Вирус корона све више затвара школске учионице

Да четврти талас пандемије узима све више маха у Републици Српској, потврђује податак да се короном дневно зарази у просјеку цијело одјељење ђака јер је за нешто више од 20 дана, колико траје нова школска година, вирус потврђен код 633 дјеце школског узраста, речено је у Министарству просвјете и културе Српске.

Република Српска 23.09.2021 | 14:24
Вирус корона све више затвара школске учионице

По налогу Хигијенско-епидемиолошких служби одређено је да ће сва одјељења, гдје се појави присуство вируса корона код два ученика, ићи у изолацију од
десет дана. 

- Завладала је корона и требамо се сви чувати и дјеца такође, али погледајте, дјеца су без маске, рекла је мајка једног основца из Бијељине и истакла да је проблем у томе да грађани не поштују мјере и неће да се вакцинишу, па се инфекција шири и међу дјецом. 

У школама на подручју Бијељине, Лопара и Угљевика 20 одјељења је у изолацији. Више од 400 ђака похађа онлајн наставу, а школе су биле у обавези да обезбиједе интернет везу.

- Што у конкретном случају значи да наши наставници у вријеме када је то одјељење у изолацији одлазе на час, отвори се видео позив и наставници ученицима предају те наставне садржаје које су планирали за тај час,рекао је Предраг Рачановић, предсједник Актива директора основних школа са подручја Бијељине, Лопара и Угљевика.

Кашаљ,температура,цурење носа, основни су симптоми болести која код дјеце, како кажу љекари, имају блажу форму, али то не искључује да може поћи и по злу, тако да љекари апелују – вакцинишите се и заштите своју дјецу. 

- Ако имате све већи број дјеце позитивне на вирус корона, све је више дјеце код којих се може јавити и тежа клиничка слика као и код одраслих особа, навео је др Младен Грујичић, начелник Хигијенско-епидемиолошке службе у Дому здравља у Бијељини.

За разлику од Европске уније гдје је у већини земаља обавезна вакцинација наставног кадра, у Српској се с том мјером још чека.

- Према расположивим подацим од раније, није велики број наставника вакцинисан. Негдје се тај број креће између 40 и 50 посто. Сматрам да је потребно да се наставници вакцинишу, јер видимо да ово све предуго траје, рекао је Рачановић.

Епидемиолози упозоравају да се очекује повећање броја заражених у школама, с обзиром на то да је и даље низак проценат вакцинисаних, а да се делта сој вируса корона веома брзо шири у заједници.

(БН)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Мато

23.09.2021 12:41

Тако је кад те прода једна безвриједна особа ондасе знаде стаси РОБ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

23.09.2021 13:32

Видео позиви из школа се могу реализовати у школама са перфектним интернетом.А таквих је у Републици Српској јако мало.

Name

Борац

23.09.2021 17:04

Пустили сте дјајицу да прави скупове у сколама.

Name

Пфц цоа

23.09.2021 12:42

И на дјецу сад ударате плаћеници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Злаја

23.09.2021 13:09

Примиш вакцину,опет можеш добити корону и бити њен преносилац. И да сви наставници, учитељи приме те вакцине, опет су преносиоци тако да ,попустите нас више мало са вакцинама. Коме је страх ушао у кости ,он прими боцу и поврати на кратко своје самопоуздање .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делиах

23.09.2021 13:16

Само безумна власт мозе дозволити да се у оваквој ситуацији настава у сколама одвија као да се ниста не десава. Само СНСД је могао направити овакву катастрофу без икакве одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доктор

23.09.2021 13:35

Не затвара корона школе. Свадбе, кафане, концерти, политички скупови затварају школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

77

23.09.2021 14:11

Оставите нам дјаке на миру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

23.09.2021 15:59

И ста је закљуцак у томе ато је мајка једног основца рекла,,видите деца не носе маску,, да треба да је носе,јел? Па забога,ваљда смо апсолвирали да маска нестити,то вам је и свецка медицинска у коју се кунете исто рекла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

23.09.2021 16:52

Радим као наставник. Ученици се понашају као прије памдемије. Нико од њих не носи маске. Наставници у 95% случајева не носе маске. Лично носим маску иако сам вакцинисан. Нека драги Бог помогне дјеци која свакодневно одлазе у изолацију услијед короне или контаката. Жао ми је родитеља који вјерују оној старлети од министра просвјете. Видјећемо колико ће ова лакрдија трајати. А једино рјешење је час од 45 минута са пола одјељења, а наредне седмице час од 45 минута са другом половином одјељења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дана

23.09.2021 17:53

Држати час 45 минута под маском, без ваздуха, а и дјеца је више него глупост и тиранија над ученицима и наставницима. Тај ко никада није ушао у разред одређује такву мјеру. Сви су знали да је стање горе него у марту 2020. када је све затворено, а пустили су их да се поразболијевају. Гуске пошаљите на пашу, а не у министарску фотељу и владу да одлучују о младим људима.

Name

Лола

23.09.2021 22:32

Слазем се

Name

Ре: Марко

24.09.2021 17:04

Не могу другације назвати тебе, ако си, јос, просвјетни радник осим будалом, иди примај ста хоцес, лијеци своју хипохондрију, а невину дјецу пусти, нека с њима ради неко ко има мало висе и знања и интелигенције, али првенствено ко мозе да схвати и проникне у њихов ум, њихове способности да подстакне и да им основ да буду комплетни људи једног дана. Није проблем сто си приватно хипохондар, него сто си на позицији да то своје здравствено стање испољавас на најмладјима, а на све то си примјеран дјак резима од цијег ауторитета не видис зивот... тузно је то и искрено те залим