Упозорење стручњака: Вирус ће се ширити и до прољећа пронаћи ће скоро сваку особу на планети

Пораст броја нових случајева ковида и хоспитализације сматра се знаком да се пандемија ближи крају и помера ка ендемичности.

Свијет 22.09.2021 | 21:57
Упозорење стручњака: Вирус ће се ширити и до прољећа пронаћи ће скоро сваку особу на планети

Како све више људи стиче имунитет према корона вирусу – били вакцином или инфекцијом – патогену остаје све мање прилика да се шири и мутира у варијанте које су боље у томе.

Смањивање пандемије на ендемски ниво на којем вирус циркулише глобално на нивоима који се могу управљати вероватно су иза угла, кажу инфектолози, иако делта сој и даље хара неким државама у којима је имуногеност (способност побуђивања имуног одговора) ниска.

"Делта убрзава то приближавање ендемичности", каже др Моника Ганди, инфектолог Универзитета Калифорнија.

Она је за пример узела Калифорнију, где је током лета забележен пад стопе заразе због пораста вакцинација као и природне изложености невакцинисаних вирусу.

"Делта сој оставља имунитет за собом. Дакле, добијете сав овај имунитет, онда га спустите на низак ниво циркулације и онда је то начин за живот, објаснила је Ганди.

У свету данас има више од 230 милиона заражени, а скоро пет милиона смрти, од чега највише у Сједињеним Америчким Државама – преко 43 милиона инфицираних и малтене 700.000 умрлих – где је ковид до сада усмртио исто толико људи колико и шпанска грозница пре једног века.

Вакцине су се до сада показале као ефикасно средство против хоспитализације и тежег обољења, али бројке и даље расту. Ипак епидемиолози упозоравају да се на те недавне порасте броја заражених не треба гледати као на нови талас у припреми, већ указују да су они део истог делта таласа забележеног раније летос.

Трка између вакцинације и нових сојева неће се окончати док ковид не дотакне скоро све, пише “Блумберг”. За оне који се надају крају пандемије у следећих три до шест месеци научници имају лоше вести – припремите се за више оног кроз шта смо већ прошли.

Епидемије ће затварати школе и отказивати часове. Вакцинисани становници старачких домова суочиће се са новим страхом од инфекције. Радници ће понети тежину опасности повратка на радна места док се болнице, још једном, пуне.

Скоро сви ће бити или заражени или вакцинисани – а можда и обоје - пре него што се пандемија оконча, сложни су стручњаци. Несрећна мањина ће се поново заразити ковидом. Трка између таласа заразе који воде до нових сојева и борбе за вакцинисање света неће се завршити док корона не дође свима нама.

- Видим да се ти континуирани таласи појављују широм света. Онда ће опасти, можда помало нагло. А онда би, бар мислим, могли веома лако да видимо нови налет у јесен и зиму ове године – рекао је “Блумбергу” Мајкл Остерхолм, директор Центра за инфективне болести Универзитета Минесота и саветник америчког председника Џоа Бајдена.

Са милијардама људи који тек чекају вакцину и слабим шансама да се вирус искорени, можемо очекивати избијање епидемија у учионицама, јавном превозу и на радним местима у следећим месецима, како економија гура отварање.

Иако стопа имунизације расте, увек ће бити оних који су осетљиви на вирус, попут новорођенчади, људи који се не могу или не желе вакцинисати и оних који су вакцинисани али се свеједно заразе како им ниво заштите опада.

Следећих неколико месеци биће тешко, указује “Блумберг”. Једна кључна опасност је развој сојева отпорних на вакцину, али то није једини ризик.

"Прелазићемо брда и долине, најмање следећих неколико година како будемо добијали још вакцина. То ће помоћи, али ће изазов постати следећи: колико ће велика бити та брда и долине у смислу њихове удаљености? Ми то не знамо. Али могу вам рећи, ово је пожар корона вируса који се неће зауставити док не нађе све што може да запали", рекао је Остерхолм.

Делује јасно да се пандемија неће завршити у следећих шест месеци. Стручњаци се генерално слажу да ће тренутна епидемија бити укроћена једном кад већина људи – можда 90-95 одсто светске популације – стекне одређени имунитет захваљујући имунизацији или претходној инфекцији.

Кључни елемент треба да буде вакцинација, истичу експерти.

- Без вакцинације, појединац је као глинени голуб, јер ће се вирус ширити и пронаћи скоро све ове јесени и зиме – упозорава Лон Симонсен, епидемиолог и професорка Универзитета Роскилд у Данској.

Према “Блумберговим” подацима, до сада је у свету вакцинисано преко 5,66 милијарди доза вакцина. Али, успех имунизације у неким регионима – попут Европске уније, Северне Америке и Кине – скрива неуспех у другима. Већина земаља у Африци дала је једва толико вакцина да покрије мање од пет одсто својих становника са две дозе. Индија је покрила свега око 26 одсто, указује “Блумберг”.

Ерика Чартерс, професорка са Оксфорда, каже да ће се пандемија окончати у различито време на различитим местима, баш као и претходне епидемије.

А приступи се разликују. Док неке земље циљају на нула заражених, мало је вероватно да ће свет у потпуности искоренити вирус. Нације попут Данске и Сингапура, које су успеле да релативно контролишу број заражених, већ се крећу ка пост-пандемијском будућности са мање епидемиолошких мера. Кина, Хонг Конг и Нови Зеланд настављају да раде на локалном елиминисању вируса. Као последица тога, они ће вероватно бити међу последњима који ће оставити ометање узроковано пандемијом.

(Блиц)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Хз 1/365.24.60.60

22.09.2021 20:18

Добро је.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

22.09.2021 22:22

Браво, одлицно!!!! Гдје да одем да га закацим... досадило ми висе да цекам да ми сам додје тај цувени цовид19 ???

Name

Природа

22.09.2021 20:28

Да се нису подузимале мјере до сад би сви већ добили ковид 19 и епидемија би прошла .Тачно да би умро одређен број људи,али од нечег се мора умријети.Људи су замислили да се може сачувати све и један живот што је утопија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Природа

23.09.2021 06:40

Да није било мјера, много људи би умирало само зато сто не би имали приступ лијецењу. Разумијете ли ви концепт епидемије? Ста ако имате 100 болницких мјеста и десет љекара, а 100 000 болесних? Ко би бирао коме се помазе? Ви мозда? Страсно је васе потпуно неразумијевање ситуације, и потпуно одсуство емпатије.

Name

Ноле

23.09.2021 05:55

Хахахах,цуј наредних пар мјесеци це бити критицно,па онда опет од априла затисје.Вау каква памет,мислим да се бас морају многе сколе заврсити да би се досло до овог закљуцка.Стварно је све отисло у три лијепе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

23.09.2021 06:27

Некада најчасније занимање ДОКТОР, тј.љекар,фармацеутска мафија је довела до ругла...ко данас више вјерује докторима????Уништили су своју професију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Као и

23.09.2021 20:11

Правосудје.

Name

Тако је Драгане

25.09.2021 10:16

Залосно али истинито.Ја им не верујем ама бас никако.

Name

Физиканер

23.09.2021 06:42

"... Нације попут Данске и Сингапура, које су успеле да релативно контролишу број заражених, већ се крећу ка пост-пандемијском будућности са мање епидемиолошких мера...". И просле године је било оваквих прогноза за одредјене земље па се број слуцајева поцео рапидно увецавати и онда су струцњаци опет говорили како не схватају засто се то десава. Једноставно, ни једна теорија, тврдња или прогноза највецих науцника о овом вирусу не опстане ни 48 сати, а да не буде демантована. Јос увјек нико ниста не зна поуздано и само се гадјају теоријама да створе утисак да знају ста раде и да је ствар под контролом, а није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

травар

23.09.2021 07:07

Идемо сад, коментари гомиле стручњака... Али, ко нам је крив кад је наше здравство срозано на ниво каменог доба хапшењем дебила који је у ту сврху и постављен за директора, аман, ни мање ни више, него института за јавно здравље... А, доктори и стручњаци ћутали и прихватали да их срозају. Па, тако ми данас немамо инфектолога него морамо цитирати инфектолога из Калифорније. Браво, Српска! Браво, Срби!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дз

23.09.2021 07:08

Ти "струцњаци"који знају ко бабе гатаре, НЕКА ПРОНАЂУ ВАКЦИНУ ИЛИ ЛИЈЕК а не да се баве ПРЕДВИЂАЊИМА И ПРОГНОЗАМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како примјецујемо

23.09.2021 07:56

Ковид се једино не сири и не добија на странацким скуповима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пинокио

23.09.2021 09:54

А највисе це се сирити инекцијама заразеним.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ааа

23.09.2021 10:31

Знаци вакцина неце помоци ниста! Сами себе демантујете из дана у дан! Пи.... вам ма..... висе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

24.09.2021 07:25

,,Сви ће скоро бити или заражени или вакцинисани а можда обоје???" Биће лијепо вријеме ако не буде кише а можда и обоје а може бити и снијега ако не буде мраза... Која сте ви смијурија...

ОДГОВОРИТЕ