Дата сагласност за доношење новог закона о ПДВ-у

Управни одбор Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ дао је сагласност на преднацрт закона о порезу на додату вриједност /ПДВ/, који је већ био предмет расправе и накнадно је упућен на изјашњавање ентитетским парламентима.

Босна и Херцеговина 21.09.2021 | 15:15
Дата сагласност за доношење новог закона о ПДВ-у

Главни разлог за доношење новог закона о ПДВ-у је потпуно усклађивање са прописима ЕУ који регулишу систем плаћања овог пореза, саопштено је из УИО БиХ.

Усвојене су измјене и допуне Павилника о примјени Закона о трошаринама у БиХ јер је то било неопходно због примјене одлуке о утврђивању царинске тарифе за 2021. годину како би се ускладиле тарифне ознаке.

Управни одбор УИО примио је к знању извјештај о финансијској ревизији за 2020. годину уз констатацију да се препоруке ревизора требају реализовати у наредном периоду.

Примљена је к знању редовна информација о активностима УИО у посљедња три мјесеца гдје је констатовано да се рјешавају негативне посљедице пандемије ковида 19, те да су и повећани приходи у односу на исти период прошле године за око 472 милиона КМ.

Чланови УИО примили су к знању информацију у вези проблема у примјени одлуке о привременој расподјели прихода од путарине за изградњу ауто-путева и изградњу и реконструкцију других путева.

Након разматрања информације задужено је Одјељење Канцеларије да представник хитно упути ургенцију надлежнима како би наставили рад сви чланови Радне групе за израду коначне методологије расподјеле прихода од путарине.

УО УИО усвојио је закључак да обавијесте Савјет министара БиХ у вези са проблемима у спровођењу рјешења Суда БиХ у наплати потраживања од УИО по основу тужбе Републике Српске. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Дијагноза

21.09.2021 13:33

Лажу, какво усклађивање, то им нико не тражи и у самој ЕУ није иста стопа. Како само знају лагати то свијет није видио. Лажови, лопови, преваранти ето то су Они.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

21.09.2021 18:41

ПДВ смањити на 10%

Name

МА

21.09.2021 13:47

Није потребан нови закон .Потребно је само актуелни досљедно примјењивати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НР

21.09.2021 16:22

Треба увести различите стопе да није исти порез на злато, дуван, алкохол и дјечију храну. Такође да фирме плаћају порез по наплаћеној, а не фактурисаној реализацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

333

21.09.2021 21:00

Боље би им било да наплате потразивања по основу не наплацених обавеза од Нестро (88 милиона) и осталих који не плацају!

ОДГОВОРИТЕ