Блокада прелаза, сузавац; ЕУ позива на смирење

Блокада прелаза, сузавац, снајперисти, хеликоптери, оклопна возила, сукоб са полицијом, претучени Срби, слике су које данима долазе са севера КиМ.

Регион 24.09.2021 | 18:57
Блокада прелаза, сузавац; ЕУ позива на смирење

Министарство унутрашњих послова (МУП) Косова у сарадњи са Полицијом Косова спровели су у понедељак (20. септембар) акције на граничним прелазима на Косову које се тичу реализације Бриселског споразума између Приштине и Београда о слободи кретања.

У општинама на северу Косова са већински српским становништвом до сада је било могуће возити аутомобиле регистарских таблица са градовима на тзв. Косову које издаје МУП Србије, што је било у супротности са споразумом из Брисела.

Сукоб је почео "пред очима" специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Тек што је затворио врата Куртијевог кабинета у Приштини, специјалне полицијске снаге РОСУ упутиле су се на Север КиМ и отпочеле акцију скидања неодговарајућих таблица.

Резултат?

Блокаде и још један ћорсокак у решавању косовског чвора.

Председник Србије Александар Вучић заказао је за уторак (21. септембар) хитну седницу Савета за националну безбедност на којој је главна тема била дешавања на Косову.

Стари проблеми и нове тензије отворили су питање: има ли снаге ЕУ да настави да настави посредовање и да доведе дијалог Београда и Приштине до краја?

А ЕУ?

Док на прелазима Јариње и Брњак влада потпуни хаос, из Европске Уније стиже нова понуда за решавање ситуације.

Предлаже се нови састанак председника Србије Александра Вучића и косовског премијера Аљбина Куртија.

После седнице Владе из Приштине, Курти је поручио да је за дијалог и реципроцитет, док министар полиције Александар Вулин тврди да Европска унија мора да изврши притисак на Приштину.

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак након тродневне посете Приштини изјавио је да су спемни "да посредују у разговорима о свим отвореним питањима из дијалога Београда и Приштине".

Дан после њега, комесар за политику суседства и проширење ЕУ Оливер Вархељи је позвао на уздржавање, спуштање тензија, повратак дијалогу и обезбеђивање слободе кретања.

"Једностране акције никада нису биле решење. Оне воде само ка беспотребним тензијама и морају бити повучене" поручио је Вархељи на свом "Твитер" налогу.

Поставља се питање докле тако?

Доцент на Факултету политичких наука Стеван Недељковић за "Блиц" је рекао да је преговарачки оквир Бриселског дијалог добар и њега не треба мењати, али да је Европској унији заиста потребан нови приступ.

"Приступ у коме ће политика условљавања, односно систем награда за реформе и напоре, поново функционисати. Наравно, неће одмоћи ни избегавање квази дипломатских флоскула у реаговању на проблеме у дијалогу, јасно идентификовање одговорних за застој и координисан приступ у отклањању препрека како би дијалог поново производио резултате", напоменуо је.

Он подсетио да последњих година криза у Европској унији достиже стање нормалности, и није више изненађење и случајност.

"Криза се рефлектује на унутрашњу динамику ЕУ, али и спољашњу, где је дијалог Београда и Приштине један од приоритета. Бриселски дијалог већ пет година не производи опипљиве резултате, јер ЕУ није у стању да изврши одлучујући притисак на стране у преговорима као што је то чинила 2013. или 2015. године. Понекад се чини да Европа ни Србији ни Косову не нуди пуно више од магловите европске перспективе. Приштина предуго чека на визну либерализацију, а Београд на осетни напредак ка чланству. Додатно, поглед ка Северној Македонији, која је чинила уступке чак и у пољу идентитских питања како би се приближила ЕУ а без резултата, не улива поверење ни Београду ни Приштини", рекао је.

Разговори Београда и Приштине воде се под покровитељством Европске уније већ осму годину, али је моћ и утицај Брисела почео да бледи још од времена када је дијалог преузела Федерика Могерини.

(Б92   Фото: ЕПА-ЕФЕ/ВАЛДРИН XХЕМАЈ)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вук

24.09.2021 17:44

Добре дневнице

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРИСЕЛ

25.09.2021 07:11

ПА АЈДЕ ОСНУЈ Т Е И ВИ ЗСО. СВАКО СВОЈЕ

Name

НР

24.09.2021 19:38

Невјероватно је да неко очекује и тражи од ЕУ да ријеши проблеме Срба и Шиптара. Који постоје стотину година. Па имају они милион пречих ствари.

ОДГОВОРИТЕ