Ове земље живе нормално, као да нема короне

Више од 18 мјесеци од почетка пандемије корона вируса, бројне земље су одлучиле да је вријеме да се отворе и усвоје модел "живота са короном".

Свијет 18.09.2021 | 08:54
Ове земље живе нормално, као да нема короне

Овај модел подразумијева укидање свих мјера уведених у циљу сузбијања коронавируса, пише ЦНН.

Неке државе на овај корак одлучиле су се због високе стопе вакцинисаних, неке јер су схватиле да су трошкови сталних економских и друштвених ограничења превелики. Те земље су Данска, Сингапур, Чиле, Тајланд и Јужноафричка република.

Данска: Корона више не представља опасност

Данска влада укинула је сва преостала ограничења коронавируса у земљи 10. септембра, казавши да коронавирус више није болест која представља пријетњу друштву. Данци сада могу да улазе у ноц́не клубове и ресторане без показивања Цовид пропуснице, возе се аутобусима без маски на лицу, чекају у редовима без физичке дистанце... 

Кључ успјеха Данске дјелимично лежи у успјешној кампањи вакцинације. До 13. септембра више од 74 посто становништва Данске било је у потпуности вакцинисано против коронавируса.

- Стопа преношења, или Р-стопа, тренутно је 0,7 одсто - написао је прије неколико дана министар здравља Магнус Хојнеке на Тwиттеру, што значи да се епидемија наставља да се смањује.

Сингапур: Цовид никада неће нестати, али можемо да живимо нормално с њим

Сингапурска влада објавила је у јуну да планира да пређе стратегију "живот с короном". Тада су навели како ће да покушају да контролишу пандемију вакцинацијом и бољом хоспитализацијом, а не да ограничавањем живота својих грађана.

- Лоша вијест је да корона можда никада нец́е да нестане. Добра вијест је да је могуц́е нормално да се живи с њим - рекли су званичници.

Власти су у августу почеле да ублажавају нека ограничења, омогуц́авајуц́и потпуно вакцинисаним људима да вечерају у ресторанима и да се окупљају у групама од пет особа.

Међутим, пораст случајева узрокованих високо заразним делта сојем довео је стратегију у упитан положај, што је навело званичнике да паузирају даље отварање. Званичници су прошле седмице упозорили да ц́е можда морати да поново уведу ограничења, ако се епидемија не обузда.

Радна група која је радила на смиривању короне у Сингапуру саопштила је да ц́е да покуша ограничити епидемију активнијим прац́ењем контаката заражених људи и чешц́им обавезним тестирањем.

Сингапур је првобитно слиједио агресивну стратегију "нултог Цовида" пре него што је промијенио приступ, и има једну од најбољих стопа вакцинације против короне у свијету, 81 одсто становништва је потпуно вакцинисано.

Тајланд се ускоро отвара за туристе

Тајланд планира сљедец́ег мјесеца поново да отвори Бангкок и друге популарне дестинације за стране посјетиоце, рекли су званичници прошле седмице. Ова држава југоисточне Азије покушава да оживи своју кључну индустрију, туризам, упркос порасту броја заражених.

Према проширеном програму, туристима који су потпуно вакцинисани и који се придржавају режима тестирања бит ц́е дозвољен улазак у главни град, Хуа Хин, Патају и Чијанг Мај. Острво Пукет поново је отворено за вакцинисане посјетиоце од 1. јула без обавезног карантина.

Земља је 15. јула покренула сличан програм на острвима Кох Самуи, Кох Пха Нган и Кох Тао.

По стопи вакцинисаних знатно заостаје за неким комшијама. Поступно вакцинисаних је нешто мање од 13 одсто, док је једну дозу примило 21 одсто њих.

У Јужноафричкој Републици забрањивали све осим сахрана

Јужноафричка Република почела је да ублажава рестрикција упоредо с растом броја вакцинисаних грађана.

Између осталог, полицијски сат у цијелој земљи је скрац́ен за пет сати, од 23 до четири сата, дозвољено окупљање повец́ало се на 250 људи у затвореном и 500 на отвореном.

Ублажавање ограничења, које је у недјељу најавио предсједник Сирли Рамафоса, изузетно је значајно у земљи која се вец́и део пандемије придржавала строгих правила социјалног дистанцирања, а у једном тренутку забранила све осим сахрана.

Он је, ипак, упозорио да разарајуц́и трец́и талас инфекција изазван делта сојем није завршен, али је додао да земља сада има довољно доза вакцина да покрије читаву одраслу популацију, при чему више од четвртине одраслих је већ примило најмање једну дозу. Он је охрабрио све да се вакцинишу и поштују преостала ограничења како би се земља вратила у нормалу.

- Трец́и талас још није завршен и само ц́емо својим поступцима појединачно и колективно моц́и да смањимо број нових инфекција - рекао је Рамафоса.

У Чилеу скоро сви вакцинисани

Чиле је хваљен због успјешне кампање имунизације. Према најновијим извјештајима министарства здравља, скоро 87 одсто Чилеанаца потпуно је вакцинисано.

Земља је вец́ почела да дистрибуира бустер дозе онима који су потпуно вакцинисани. Здравствене власти одобриле су у четвртак употребу кинеске вакцине "Синовак" за дјецу старију од шест година.

Упркос пријетњи коју представља делта варијанта, влада је у најавила поновно отварање земље за стране туристе 1. октобра, када почиње љетња сезона на јужној хемисфери.

Страни нерезиденти моц́и ц́е да уђу под условом да испуњавају одређене услове и да буду у изолацији пет дана по доласку.

- Чињеница да страни туристи могу доц́и у Чиле важан је корак за опоравак туризма - рекао је подсекретар за туризам Хосе Луис Уриарте.

(Аваз)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Наравно

18.09.2021 07:20

Људи се вакцинисали у Скандинавији и живе живот. Нису из пећине изашли ко овдашњи медији и 60% грађана.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Озрен

18.09.2021 07:26

Иди се лијеци Израел се вакцинисао па су сви По болницама.

Name

МИКИ

18.09.2021 07:30

СВЕ ЈЕ ФЕЈК

Name

Xx

18.09.2021 07:42

Вакциниши се и ти кад си тако паметан па иди код њих видим да су ти мозак испрали

Name

Ре

18.09.2021 08:34

А има и оних који вјерују у све сто напису медији...

Name

Ре

18.09.2021 08:39

Тацно тако! Али зато РС има преко 4000 умрлих на мање од милион становника! Ајд да видимо да нас неко престигне! Најјаци смо!

Name

Не разумијем

18.09.2021 07:20

Ста је то нормално у набројаним земљама? Једино Данска зиви нормално.. Засад..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Неразумијем

18.09.2021 09:14

Śта је то код нас нормално? Земља која узима кредите од ММФ да плаћа пензије. Политички функционери који за 2 мандата постану милијонери. Здравствене установе ( Болнице ) Које немају хигијенску опрему лекове итд. Владајућа странка, која дрзи народ на уздама. Радник који са својим приходом није у стању да исхрани породицу. Земља са највећим % криминал који ние законски решен. 80 % возила у саобраћају који нису технички исправна. И ви се усудјујете да питате шта у овим земљама има нормало. Драга господо, прво се погледајте у огледало па онда мозете да показете прстом на другога.

Name

Ноле

18.09.2021 13:40

За ре не разумијем:ало мајсторе,прицамо о вирусу...

Name

Милован

18.09.2021 08:19

Ми смо много заостала нација а мислимо да нисмо. Ми смо земља необразованих и полуписмених. И баш они хоће да одлучују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

19.09.2021 09:04

Јест ти цес одлуцивати за некога море мрс

Name

Владо Бања Лука

18.09.2021 08:41

За Наравно: У Израелу је вакцинисано 90% становништва, па им је апокалипса, болнице препуне обољелих од тзв короне. Индија вакцинисала 2% становништва и живе нормално. Схвати, вакцине су те које сламају имунитет и убијају људе, не некакав вирус...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.09.2021 09:37

Браво Владо! Људи који су примили обе дозе оболијевају и преносиоци су и заврсавају на респиратору као и невакцинисани. Цему онда вакцине осим због бизниса? Мафија влада свијетим!

Name

Ххх

18.09.2021 09:00

Наравно да живе нормално, основно код свих је да су вакцинисан! Еј за столом у кафани цовјек прислускује моје друштво и мене причамо о стању, сву примили вакцине ево нас јос имамо двије руке и ноге, и да се вратим на причу упада он нама у разговор и довикује казе аха вас сам ја очитао на блутуту васе чипове и слнсрања?! Људи је ли реално да ли стварно могуће, ја му висе никад њ један лијек дала не бих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За пелицоване

18.09.2021 10:37

Имас двије руке и ноге, али очито мозак ти фали.

Name

Ре Ххх

18.09.2021 11:27

Сачекаћемо 3 године да видимо дали сте у овом данашњем стању. Ја имам пацијенте коју су већ почели долазити а примилу су ревакцину. Са симтомима главпобоље, слабости, вртоглавица, заборавности итд. Немора значити да сваки Пацијент исто реагује на вакцине. Вама и вашим истомишљеницима зелим све најбоље, дај Бозе да остане како се кементарисали ваше садашње стање.

Name

др

18.09.2021 14:21

Дођите код мене у ординацију само један дан,да видите вакцинисане и њихове нежељене ефекте,односно посљедице вакцине,они би све дали да никад нису примили вакцину,јер им помоћи нема.Нису мртви,а боље да јесу.Биће добро само ако се не оствари циљ оних који су ово осмислили,а то је смрт од вакцина за годину,двије,три,да се не може повезати са вакцинама.У супротном,припремите пуно пара за лијечење,које вјероватно неће бити успјешно.

Name

Ре

19.09.2021 09:03

Па и ми у БИХ зивимо као да нема пландемије а и нема је.

ОДГОВОРИТЕ