законских рјешења, рекао је Саша Магазиновић, посланик СДП-а БиХ у ПД ПС БиХ.

И Самир Баћевац, делегат у Вијећу народа Републике Српске (СДА) сматра да се ради о класичном државном удару.

С друге стране, Душко Ивић, шеф Клуба посланика ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске упутио је апел да се успостави политички дијалог.

- Да креирамо живот у Босни и Херцеговини и да ову коалицију која води БиХ – СДА, ХДЗ БиХ, СНСД, који заоштравају међунационалне тензије пред сваке изборе и уносе немир међу грађане, таква коалиција не може више да води Босну и Херцеговину у вријеме је да се промијени“, рекао је Ивић.

Говорећи о блокади медијских слобода, с посебним акцентом на одузимање дигиталног сигнала БН ТВ, посланици који су гостовали у емисији „Изазови“, истакли су да је то недопустиво земљи која би требала да поштује демократске принципе.

- Мислим да није у реду, поготово што се то ради као притисак са политичкој нивоа, а у овом случају је очито да је то политички потез СНСД-а“, рекао је Баћевац.

Магазиновић сматра да је веома важан плурализама када је ријеч о медијима.

- Међутим, ово бих посматрао и као један комплимент. Да нисте толико гледани и важни, ово се не би дешавало, рекао је Магазиновић.

Пекићева наводи да сви становници БиХ имају право да чују глас БН телевизије.

- Не може се ускратити право људима да чују и мало другачије вијести, вијести које већина грађана у Републици Српској слуша и гледа. Исто тако, БН телевизији се не може забранити да уђете у сваку кућу, ви сте глас јавности, рекла је Пекић.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Сеоски фудбал.

24.09.2021 21:38

Постава пропалих фудбалера. Ни на ста не лице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да али

25.09.2021 05:45

.знају да подпале па да неко гаси за њима

Name

Тито

25.09.2021 06:40

Кад је коалиција, онда нема конфликта, то се дешава кад је сукоб мишљења и политике. Али док је власт био сдс тад није било конфликта јер је сдс био бакиров поданик, све су подржавали шта баке каже само да би остали у фотељама. Где их је он и довео да може радити шта хоће. Е то вам је то, моји стручњаци, а ако смете, објавите. Објективни и независни

Name

Ре Тито

25.09.2021 09:15

Ето, објавили су ти. Сад, кад прочиташ то, јеси ли задовољан како памет исијава из тебе?

Name

Дијаспора

24.09.2021 22:03

ЗБОГ ДОДИГА И КАКО КАЗЕ БАЈА ИЗ ЛАКТАСА.. ЗБОГ ЊЕГА ЈЕ ИНЦКО УРАДИО ТО.. ЗБОГ ДОДИГА ЈЕ ПОЉОПРИВРЕДНО ЗЕМЉИШТЕ У РС УЗЕТО У БИХ ВЛАСНИШТВО ЗБОГ ДОДИГА САД И ШУМЕ ОДОСЕ У БИХ.. ХАЛЛООО НАРОДЕ ДОДИК ЈЕ НАЈ ВЕЦИ ГЕНОЦИД РАДИ РС...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.09.2021 05:08

Ниста није узето и отисло у БиХ. Ту је и било и бит це. Као и РС.

Name

крле

25.09.2021 06:47

Попусице те ви сендвицари и бакировци,ускоро.

Name

Кад

24.09.2021 22:09

Анализирамо цјелокипно дешавање у региону спознаћемо да је ово још један напад на цјелокупни СРПСКИ народ. Свака друга дискусија је глупост. Јединство је једини спас. Живјела Слободна Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

25.09.2021 03:05

Ајде сто цекас прогласавај ту јединствену да видимо коме опанци коме обојци.

Name

Ре

25.09.2021 07:34

Све би било добро да твој сеф није унистио и опљацкао РС. Сад је остао костур. О самосталносту нема ни говора јер медјународна заједница то не подрзава. Твој водја је свео РС испод милион становника и свакум даном све висе људи одлази, а твој сеф криви ЕУ. Вас послуснике је залудио супљом прицом.

Name

Игра иза кулиса

25.09.2021 07:34

Све је ово договорени сценарио, а невјеста резија, јер је свако просјецне интелигенцине "кадар" процитати подвале владајуцих, а које су уцестале у посљедње вријеме. Њихови бескрупулозни игрокази, цак безобразне игре без граница, доказ су бахатости и висегодисњег понизавања народа, који сути, трпи и као не види... Будјење је неминовност постојања, мора се десити, они су се бас заиграли...