У чијем интересу ради Додик?

Када поставимо класично питање које су нам оставили стари Римљани “Цуи боно?” ( Ко има користи?) да би лакше препознали на чију воденицу иде вода, у случају Додика излази неколико претпоставки и један прецизан одговор: нико не угрожава тако снажно Републику Српску као Милорад Додик, економски, политички, институционално и са међународне тачке гледишта.

Република Српска 19.09.2021 | 09:21
У чијем интересу ради Додик?

Пише: Жељко Пантелић

Нема много сумњи да члан председништва БиХ и неприкосновени господар Републике Српске, већ 15 година, Милорад Додик ради за свој рачун, али и даље није јасно у чијем интересу.

Када поставимо класично питање које су нам оставили стари Римљани “Цуи боно?”  (Ко има користи?) да би лакше препознали на чију воденицу иде вода, у случају Додика излази неколико претпоставки и један прецизан одговор: нико не угрожава тако снажно Републику Српску као Милорад Додик, економски, политички, институционално и са међународне тачке гледишта.

Политичке кризе које иницира Додик много више одговарају Хрватима и Бошњацима него Србима јер доводе у питање Дејтонски споразум који за Србе западно од Дрине предвиђа најбоља могућа решења и заштиту националних интереса у овом историјском периоду.

Немачка канцеларка Ангела Меркел је провела на власти пар месеци више од Додика (рачунајући други долазак на власт) и отићи ће из Бундесканзлерамт-а са, више-мање, истом имовином коју је имала и 2005. године, стан од 80 квадрата у Берлину и викендицом у околини главног града Немачке, нешто уштеђевине и поред тога што је имала плату већу од 20.000 евра месечно.

Ни њен супруг, а ни њени пасторци, као ни ближа фамлија се нису обогатили, нису добили ниједно намештење, тендер или било какав посао са државом у претходних 16 година. То што су Додик и његово најближе окружење драстично увећали иметак није толико проблематично колико чињеница да нико не зна колико то богатство износи. Немачки бирачи тачно знају шта и колико има Меркелова док је имовина Додиковог клана једна од боље чуваних тајни у БиХ.

Обрнуто пропорционално порасту личне економске моћи Додикове клептократске хоботнице Република Српска губи економски потенцијал и задужује се у ритму који је води ка све извеснијем банкроту са несагледивим последицама. Паралелно, српски ентитет у БиХ у галопирајућем темпу губи становништво. Источни део, ако изузмемо пар градских средина, Бјељина, Зворник, Источно Сарајево, Фоча и Требиње, практично је испражњен.

Лидер Савеза независних социјалдемократа (СНСД) је два пута долазио на власт у Бањалуци уз обилату помоћ Вашингтона и Лондона. Први пут га је на власт буквално довезао у борним колима СФОР по наредби Мадлен Олбрајт, тадашње државне секретарке САД, пошто је она у Додику видела “дашак свежег ветра на Балкану”. Други пут је високи представник, Британац, Педи Ешдаун, буквално помео са политичке позорнице све Додикове противнике, омогућивши му да се врати на власт 2006. године.

Своју захвалност према Ешдауну и Олбрајтовој, Додик је исказао дозволама преношења надлежности са Републике Српске на БиХ. Нико није лишио надлежности РС колико актуелни спрски члан председништва БиХ. Иза националистичке реторике и халабуке Додика стоји низ контрадикторних потеза. Најеклатантнији пример је пут Босне и Херцеговине у НАТО који Додик јавно оспорава, а иза кулиса је веома кооперативан у реализацији атлантских интеграција БиХ, што је један од ретких добрих и мудрих потеза.

Посебно је опасна и веома штетна за интересе Срба у БиХ, Додикова хипер продукција политичких криза које се одигравају увек по истој матрици и као подлогу имају претњу да ће Република Српска организовати референдум о отцепљењу или ће се једноставно ујединити са Србијом.

Чињеница је да велика већина Срба у БиХ, вероватно и преко 90 одсто, жели да се отцепи и присаједини Србији. Међутим, колико је сепаратистичка жеља грађана Републике Српске јака, толико су међународне околности неповољне за било какву помисао о могућој промени граница или рађању нових држава на Западном Балкану. Зато је свако распламсавање сна о уједињењу контрапродуктивно и неодговорно.

Република Српска по Дејтонском споразуму је највише и најбоље што Срби могу да имају у постојећем геополитичком контексту који се неће драматичније променити за нашег века. Срби у БиХ уживају двоструку заштиту својих интереса, територијалну и конститутивну: то је привилегија коју има мало која етничка заједница у сложеним државама на планети.

Наиме, Срби у БиХ су заштићени по територијалној основи, кроз постојање Републике Српске и њених инситуција, а имају и конститутивну протекциону мрежу будући да постоји серија механизама и алата у институцијама БиХ које обезбеђују српским члановима да зауставе сваки акт који би био противан интересима Срба у некадашној централној републици бивше Југославије.

Тражити за Србе у БиХ више од онога што већ имају значи бити политичка незналица, бескрупулозни опортуниста, или спроводити нечије интересе чији је циљ редимензионирање или нестајање Републике Српске. Имајући у виду да Додик свакако не спада у групу политичких незналица, остају друге две могућности.

Није искључено да лидер СНСД-а води националистичку политику јер нема ништа друго да понуди грађанима осим сировог србовања, али не може се априори одбацити ни могућност да су посреди и много озбиљније игре. Узмимо последњи пример: Додик напрасно са председником Александром Вучићем хоће да изгради меморијални центар посвећен жртвама у Јасеновцу. Ништа необично да исти Додик није пре пар година предао комплетну архиву и музејску грађу из Јасеновца, уз асистенцију Американаца, Хрватској.

Односи између Срба у БиХ и Хрватској су увек били амбивалентни. Република Српска не би преживела ембарго и санкције које је наметнуо режим Слободана Милошевића да није било Туђманове Хрватске и донекле Црне Горе Мила Ђукановића. Данас српским турбо националистима и актуелном режиму не иде у прилог подсећање да је Милошевић увео много тврђи и бескомпромиснији ембарго према Србима у БиХ него што је свет спроводио санкције према Србији.

Наравно, Срби из БиХ су се одужили Туђману тако што су допринели „нечињењем“ или „пропуштањем“ лаком и брзом паду Републике Српске Крајине.

Ако се пажљиво анализирају потези Додика у последњих пар година упадљиво је да од његове политике највише користи има Хрватска. Није реч само о Пељешком мосту који је највидљивији – Додик је искористио тзв. национални витални интерес да спречи Сарајево да тужи Загреб због изградње моста – већ о намери Хрватске да распакује Дејтонски споразум како би обезбедила трећи ентитет за сународнике у БиХ, било кроз територијалну реорганизацију или кроз формирање изборне јединице у којој би босанскохерцеговачки Хрвати били већина.

Од Додикове политике велике користи имају и Бошњаци чији је циљ унитарна и псеудограђанска држава у којој би доминирали. Захваљујући Милорадовим неодговорним изјавама, бахатом понашању, деструктивним иницијативама и превртљивости, бошњачки лидери успевају себе да представе као умерене политичаре а заговорници унитарне БиХ се продају као грађанске и европски орјентисане снаге.

Додик вербалним довођењем у питање БиХ и саботирањем нормалног функционисања државе пружа најбољи аргумент тзв. политичком Сарајеву да истрајава у идеји преуређења БиХ и тражењу спонзора у међународној заједници који би подржали такву идеју.

Водеће државе ЕУ И НАТО не желе унитарну БиХ у којој би Бошњаци били доминантни. Приче о грађанској БиХ су милозвучне и нико неће ништа јавно рећи против њих, али свима који одлучују у најважнијим престоницама западног света је јасно да је БиХ далеко од грађанског концепта. Западу су потребни Срби као “корективни фактор” на државном нивоу у БиХ а Хрвати као контролни у БХ федерацији јер у Бриселу на Шумановом тргу (седиште ЕУ) и у Завентему (седиште НАТО) не желе да имају државу или ентитет на Балкану у којој Анкара, Ријад, Доха или Техеран могу да имају значајан или чак ексклузиван утицај.

Поставља се питање зашто Додик и званични Београд шире пропаганду о Западу који жели да укине Републику Српску кад је управо том Западу у интересу баланс снага унутар БиХ који гарантује постојање Републике Српске?

Кредибилно објашњење је да је то део политике Русије која свуда и у свакој прилици сеје поделе и ривластва у Европи јер верује да је у њеном националном интересу расцепкана и посвађана Европа, а српски политичари су богом дани за такве задатке, са обе стране Дрине. Ипак, то је само део интерпретације и не даје дефинитиван одговор у чијем интересу ради Додик а није речено да се ради о једнини.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Нова.рс)

Коментари / 109

Оставите коментар
Name

Ико

19.09.2021 07:37

А опозиција?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.09.2021 11:13

Прво се научи разликовати Власт од опозиције.!!

Name

Ико

19.09.2021 12:28

Ја сам власт а ти си опозиција. Ето разлике.

Name

Борис

19.09.2021 12:35

Све 100% тачно. Додао бих још и Трговинску гору и Икону као доказ додиковим недјелима за Србе. Док је додик на власти, од Р.Српске ћемо имати само име које блиједи и све се тише и тише, онако срамно без поноса изговара. Народе, постани поносан и срушимо секташе 2022-ге на изборима или нас неће бити

Name

Ре Борис

19.09.2021 16:04

Трговску

Name

Не дам глас!

19.09.2021 07:43

Мој глас неће добити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Адолф

19.09.2021 11:19

Од мене има 4 гласа...само у инат вама.

Name

Ре адолф

19.09.2021 13:00

Сигурно ти је цимер из психијатријске болнице. Јер видимо сви да цовек није психицки стабилан. А подрзавају га исти они као сто је он. Залосно . Цовек има папир са којим се хвалио.

Name

Петар

19.09.2021 13:45

И од мене три!

Name

Ре Геј босна

19.09.2021 20:26

Од мене један.

Name

БЛБ

19.09.2021 07:44

Ради за оне који су га и поставили на то мхесто уз помоц тенкова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

19.09.2021 12:55

Инати се идиоте један

Name

Бокки

19.09.2021 07:48

И најважније... да избјегне казнени прогон, Додик ће извршити потпуну унитаризацију БиХ (а има пуни народни мандат с избора), чиме ће вратити дуг САД-у, чији је играч све вријеме, а себи обезбједити мирну пензију и уживање у свему покраденом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.09.2021 11:16

Шта ти значи "унитаризација" БиХ, често се то спомиње а нико да каже шта то значи? Молим Вас када будете одговорали бар мало шире појасните шта то значи

Name

Борац

19.09.2021 07:50

Ради се о једном дезертеру,клептоману,лазову и уз све то има папир од доктора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Урош

19.09.2021 07:55

Додик Жељка Стевандић Тегелтија Ђајић Шпирић и онај фрфљо што је био у ВСТ зло људи моји.Дно дна уништити и растјерати ће све па и ђавла самог.Није виђен одавно толики безобразлук и проклетсво.Сјеме им се умело да таква стока више не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није него

19.09.2021 07:55

Додик ради за себе и банду око себе било које вјере, нације и боје коже.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

19.09.2021 13:15

Тако је !

Name

Риле

19.09.2021 07:56

Ради само за себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Риле

19.09.2021 11:42

Неко ко је дузан свјетским политицарима своју данасњу позицију не мозе себи приустити луксуз да ради само за себе. За некога ради, а мозда и за многе, а то сто се лицно богати је само срецна (за њега) споредна околност. Ниста се на овом свијету не добија бесплатно, а посебно не политицки полозај. Као сто смо ми његови кметови, тако је и он нецији кмет. Тако свијет функционисе.

Name

!

19.09.2021 07:59

Одличан текст

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

19.09.2021 08:01

Само је сигурно, да ради за свој личном интерес и интерес оних који нису учествовали у стварању Републике Српске.То су сви они који данас продају вјеру за вечеру а таквих је у српском корпусу преко 50 %.Због тога полако али сигурно нестајемо са ових вјековних простора ( западно од Дрине).Некад ће се снимати филм Посљедњи Србин по узору на Посљедњи Мохиканац.Можда смо то и заслужили неодговорним понашањем према будућности тј. будућим генерацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.09.2021 11:18

Је ли истина да Бошњаци купују станове по Источном Са?

Name

Засто не би?

19.09.2021 11:46

Цијена квадрата у Са је преко 2400 КМ, у Истоцном Са мозе се наци и за 1200КМ. Буквално 5 мин возње, преко Враца или Добриње. Новац диктира све.

Name

Ре ре

19.09.2021 12:00

Босњаци купују станове по свим градовима БиХ, због цега не би у истоцном Сарајеву?

Name

Поло

19.09.2021 22:34

Купују и држе их празним. Не смију тамо живјети.

Name

11903

19.09.2021 08:02

За кога све ради, сам бог зна? Ал' да је сумњив као фаул на ивици шеснаестерца више је него очигледно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.09.2021 15:18

Нека купује ко мозе и гдје хоце,боље него да је све празно,бар се несто ради. Наси функционери исто купују по хрватској обали па се нико не цуди а казу да квадрат достозе преко 5000 еура.

Name

јанко

19.09.2021 08:02

Лако је то провјерити.Стап за пецање мамац и удицу и знацете у чијем интересу ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

19.09.2021 08:05

Овај додик бандит ради за себе тачније за свој организовани бандитски клан и за хрватске интересе и то је то.Унистице све и разгулице одавде остацемо ми цасни и постени срби да бранимо ову сиротињу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јанко

19.09.2021 11:14

ББ ,ако уништи све и разгули с циме ћеш бранити сиротињу ?То је по оној касно Марко на Косово стиже.

Name

ноклица

19.09.2021 08:07

Текст је онако солидан, има грешака, прво у БиХ не постоји "српски ентитет", у уставу РС то не пише, пише потпуно другачије. Тачно је да Додик својом политиком доводи у питање дејтонски мировни споразум, тај споразум јесте донио јаке "филтере" у парламентарној скупштини БиХ, али никоме није дао за право да ту скуптину потпуно блокира, нико нема право доводити у питање плате за десетине хиљада породица. Сјећа ли се неко задње сједнице предсједништва када је Додик за све гласао против, да би се то потврдило мора да засиједа НСРС, када ће засиједати, 14 дана је рок у супротном све одлуке ће постати важеће...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово је јасно

19.09.2021 08:08

Мислецим људима вец 10 ак година. Они остали гласају за сектасе

ОДГОВОРИТЕ
Name

+ КОМЕНТАР

19.09.2021 08:09

Ово треба да процитају Бајини крезуби гласаци /ботови/Баја има разлога да се весели по саторима Јер је обезбједио своју фамилију да узивају у опљацканом све док је Срба на Балкану а то је неупитно. Забрињавајуце је да велики проценат крезубих -контејнер спецјалиста то не виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гу

19.09.2021 08:09

У интересу највеце моци америке, да није послусан не би ту био

ОДГОВОРИТЕ
Name

Размишљам

19.09.2021 08:09

Изврсна анализа. Али и даље без одговора за кога ради Додик. Све се више чини да више не ради ни у чијем интересу, већ да је 'изгубио компас' и да му је једини циљ властити опстанак на власти и заштита финанцијске добити. А зашто то чини сталним изазивањем криза, па вјеројатно зато што више ни не зна неку другу реторику и могуће вјерује да су сви остали актери довољно троми (а и јесу) и рачуна на златни статус qуо. Кад тад ће на неки начин Додик нестати са позорнице. Мене лично/особно више брине стање које ће онда настати. Опозиција нема никакав програм осим да (вербално) опонира СНСДу, а у СНСДу не видим нити једну личност која би могла заузети мјесто лидера. И на крају, не смије се занемарити да садашње званичне политике Бање Луке и Сарајева налијевају једна другој воду на млин, те нестанком једне ће доћи до политичке неравнотеже и дестабилизације на цијелој територији БиХ. Готово сви ми прижељкујемо промјену, али се бојим да промјена не буде на још горе стање од садашњег. Не видим нити једну снагу која би могла преузети водство у КОНТРОЛИРАНИМ промјенама на боље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

19.09.2021 11:24

А какав то политички програм ових 15 година има СНСД ? Јањићи, прасићи, шатори, крканлук, референдуми...то је њихов политички програм. Па зашто се Додиг највише буни Инцковим наметањем закона о забрани подржавања злочина, злочинаца...буни се зато што му сужава маневарски простор у његовој реторици, сад ће морати да се бави питањима од којих се живи а за то је већ касно. Нема ништа горе када један политичар умисли да је богом дан и да ће вјечно остати на власти, то је тежа болест.

Name

Око

19.09.2021 12:28

Ма за нас ради. За Србе. Само он смије рећи бобу боб и попу поп.

Name

Ре размишљам

19.09.2021 12:43

Само погледај Драшка у Бања Луци и види уштеде и конкретна дјела, као и 70% већ до краја испуњених обећања. То су чињенице. Са друге стране размисли о губиташким државним фирмама, вожњи хеликоптером на пијацу, не помагању у поплавама, робним резервама, фармланду и другим аферама. Моја дјеца која иду у ниже разреде основне школе би боље и успјешније водила ову државу јер је за почетак довољно поштење и љубав у своју кућу. Све остало је премија и бонус.

Name

Ре

19.09.2021 13:41

Добро размисљање! Не треба бити претјерано разуман да би се наметнуо одговор, за кога Додиг ради! Посматрајмо и овако! Ко је Милорад Додиг(к). Његови блиски родјаци зиве у Зап Херцеговини. Ко је био Тито?. Као сто је Србима подваљен Тито после 1ср, тако је сада Додик. Из исте су радионице. Доведен је да одрадјује на 30г. Знаци јос 7 година. Добио је могуцност да узима без граница, али да све задатке мора одрадити. Ваљда је све јасно ко и мало сагледава прилике у Бх. За 20 година неко це дати коментар за Додига као сто је Борислав Јовиц за Тита.

Name

Мозда

19.09.2021 08:09

Није лоше знати да тај Милорад Додик нема подршку у народу у Републици Српској а још мање у Србији. Зна он то и сва дрека коју проводи је страх од Избора ‘22 и губитка моћи. А по губитку моћи охрабрују се институције Правосудја и судства да поцну процесе. Народ у РС па и његови послушници нису ни за какав покрет јер свега им је доста. И ако нешто организује власт народ не долази те се мора по команди и пријетњама скупљати они који су Партији дужни. Све то ОН види и све му је јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПМ

19.09.2021 08:11

ОВО СТО САМ ПРОЦИТАО У ТЕКСТУ СВЕ ЈЕ ИСТИНА. НЕВРИЈЕДИ ТО КОМЕНТАРА НАРОД ЈЕ НЕМОЦАН ДА ПРОМЈЕНИ БИЛО СТА. ПОСТО СЕ ИЗБОРИ НАМЈЕСТАЈУ СВАКИ ПУТ ЗА ДОДИКА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Супљак

19.09.2021 08:12

Према овоме испада да је Запад који је подрзао распад Еx-ЈУ заинтересован за равнотезу унутар БиХ, а да Русија која није уцествовала у том процесу није. Ма хајте молим вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2021 11:27

Русија није учествовала у распаду Југославије хаххахаха, она је била један од главних "играча", па Милошевић је био њихов човјек, читај пијун. Потписан је дејтонски мировни споразум, ако ти имаш неку идеју за Дејтон 2 активирај се политички, оснуј странку, предложи...једнострано кршење мировног споразума је веома опасно и тренутно није опција.

Name

Човић

19.09.2021 08:12

Па Додиг ради за нас?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бонго

19.09.2021 08:12

Како стоје ствари Р. С не постоји постоји Додик господар жјвота исмрти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око

19.09.2021 12:28

Што ти друже лупаш.

Name

ре

19.09.2021 19:29

додик је бандит из сви филмова

Name

ВРС-РВИ

19.09.2021 08:14

Све тацно 100%!!! Браво...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС

19.09.2021 13:49

Ма ко каже да је тачно? Нема ту ни И од истине.

Name

Xxx

19.09.2021 08:20

У свом интересу, и интересу својих фирми!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

19.09.2021 08:21

Знаци мистерија је за кога ради Додик, зато се зна да за њега раде остали српски политицари који га на исту фору подрзе сваки пут мислеци да це засјести на његову позицију, он Европи онда казе видите с ким имате посла, боље са мном него с њима и тако године пролазе, макар је раскринкао остале политицаре, сви одреда су зестоко десно кад проговоре, а дубоко у насим дзеповима у реалности

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЦ - СРБАЦ

19.09.2021 08:22

Свом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТРТМРТ

19.09.2021 08:23

Одговор на питање у наслову: Увијек и искљуциво само за себе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Спонге

19.09.2021 08:25

Све се ово могло рећи у две три речи... Ради за оне који су непријатељи Срба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федералац

19.09.2021 08:27

Браво. Одавно нисам несто коректније и искреније написано, процитао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

19.09.2021 08:27

Немојте да поредите тог бизона са њемацком канзеларком нијемци су патриоти и раде за дрзаву док додик нас пљацка и узима све сто се узети мозе.Ако питате за кога ради ради за себе и своју фамилију РС га неинтересује ама бас нимало.ајде један цовјек неваља али ста је вецини народа која га подрзава ста они мисле о судбини своји потомака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

19.09.2021 08:28

Шта чекају са Додиком он је главна карика у том криминалу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.09.2021 08:30

Ову штеточину РС и његов режим штити страни фактор из ове приче, од када му је кашика упала у мед РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смеће

19.09.2021 08:30

Ради све против РС.он и ова багра око њега!издајници које српски род не памти!затворисе нам школе отјерасе дјецу из РС.покрадосе све народске паре!рјешење је похапсити багру и осудити на вишегодишње казне затвора!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анти-СНСД

19.09.2021 08:30

Грађани дају подршку овом криминалцу ,што значи да је и народ покварен.Како другачије објаснити чињеницу да неко континуирано пљачка грађане а добија толику подршку.Да,тачно је и да брутално краде изборе,али да сви изађу на изборе давно би га послали у политичку пензију,пардон ћелију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Недо

19.09.2021 08:33

Ово је теско и веома интересантно питање. Медјутим, дрзавно питање ( ко це у којој и цијој дрзави да зиви ?) на Балкану-бивси YУ простор- није цестито и конацно ријесено јос од Берлинског конгреса 1878. До краја овога вијека је остало јос "само" 80 година. Ствари це се сигурно примијенити у зависности од вјецног интереса и воље великих сила. Англоамериканци су били власници рата у БиХ 92-95, домаци су били само корисници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Не Бре

19.09.2021 08:36

Све се ради за Народ. Сад када из грма искочи безбедњак Џевко и све ово "демантује".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.09.2021 08:42

Поуцно И истинито....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахаа

19.09.2021 08:43

Ово би само могао довести у ред покојни Тито да може васкрснути па све оне који су стекли капитал после 1995 год па на овамо преко леђа сопственог народа и тај народ довели на дно дна без икаквог права на људскост треба на Голи оток тамо им је мјесто.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиционар

19.09.2021 08:46

Сваки коментар је сувишан јер ово је једина и права истина за сваког ко има имало мозга....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

19.09.2021 08:54

Трилатерала и њен сателит Еаст Wест Бридге поставља кадрове на власт у еx-Yуг. Они то ни не крију, све је видљиво на wебу. А довољно је погледати ко су све чланови Трилатерале по свету, и онда логика говори да они имају већу моћ од званичних власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И скарадни систем

19.09.2021 14:00

Јос у рукама олоса ....

Name

Српска О Цримеа.

19.09.2021 08:55

Јаловина БХ, истице јој рок трајања. Убрзано старење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахаха

19.09.2021 09:08

Хахаха....исто то би и опозиција радила...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

19.09.2021 09:12

О свом интеррсу и не ј..е никога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

19.09.2021 09:13

Додо ради у интересу себе и фамилије

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

19.09.2021 09:24

Браво, све је опет речено само што већина нашег народа то не жели да чује ни види, једни незаинтересовани, једни глупи, једни неписмени, једнима добро иде и овдје док иде а после некад можемо ко и крајишници обиљежавати једном годишње у неким бусијама неправду, нема нама спаса

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.09.2021 09:28

Гени и корени су чудо а за Српске сигурно НЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перспектива?

19.09.2021 09:41

Лакрдијас и сарлатан - синоним укупног стања у БиХ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ББ

19.09.2021 09:41

Свеобухватна и на чињеницама заснована анализа, а коначан одговор на питање чије интересе заступа даће вријеме пред нама. Но, питање чије интересе заступа и није толико битно, колико је битно да владајуча странка у РС, као и ХДЗ и СДА оду у прошлост и да се од истих отета имовина врати народу, те да обољело друштво оздрави и економски и психички, како би коначно почели живјети нормалан живот!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2021 09:42

Не знам, али знам да за истог послодавца ради и бакир и цовиц и многи други који обесмисљавају све у овој дрзави, од институција па до људских зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тацно

19.09.2021 12:25

Без ове двојице он би им био безвриједан.... Но све у свему, сви раде против интереса обицних градјана како у ентитететима тако и на дртавном нивоу ако ово уопсте и лици на дрзаву.....

Name

Србо

19.09.2021 09:50

Добро је поредити Меркелову и Додика само сто је Додик пуно јаци политицар од Меркелове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сељак

19.09.2021 09:58

Додик пасе И пваквој опзицијо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

19.09.2021 10:02

За кога бурле ради биће јасно кад сиђе са власти и постане савјетник. Кад будемо видјели чији је "савјетник", тек онда ће мо знати за кога је радио. Његов пад очекујем тек 2026-те на велику жалост и несрећу овог напаћеног народа. Све прогнозе бурлиног пада прије наведене године су на жалост неизвјесе. Као грађанин волио бих да је другачије али овако се указује. Што се тиче банкрота било би га добро прогласити одмах сада и што прије истјерати ММФ и Свјетску банку из комплетне БиХ. На жалост они који 2026-те дођу послије бурле, наставиће његову политику задуживања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

19.09.2021 10:23

Додик стити само српске интересе. Само то сви не виде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре x:

19.09.2021 11:36

Да ли је то тако од рођења или буде када се поруча сендвич у комитету?

Name

Сигмерен

19.09.2021 10:23

Своме у цијем другом

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додик

19.09.2021 10:24

Ради искључиво у свом интересу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стојанка

19.09.2021 10:26

Респект аутору теxта ни једну једину ријеч нити одузети нити додати свака част

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фасизам

19.09.2021 10:38

Како неко мозе уопсте да пореди Меркелову и Додика .па Меркел је радили за интерес народа и своје дрзаве а Додик за кумове сенатрице родјаке пријатеље а највисе за ДОДИК ДИНАСТИЈУ која је опљацкала ову дрзаву до те мјере да имају висе него дрзава..али све ово у захвалност глупог народ сто гласа себи фасисте за власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

19.09.2021 10:41

Нас градјана и опстанка РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

19.09.2021 10:45

Ради у свом интеррсу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да би радио

19.09.2021 12:21

И за свој лицни мора за јос нецији, инаце одлепрса....

Name

40 Британских обавештајаца...

19.09.2021 11:29

Дотични најмање ради у интересу Србског народа, нека ми неко каже шта је главни "баја" урадио за Србски народ, за вријеме његове владавине догодило се без број афера, вјерујем да су милијарде у питању, а он сам рече да је главни "баја", значи без њега се ништа није могло урадити тј. без његовог знања, продаје се као "велики" патриота само не знам у чијим очима, многе надлежности су пренијете на ниво БиХ за вријеме његове владавине, са сигурношћу се може рећи да неће са њим Србски народ издобрити и не треба заборавити да су га странци довели на власт и да доста посла одрађује како они желе, зато је толико у власти, моје мишљење да задњих двоје општих избора владајући су на сумњив начин добили изборе, моје лично мишљење да је било ко други толике године био у власти било би сигурно боље Србском народу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кљуцна ствар

19.09.2021 11:56

Најкљуцнија ствар коју Додик мозе истаци је аутономија РС унутар БиХ.Коју је одбранио за вријеме њега на власти.Сацувана полиција И отало.Па цак и да је мазнуо 1 милион ја му опрастам.Ста имамо од постених политицара који нису ниста мазнули,материјално,који су због свог постења тј.неспособности распродали све надлезности РС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

40 Британских обавештајаца...

19.09.2021 15:15

Кључна ствар да је "баја" пренио све надлежности тј. он и његова странка, то је опште познато а тај један милион, би му опростили, моја људино за досадашње вријеме "бајине" владавине милијарде су нестале

Name

Динио

19.09.2021 11:56

Па и птице знају да је Бурле ЦИА оперативац. Типицни прототип какве трази ЦИА. Арогантни квазипатриота, препун ораха у дзепу, погодан за уцјењивање. Само се наивни цуде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нови Град

19.09.2021 11:59

Одличан текст! Милорад Додик, осим за себе и оне који су га довели на власт, дефинитивно ради за Републику Хрватску, односно њене обавјештајне службе. Хрвати га или плаћају или уцјењују, највјеројатније обоје. Са њима има огромне финансијске аранжмане какав је да је Интеграл инжењеринг добио посао изградње споја на аутопут БГ-ЗГ од Градишке. Једино за кога дефинитивно не ради је српски народ и Републику Српску коју гура у финансијску пропаст и нестанак. Он је пучиста и преузео је све линије одлучивања у РС и вријеме је да оде....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеница

19.09.2021 12:00

Можда ради за фирму "Интеграл" (или обратно) која је (како изгледа) изградила комплетан ауто пут "9. јануар" (као један од највећих пројеката у ентитету РС,чиме се и сам Додик хвалио)... П.С. Возећи се јуче према Бања Луци могло се примијетити да има сано једно одмориште (можда мање важно),а да на том одморишту још нема никакве бензинске пумпе као и на цијелом ауто путу... Да ли је разлог за тако нешто што ауто путем не пролази довољан број возила (па није исплативо отворити неку бензинску пумпу) или нешто друго,ко зна...

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

19.09.2021 12:03

па Милорад ради за Њемачку, шаље им наш народ тамо а заузврат увози аудије из њемачке, а Меркел се прави скромна да испадне да није тако.. а Њемачка треба по милион људи сваке године. значи ђе год рат избије сви иду у САД и Њемачку ко год има неку школу и занат... значи Додик је свјетски робовласник и Међународна Заједница га држи овде

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустриа

19.09.2021 12:13

Радио је за оне који су га довели, али изгубио се у времену и простору од силне похлепе, па це ускоро у затвор, а породица у бјег, као и Милосевици. Рацуни це бити блокирани! Могуце да це бити ухапсен и прије избора 2022!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

19.09.2021 12:16

Одлицан теxт, свака цаст, све тацно и истина

ОДГОВОРИТЕ
Name

РевизорБЛ

19.09.2021 12:55

Ради у хрватском интересу !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

19.09.2021 12:59

Ради за оног ко га боље плати,само не ради за народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сељобер

19.09.2021 13:05

Лијеп примјер замјене теза, шта више, школски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре сељобер

19.09.2021 20:41

О каквој замјени теза прицас?

Name

Сале

19.09.2021 13:17

Милетово се приблизава крају ... тик-так

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

19.09.2021 14:10

Богаство породице Додик и његовог најближег окружења је онолики колики је цјелокупни дуг Републике Српске. Зато му она и служи и зато је он и ,,воли".

ОДГОВОРИТЕ
Name

У свом

19.09.2021 15:19

Искљуциво у свом и своје секте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пм

19.09.2021 18:50

Знам да не ради за добробит овог народа ни Републику Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робин Хоод

20.09.2021 07:03

Кинези лопове возе у стакленом ауто по граду да би их сви могли видјети. Лопов(политицар) висе никад нема право да се запосли било гдје. Ако га неко запосли , тај исти иде у затвор! Рјесење је:"Скинути главу "за примјер" једном лопову и показати на примјеру ста це бити ако будес крао. Увести ред и правну дрзаву гдје закон је исти за свију! И отјерати ове сто су вец требали у пензију давне 2000те године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

20.09.2021 07:38

БРАВО ЖЕЉКО ПАНТЕЛИЋУ! ВИДИМ ДА ПОГАЂАТЕ У САМИ ЦЕНТАР И ПОЗНАЈЕТЕ ПРИЛИКЕ ОД КОИХ У СРПСКОЈ ТРПИ НАРОД ОД ВЛАДАЈУЋЕ ВРХУШКЕ И ДОДИКА. МОЛИМ ВАС ДА СЕ ЧЕШЋЕ ЈАВЉАТЕ СА ВАШИМ КОМЕНТАРИМА И АРГУМЕНИМА ПО ПИТАЊУ ВЛАДАЈУЋЕ НЕНАРОДНЕ ВРХУШКЕ РЕП.СРПСКЕ. У ПРВИ МАХ САМ ПОМИСЛО ДА СТЕ ЖЕЉКО ПАНТИЋ СПОРТСКИ НОВИНАР. БИЛО БИ ДОБРО КАДА БИ СЕ И ОН ЈАВЉАО ПО ОВОМ ПИТАЊУ,ЈЕР ЈЕ И ОН ПОРЕЛКОМ ОД БЈЕЉИНЕ. НАРОДУ ЈЕ ВЕОМА ПОТРЕБНА ИСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ