ИРБ води рачуна о избору кадрова: Врховац запослио сестру и супругу страначког пријатеља

Врховац тврди како ИРБ „води рачуна о избору кадрова“ и да у свом тиму „жели само најбоље стручњаке“, а процијенио је да су „најбољи стручњаци“ управо његова сестра и супруга његовог страначког и личног пријатеља Далибора Павловића.

Република Српска 23.09.2021 | 19:50
ИРБ води рачуна о избору кадрова: Врховац запослио сестру и супругу страначког пријатеља

Директор Инвестиционо развојне банке Републике Српске (ИРБ РС) Дражен Врховац потврдио је у деманту достављеном Журналу на текст, да су након отварања пословнице ове банке у Приједору у њој запослене његова сестра, као и супруга градоначелника Приједора Далибора Павловића.

„Маријана Павловић, дипломирани правник, запослена је у Инвестиционо-развојној банци Републике Српске на основу професионалних референци и искуства у струци, у складу са потребама ИРБ РС и Правилником о раду ИРБ РС, те Правилником о организацији и систематизацији радних мјеста у ИРБ РС…. Вишегодишње искуство и остварени резултати у финансијском сектору, на најбољи начин препоручили радницу коју помињете у првом дијелу питања, да се придружи нашем Тиму. Ради се о лицу које јесте у родбинској вези са в.д. директором, господином Врховцем, те је запослена, као и у свим другим случајевима, у складу са потребама Банке, Правилником о раду и осталим инетрним актима наше институције.“, навео је Врховац у одговорима Журналу.

За директора ИРБ РС, дакле, нема ништа спорно што је у институцију, на чије чело је дошао као кадар владајуће странке (СНСД), запослио супругу страначког колеге, градоначелника Приједора, и уз њу и своју сестру.

Врховац тврди како ИРБ „води рачуна о избору кадрова“ и да у свом тиму „жели само најбоље стручњаке“, а процијенио је да су „најбољи стручњаци“ управо његова сестра и супруга његовог страначког и личног пријатеља Далибора Павловића.

На питање Журнала да ли је тачно да је пословници ИРБ у Приједору као приправник запослен Ненад Гвозден, који је прије тога био отправник возова у Жељезницама Републике Српске и кандидат СНСД за одборника у Приједору на претходним локалним изборима, Врховац је одговорио да Гвозден „није запослен у ИРБ РС, већ у њој обавља приправнички стаж, што представља потпуно другачији радно-правни статус у односу на запослење“.

Врховцу наводно није познато да је Гвозден раније био отправник возова у Жељезницама РС и да је на прошлим локалним изборима био на кандидатској листи СНСД-а? „Необавијештени“ директор ваљда би требало да зна кога прима за приправника, а требало би и да му је познато да приправници током приправничког стажа имају право на зараду, као и сва друга права из радног односа, јер се ради о једној врсти радног односа на одређено вријеме.

У правилу, након годину дана приправничког стажа добијају стално запослење, под условом да су добро одрадили приправнички стаж. С обзиром на то да је Гвозден члан СНСД, нема сумње да ће његов пробни рад бити оцијењен највишим оцјенама и да ће постати дио „тима врхунских стручњака“ ИРБ-а.

Врховац није обавијештен ни да је у ИРБ РС запослен Орјен Глушац, који је у марту 2013. године у Приједору напао полицајца (ухватио га за руку и вукао га упаљеним аутомобилом по паркингу).

„Нису нам познате информације из 2013. године које наводите“, одговорио нам је „необавијештени“ директор ИРБ РС.

Врховац нас је, у покушају да демантује писање Журнала у вези са спорним стварима које се дешавају у ИРБ РС, понукао да му поставимо и додатна питања - зашто је уопште отворио пословницу у Приједору и у њу запослио двоје радника и једног приправника, када та банка нема директних пласмана, пошто се кредити пласирају путем комерцијалних банака?!

Врховац је одговорио да ИРБ РС „биљежи континуиран раст пословних активности, у складу са потребама и преференцијама наше привреде и становништва“, те да се у вези с тим „појавила потреба за додатним приближавањем крајњим корисницима и успостављањем непосредног контакта с њима, који нам омогућава потпуније сагледавање и оцјену њихових потреба“.

“Ово је посебно дошло до изражаја у ситуацији испољавања негативних утицаја на привреду изазваних појавом вируса корона и потребе за брзим реаговањем на изазове привредника“, навео је директор ИРБ РС.

Међутим, на конкретно питање - колико је од оснивања филијале у Приједору у тој пословници обрађено кредитних захтјева и колико је пласирано кредита, нисмо добили одговор. Као ни на питање - колико је ИРБ РС одобрила позајмица?

Према информацијама Журнала (на које смо затражили коментар Врховца, али нисмо добили одговор), позајмице су одобраване иако оне нису дефинисане правилима пласмана. ИРБ је, према нашим изворима, одобрила 20 милиона марака позајмица, али Врховац није желио да одговори коме су одобрене те позајмице.

Није оповргао да је Надзорном одобру ИРБ РС мандат истекао још почетком 2016. године. Зато смо му упутили додатно питање - колико је пута НО коме је истекао мандат доносио одлуке о измјенама систематизације ИРБ, с циљем повећања броја радника и броја руководећих кадрова? Одговор од директора ИРБ нисмо добили.

Само од почетка 2020. године, када је Врховац постао в.д. директора ИРБ-а, према сазнањима Журнала, НО је неколико пута мијењао систематизацију и повећавао број радника, па је у том периоду запослено више од 30 нових радника. Све то је рађено у вријеме пандемије, када је значајно смањен обим посла. Врховац у свом одговору ноншалантно све пребацује на Владу РС.

„Влада Републике Српске именује Надзорни одбор ИРБ РС. Сва питања у вези са НО ИРБ су у надлежности Владе Републике Српске и НО ИРБ РС“, навео је Врховац.

Директор ИРБ-а нам није одговорио ни на питања веома важна за јавност РС - колики су трошкови ИРБ били у 2019. години, зашто и колико су повећани у 2020. години и колики су трошкови планирани у 2021. години, упркос одлуци Владе РС да сва јавна предузећа и институције да у овој години смање трошкове пословања за десет посто?!!

Врховац је покушао демантовати и тачност наших тврдњи да је ИРБ РС прекршила ставке из расписаног тендера за пружање правних и адвокатских услуга у Хрватској (вриједних више од 450 хиљада марака) у вези са бројем година искуства споменутог адвоката.

„Информација из тендера је извучена из контекста, ИРБ РС није прекршила одредбе тендера“, навео је Врховац. Ако већ директор ИРБ РС није добро обавијештен, да га подсјетимо да је у тендеру наведено да адвокат мора да има најмање 25 година искуства, да би се испоставило (што потврдјује и документ Комисије за хартије од вриједности РС) да је адвокат Владан Зечевић правни факултет завршио 2003. године на Свеучилишту у Ријеци, а да се адвокатуром бави од 2010. године.

Није Журнал извукао из  контекста информацију из тендера, већ Врховац на све могуће начине покушава да оповргне чињеницу да је тендер намјењен Зечевићу (један понуђач, најнижа цијена), али није рачунао да ће се појавити документи Комисије за хартије од вриједности који ће открити превару.

Ту није крај покушајима Врховца да демантује нешто што се не може демантовати. У демантију упућеном Журналу Врховац је изричит и тврди да није члан Управног одбора Универзитета ПИМ у Бањалуци.

„Остајемо при чињеницама из претходно упућеног демантија. У периоду који наводите господин Дражен Врховац није био члан Управног одбора Универзитета ПИМ у Бањој Луци, нити је сада“, поново нам је одговорио Врховац.

Каква упорност у покушају обмањивања јавности. На сајту Бањалучке берзе објављен је проспект ИИ емисије обвезница из децембра 2020. године, у коме се на страни 34. види састав УО ПИМ-а, а Дражен Врховац наведен је као један од чланова УО тог приватног бањалучког Универзитета. Занимљиво је да је као његова адреса наведена Улица Видовданска 2. Доставило смо Врховцу линк са бањалучке берзе и поново га питали да ли и даље тврди да није члан УП ПИМ-а, али нисмо добили одговор.

Даље, на Фацебоок страници ПИМ-а је 10. марта 2020. године објављено – „Конституисан нови Управни одбор Универзитета ПИМ“. Под редним бројем 6. налази се име Дражена Врховца.  Уз све то, један од власника ПИМ-а Илија Џомбић у Надзорном одбору ИРБ. Врховац је завршио Факултет за услужни бизнис (ФАБУС) из Сремске Каменице код Новог Сада, а докторирао је управо на ПИМ-у у Бањалуци.

(Журнал)

Коментари / 24

Оставите коментар
Name

Доста вас јеее

23.09.2021 18:02

2 ОКТОБАР СВИ НА УЛИЦУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

23.09.2021 18:40

Ако Бог да,убрзо це он зељковицу правити друство у Туњицама.

Name

РЕ

23.09.2021 18:41

Баш их је доста и превише!!!

Name

Приједорцанин

23.09.2021 18:58

Свака цаст, све је тацно сто писете... Јос само да питате која је тарифа за запослење.

Name

Ре

23.09.2021 19:07

Само тако се може ријешити бахатост, непотизам и лоповлук који пријети уништењем РС у кратком периоду.

Name

Шта рећи?!

24.09.2021 06:59

Од државних институција су направљени мафијашки кланови. Ето за какву смо се РС изборили. Страшно!

Name

Питање

23.09.2021 18:31

Цуди ме да нисте сконтали, па га питајте, цији је простор и колика је кирија за простор у Приједору

ОДГОВОРИТЕ
Name

x5

23.09.2021 18:43

Немогуће да се тако ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МЕНАГЕР

23.09.2021 18:44

И јос вјероватно да се пословница ИРБа у Приједору налази у његовом објекту или локалу за који масно наплацује издавање истог ИРБу И наравно треба све то оцистити сваки дан јер маса клијената продје кроз ту пословницу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

23.09.2021 19:01

Дражене гдје си завршио факултет и када? Супруга од Павловића гдје је завршила факултет и када?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.09.2021 08:29

Гдја Павловиц је, за разлику од супруга, исла на дрзавни факултет. Али то је не цини експертом да само уплови у ИРБ, након дто је незаконито глумила главног просвјетног инспектора. Али није јасно ста скретницар глуми, сто он стазира?! Мора да је купио недавно диплому па да је некако озакони. Као и сви његови у секти. А у клубу одборника, он је дефинитивно најтупљи

Name

Гггг

23.09.2021 19:32

Пропаст пропаст

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сиктер море

23.09.2021 19:38

Тешки олоши он и Павловић, обојица са приватним факултетима. Био је Павловић увалио своји жену за главног просвјетног инспектора, па ју је склонио са тог радног мјеста пошто није испуњавала услове а онда у договору са овим незналицом Врховцем договори да запосли у ИРБ-у и његову сестру. Ни то није било довољно па од Врховца мати изнајми простор ИРБ у Приједору. Још многе махинације раде ове лопуже

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пм

23.09.2021 19:52

Бозе ако те има помози овом народу.Дабогда вам за лијека требало све сто украдете од овог напаценог народа.Врховац и Павловицу како вас није срамота то сто радите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Пм

24.09.2021 06:09

Дао Бог, дали најмилијима све за лијекове, док ми патимо и наши најмилији, не знате од бијеса шта ће те. Дао Бог да вам се најмилији распадали. Лоповску вам...мм...Има ли игдје да се не упетљате, а да не лоповијате.

Name

То није банка РС

23.09.2021 19:54

Него Ктиминалне сектр као и пропале....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геометар ,па нека се запита

23.09.2021 21:15

У ту Врховцеву зграду у Приједору,гдје се сада налази филијала ИРБ ,за коју он тврди да није његова ,на папиру није наравно ,али мала маца зна ко је изводјац радова био ,МБ МОДУЛ ,и на коју фору је прављена иста ,дневно не удје нико зив .Упитно је цак да ли и његова сестра односно Павловицева супруга редовно ту долази на "посао",а на платном списку су ИРБ.Све врло лако провјерити .Стога ,2.октобар ,у Бањалуку и подрзати борбу против криминала...доста је висе бахате секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мурија

23.09.2021 21:58

Има ли иста у овој насој РС да је исправно? Комплетно све преваранти или лопови!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко

24.09.2021 04:43

На мени су демонстрирали моћ, тестирали правну државу, па сам умјесто спорних 2500 КМ дуга, насталих некоректним понашањем друге особе, платио дупло, 5000 са каматом,плус још 1000 трошкова. Зато им желим пропаст и будућност иза решетака. Лопови бјелосвјетски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

??????

24.09.2021 06:04

Нема чега нема само загреби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дно дна

24.09.2021 11:58

Ако је дотична госпођа она што је била у Инспекторату РС, та не зна ни је ли пошла или дошла. А и директор је само захваљући странци ту засјео. Све сами шљам испливао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

24.09.2021 14:12

Да ли цемо дозивјети давидимо регистар запослених и њихове ЦВ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјурдја Кљајиц

24.09.2021 15:25

Зато преко Павловица иде кредитиц за обнову Приједора од 20 мил. км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин

24.09.2021 17:25

Лаже Врховац да нема појма ко је и шта је био Гвозден прије него ли је дошао у ИРБ јер га је Гвозден замјенио прошли мандат у скупштини града Приједора јер се Врховац прихватио понуђеног му мјеста директора у ИРБ-у. Шта рећи оде Приједор у мајчину али бар ће га испратитиСТРУЧНО ЛИЦЕ ОТПРАВНИК ВОЗОВА НЕНАД ГВОЗДЕН!

ОДГОВОРИТЕ