Вирус корона се мијења, делта сој пробија имунитет

Недовољан обухват вакцинације, еволуција вируса и стил живота су кључни фактори зашто у Србији поново имамо пораст броја оболелих од ковида 19, наводи за РТС др Ана Банко, вирусолог. Истиче да су истраживања показала да имунитет вакцинисаних а и оних који су прележали вирус опада након шест месеци, али и да две до три недеље након треће дозе почиње нагли пад броја новозаражених. Оцењује да ће епидемија дуго трајати јер нови сојеви пробијају заштиту.

Србија 19.09.2021 | 10:52
Вирус корона се мијења, делта сој пробија имунитет

Др Ана Банко је, гостујући у Јутарњем дневнику РТС-а, навела да су истраживања показала да имунитет вакцинисаних, а и оних који су прележали вирус, опада након шест месеци.

"Студије из Израела показале су да имунитет шест месеци након вакцинације пада на онај имунитет који ми стичемо само првом дозом или шест месеци након прележане инфекције, али су такође показале и да две до три недеље након треће (бустер) дозе почиње нагли пад броја новозаражених. Дакле, они су доказали да имунитет не траје дуго, али су исто тако доказали, нарочито у популацији након 50 година да је бустер доза неопходна како би се крива заправо спустила", објашњава Банко.

Истиче да то што имунитет не траје дуго, ипак не сме и не треба да нас обесхрабри и да ми морамо да радимо на томе да повећамо обухват вакцинације.
Неколико кључних разлога за пораст броја оболелих 

"Неколико кључних разлога је за пораст броја оболелих у Србији и зашто опет имамо таласе. Вакцинација као таква не сме да нас обесхрабри јер чињеница јесте да обухват вакцинације мора да буде много већи јер имунитет након прележане коронавирусне инфекције није дуготрајан и то је у ствари највећи проблем зашто и они који су природно прележали инфекцију поново је добијају, а то се овде дешава и са вакцинисаним", објашњава гошћа Јутарњег дневника.

Додаје да су све оне земље, па и Израел, које су на почетку ове године вакцинисале велики део свог становништва и имале ту предност у односу на друге, практично застали на том путу на неких 50 или 60 одсто.

"Израел није достигао обухват вакцинације који је неопходан, а друго – имунитет је током лета почео да опада. Дакле то је први и основни разлог зашто ће пандемија дуго да траје", објашњава Банко.
Делта сој пробија имунитет 

Други разлог, зашто у Србији имамо пораст броја оболелих, наводи гошћа Јутарњег дневника, јесте тај што се вирус мења и у овом тренутку делта сој, који је доминантан, пробија тај имунитет.

"То значи да ће они који су вакцинисани и они који су природно прележали инфекцију моћи да се заразе. Они неће тешко оболети ако још имају имунитет, али ће бити даљи преносиоци. Вакцинисана особа ће даље преносити вирус, због чега је ово један незаустављив процес у овом тренутку. И нама није више циљ вакцинацијом да потпуно елиминишемо вирус већ нам је циљ да не долази до тешких клиничких слика и фаталних смртних исхода", објашњава Банко.

Превентивне мере се недовољно поштују и ми, како каже, морамо да променимо начин понашања.

"Ако се понашамо као да вирус не постоји, ако га игноришемо, то га заправо неће елиминисати. Дакле, игнорисање неће исписати вирус из ове историје", истиче Банко.  
Стил живота ће утицати на епидемијску ситуацију 

Истиче да се ће на то какву ситуацију са коронавирусом ћемо имати утицати и стил живота. 

"Ако носимо маске, ако смо вакцинисани ми заиста можемо релативно нормално да функционишемо. Треба да нам пример буду земље са великим обухватом вакцинације – Малта, Португалија, Шпанија, Исланду и Данска, видимо да тамо нема експоненцијалног раста броја заражених", објашњава гошћа Јутарњег дневника.
У болницама највише невакцинисаних 

Наводи да је у болницама у овом тренутку највише невакцинисаних и међу млађом популацијом и оних старијих који нису примили трећу дозу.

"Није касно за наредне таласе да се имунизација у масовном облику почне сада. Она је у овом тренутку касна за све оне животе који су, нажалост, изгубљени међу младима зато што нису вакцинисани. Дакле, није касно за све наредне таласе да та имунизација крене у овом тренутку", поручила је Банко.

(РТС)

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

Петко

19.09.2021 09:11

Немаш ти појма...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

19.09.2021 11:28

Има појма, и те како! Презиме Банко потиче из Израела, а они одлично знају када и шта треба рећи, а да ти ништа не буде јасно.

Name

Ре

19.09.2021 12:15

Нема појма. Запрасују нас авиони и то по десетак лети истовремено над БЛ и кад се усликају остају мрље. Имају ометаце за снимање. Како у С. Кореји нема ни једног суцаја? Ким је рекао да це сваки авион бити скинут који му надлети земљу.

Name

Јоја

19.09.2021 14:48

Запрасен је теби мозак...

Name

Ре

19.09.2021 22:18

Анализа госпође је испод сваког нивоа. Чиста импровизација. Све произвољни закључци уз навођење примјера који не доказују ништа за стање у Србији.

Name

Окк

19.09.2021 22:31

Лепа докторице.

Name

Иритација

19.09.2021 09:16

Коме сада вјеровати: овој љепотици и политици или научним радовима и подацима врхунских института ? Баш научни институти за вирологију и имунологију у Израелу су јако коректни а и многи остали - на жалост ова госпођа тврди нешто што је супротно и статистикама и научним радовима баш тих института. Кад политика разбија науку, онда и оно што је логично постаје нелогично…..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

19.09.2021 09:16

Погледајте колико сте лицемјерни, говорите да вакцинисани могу обољети и да су преносиоци, а позивате на општу имунизацију као једини спас. Са друге стране ништа не предузимате да се спријече масовна окупљања, чак шта више их поспјешујете. Дозвољавате свадбе, навијаче, педерске хирове итд. Значи, маске, хигијена и дистанца. Остало је бизнис

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПЛАНдемија

19.09.2021 11:45

Масовна окупљања не утичу на заразу. То је највећа лаж.

Name

БЛБ

19.09.2021 09:21

Немате ви пијма ста се десава, само постен доктор казе да они нису у стању помоци људима на основу оног сто су уцили вец казу да је све у Бозијим рукама. На насу залост то је тако. Лијек има за повластене и политицаре посто се они видно уопсте непридзавају никаквих мјера и нико није оболио и ако јесте лакси облик,бас цудно. Само обицан народ страда.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранко

19.09.2021 09:22

Теско је признати да немате ама бас никаквих резултата од ваксинисања.14

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ања

19.09.2021 09:30

И ста зад, требацемо се до краја зивота вакцинисати сваких 6 мјесеци? Не, хвала. Прелезала сам корону, вакцинисана са двије дозе. Не казем да се не могу опет заразити, али је за мене та прица о вакцинацији готова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

19.09.2021 14:12

Ма да,како да није.Ици цес ти прва по трецу дозу,јер страх је цудо.Не могу да разумијем да се неко вакцинисао и да одједном висе не зели трецу,цетврту,пету...дозу,или стриктно не дозвољава да му дјецу вакцинису.Једноставно,не разумијем...

Name

Јбг

19.09.2021 09:32

Ово више није могуће разумети. Свак прича своју причу о имунитету тако да човек више не зна шта је исправно. Ови нас једноставно слудјују јер сад испада џаба сте се вакцинисали и две дозе опет ће те се заразити. Е јбг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

преносна манипулација

19.09.2021 09:34

Мозе ли се веровати струцњацима који нам препоруцују несто у сто их је неко уверио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

19.09.2021 11:36

Они кажу да требамо вјеровати, јер су они "стручњаци", а ми дудуци, којима се брани прича о медицини, јер нисмо "стручњаци". Њима се не брани ништа и дају себи за право да се петљају у све. Нема области живота у коју се нису упетљали и представили да су најпаметнији.

Name

БЛ

19.09.2021 09:37

Смарате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Људи моји

19.09.2021 09:37

Знамо да ниста не знамо!! Ово је лудница од констатација !! Вирус преноси свако и са и без вакцине , онда висе једном ви вирусолози слозите се са консратацијом да је ова вакцинација узалудна јер није успјела да застити никога.Ја сам примила вакцину и нисам прелезала корону, мој син није и два пута је прелезао а ја нисам обољела , у првом слуцају нисам тада примила вакцину.Идемо даље .Када је други пут оболио кцер је била вакцинисана и остала позитивна због брата а ја ниста и овог пута нисам обољела.сви смо у истој куци.Сада мени није јасно ко је овде луд, збуњен и ко нормалан ..Конацно схватам да је природни имунитет све и да вакцина није него сецерна вода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

19.09.2021 14:14

Па наравно да је вакцина ко сецерна вода,ја то говорим од поцетка.А засто-па зато сто знам неколико људи који се сваке године вакцинису против грипе,и пола их не добије грипу током зиме,а пола их добије.Засто би с короном било другације.

Name

Игор

19.09.2021 09:40

Па фино реците добијацете вакцину сваких 6 мјесеци то знаци милијарде фармацеутској индустији и не мозе другације . Ко то неце неце моци да ради , да путују и на крају да зиви ... Па ако је све тако , ако су сигурни у ефекат и сигурност вакцине , засто дрзаве не смање троскове искљуце приватне фармацеутске фирме и уведу обавезну вакцинацију и крај прице . Ко нас је питао хоцемо ли или нецемо вакцину прије сколе , у војсци а нисмо ни ми питали јер смо вјеровали у систем и нико није зарадјивао на томе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ливерпоол

19.09.2021 09:43

Ма супер. Вакцинисите нас сваке седмице како би фармацеутске куце могле годисње продат пар стотина милијарди вакцина Засто нам не поцнете дават 20-30 доза одједном а не да сваке седмице стојимо у реду. Моземо и попит једно дец вакцине и тако цете јос брзе тросит залихе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

19.09.2021 10:01

Ево Америка казе не треба треца доза за Фајзер . Па јел треба или не треба или по зељама ? Код нас мозе како хоцес , 2 кинеза , један спутњик , 3 кинеза , 3 фајзера , 3 спутњика само ударај .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вакциналко

19.09.2021 10:02

Лепа Ана нам објасни: 1) Вакцине не раде посао након 6 месеци и вакцинисани се заражавају и шире заразу! 2) Треба да се вакцинишемо свако 6 месеци! 3)Све то под условом да нови сојеви не буду јачи од вакцине! Закључак:Вакцинишите се без обзира што нећете бити заштићени од вируса и што ће те ширити заразу. Вакцине не штите од овог делта соја па мора и лепа Ана да оволико прича да спинује ту чињеницу. Оно што боли кризни штаб (Кона, Дарију, Јанковића) је што је доказано да Пфаизер вакцина не ради посао и не штити од вируса, али они би на силу да вакцинишу децу само са њом.Не верује вам више нико, све што сте причали била је лаж. Вакцинишитите се и вратиће се све на нормално сте нам говорили и народ се вакцинисао и сада мора носити маску, а вакцинисан јер у носу носи вирус и заражава око себе. Вакцина је политика па са руском и кинеском не може се у ЕУ. Кога ви бре више завитлавате. Доста више и ви и корона. Укините комтрејлове и њихово запрашивање корона вирусом из ваздуха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заре

19.09.2021 10:14

Ко жели да се пелцује само нека изволи, има право да одлучује о свом животу. Али исто тако и ми који не желимо пелцовање имамо право на одлуку. Не знам како ми невакцинисани можемо угрозити некога ко је вакцинисан???? Волио бих да то ,,струка" објасни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

19.09.2021 10:21

Како те није срамота да изадјес и јавно лазес народ, вриједјас интелигенцију градјана и то све за ситне паре, прљаве паре сзо мафије! Бојис ли се да це те стици рука правде, олосу један!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знаци

19.09.2021 10:25

Дозивозно вакцинисање свако 6 мјесеци, ако опет не мутира на свако 5,4,3,2,1 и не предјемо на дневну дозу,при тиме да цемо то умјесто доруцка сами обављати у куцној варијанти....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

19.09.2021 10:27

Преведено,боцкати цете се сваких пола године,а маске цете скидати само кад једете и спавате.Мрс багро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цитаво цовјецанство

19.09.2021 10:28

Је забринуто цему све ово води.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одговорност

19.09.2021 10:49

Први смо по смртности у Европи. ДЗ не ради ниста, лосе успостављена терапија на поцетку болести доводи касније пацијенте пред сврсен цин. Малтретирање пред АРИ амбулантама сатима људи под температуром је злоцин. Мали број радника, прописане терапије које не дјелују, уопсте не упозоравају људе на могуце брзо погорсавање болести.. Људи сликајте плућа свака два дана, све се код короне промјени нагоре за цас, температуре које трају данима су аутоматски пријава за болницу.. И народ да се вакцинисе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

19.09.2021 11:14

Врши се толики притисак за вакцинисањем, ништа се са сигурношћу не може рећи, увјек нешто ново, те вакцине штите, те и вакцинисани се могу заразити као блажи облик а поуздани извор нам рече човјек 3 пута вакцинисан Фајзером и ено га на респиратору, треба вршити притисак на глобалном нивоу и сазнати прецизно гдје вирус настао, па онда можемо причати и вјеровати СЗО-и, овако имам право да размишљам својом главом и и не желим још да се вакцинишем и не може ме нико натјерати на то, наравно на своју одговорност, треба прво да свијет зна гдје настао вирус и да тај неко сноси кривичну и материјалну одговорност, за ово зло које је и даље мистерија, ту треба вршити притисак а не на силу наметати мјере које спутавају цијелу планету, медаља има два лица и није све како плаћени медији говоре!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2021 12:05

Потпуно подрзавам слободу избора везано за вакцине. Али морам да те питам како мислис да размисљас својом главом ако ниси сколовани вирусолог или епидемиолог? Природна интелигенција не мозе ти помоци да доносис исправне закљуцке ако ниси стекао адекватно знање. За све нас на планети у тренутним околностима потпуно је небитно поријекло вируса, јер нам то сазнање неце помоци да се вирус контролисе. Као и обицно, фокусирамо се на небитне ствари а горуце проблеме игонорисемо. Свако ко има најосновније знање о вирусима разумије да се они вртоглавом брзином мијењају, посебно ако имају мноство домацина. Такодје је опстепознато да постоје вируси као сто је грип на које не моземо стеци трајни имунитет. Људи се вец деценијама вакцинису против грипа сваке године, то није ниста ново. Једина мистерија тренутно је како цовјецанство замисља да побиједи ковид ако не зели да прилагоди своје понасање новонасталој ситуацији. Све док се понасамо као идиоти, вирус це да мутира а све вакцине и третмани које наука пронадје постајаце недјелотворни. То је природно. Насе глобално понасање је неприродно, и на залост неинтелигентно.

Name

Ре ре

19.09.2021 14:49

Свака цаст за коментар, одавно не процитах паметније објасњење!

Name

Само указујем на чињенице

19.09.2021 11:26

У Израелу је вакцинисано 85% грађана фајзером, званичан податак из Израела. Болест није заустављена, напротив, данас им је много горе стање него код нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2021 13:37

Да ме не свате погрешно, изгледа да се неко опет намерачио на њих.

Name

Саво

19.09.2021 17:35

Ова др ана нема појма о цему прица. Само застрасује народ. О медицини појма нема. Глупа као ноц.

Name

Доста вас је бре

19.09.2021 11:29

Стил зивота па кази да градјани зиве бедно у беди и сиромаству како вас није стид плате су нула зато вам одлазе млади паметни струцни кадрови са високим образовањем ...прицате о европским стандардима а плате и пензије реалног сектора су 200 до 500 е .А гориво вам најскупље у Европи 1.30 евта није ли то удар на градјане .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

19.09.2021 11:43

Ај не лажи, како ти то знаш??? У свакој медицинској школи и факултету се учи да мутацијама вируси слабе...Докле више...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мрс

19.09.2021 12:12

Дзабе драмите! ВЕЦИНА ГРАДЈАНА неце се ВАКЦИНИСАТИ НИ ПОД КОЈУ ЦИЈЕНУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драшко

19.09.2021 13:26

Ко је она да прича кад у свијету то што она прича нико није уочио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе Хе

19.09.2021 13:28

Зна ли неко где се може детаљно погледати та студија о истраживању ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перица

19.09.2021 13:43

Плавуса прица о вирусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рудар

19.09.2021 13:49

Из којег рудника вас само ископавају па сте тако паметни. А и презиме је врло охрабрујуце за народ да поверује у истинитост лази који сирите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ви нама заједно

19.09.2021 13:57

Са вирусом пробијате имунитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

19.09.2021 14:04

Ово ми све дјелује као навлакуша на боцу попут оне наркоманске. За пар година,ко преживи наравно,мораће је примати сваки дан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2021 15:07

Сто не слусате проф. Луц Монтагниера вец сзо плаценике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2021 15:11

Господјице пелцај се сваки дан али ја нецу никада, висе вјерујем свом природном имунитету него васој депопулационог генској терапији. Пелцовани вец навелико обољевају...назалост

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.09.2021 15:13

Јеси бистра ко пцелица маја, самим тим ако пландемија мутира васи пелцери отпадају јер не могу покрити мутације....зацепите висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

19.09.2021 15:13

Никад се нецу пелцовати нити носити маску и сасвим нормално функционисем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненаф

19.09.2021 15:45

Ово цим се сприцају људи није вакцина и престаните тако да је зовете. Уз то у експерименталној фази је јос двије године. Тако да ови који иду на спајковање су нека врста замораца. Ако неко уцествује у експерименту ваљда треба да добије накнаду сто је заморциц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха ха

19.09.2021 16:59

Колико си добила пара да тако прицас науцила напамет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.09.2021 18:33

Вакцине - прве три дозе су пробна верзија. Видјећемо колико ће послије наплаћивати "ажурирање софтвера" то јесте човјечанства. Цијењена докторица нека се вакцинише и нека забије нос у микроскоп. Можда коначно изолује вирус??? Може и нека наградица падне за то, типа Нобелова, ноблесова... Спиновање јавности нека остави до садашњим већином политичким тровачима. Они то ионако вјештије раде. Сад се и доктори ухватили спиновања и ширења пропаганде умјесто да раде свој посао. Гдје само проналазе оволике стручњаке који упорно понављају исту причу као папагаји??? Као да их са покретне траке скидају.... Кад већ вакцина не штити - што да се људи вакцинишу? Зашто је гурнута у запећак докторица која је говорила да је природни имунитет бољи и дугорочније штити од ковид-а? Умјесто ње је доведено ово лијепо лице са задатком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алукард

19.09.2021 19:03

Козметичарка говори о вирусу! Козметичарка! Завршила вирусологију јесте, никад се тиме није бавила! Запослена у фирми за производњу козметике!!!!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

дуки ис бацк

20.09.2021 09:41

У преводу: Вакцина је одлична, али не ваља ништа и треба је примити да би дошло до нечег ничег! Какав дудук треха стручњак

ОДГОВОРИТЕ