Радослав Брђанин пребачен из Данске у Хаг

Радослав Брђанин, бивши политички вођа Аутономне регије Крајина (АРК) којег је Међународни кривични суд за бившу Југославију (МКСЈ) осудио на 30 година затвора за злочине против човјечности, привремено је из затвора у Данској пребачен у Притворску јединицу Уједињених нација (УН), док се не одлучи у којој земљи ће служити остатак своје казне.

Република Српска 17.09.2021 | 16:33
Радослав Брђанин пребачен из Данске у Хаг

Предсједник Међународног механизма за кривичне судове (ММКС) Цармел Агиус је у својој наредби секретару Механизма из 25. аугуста навео како је Данска јасно ставила до знања да “не сматра да је могуће наставити извршење казне на дужи период и без коначног рока” и да Брђанин мора бити пребачен у другу државу извршења или алтернативно у Механизам, прије одређеног дана у септембру 2021. године.

Агиус се позвао на повјерљиве меморандуме које му је доставио секретар Механизма 16. априла и 19. аугуста 2021. године, у којима се секретар, између осталог, позива на претходна саопћења о одлукама Данске о пуштању на слободу Брђанина након што испуни услове за пријевремено пуштање по данским законима и захтијева да Брђанин буде пребачен из Данске у одређеном временском оквиру.

Из тога се, како наводи Агиус, такођер указује да није идентификована друга држава у којој би Брђанин могао служити остатак своје казне, те с обзиром да не постоји практична алтернатива, препоручује се да се Брђанин врати у Притворску јединицу УН-а.

Агиус је наложио секретару да се, након што Брђанин буде пребачен у Притворску јединицу, укине статус повјерљивости ове наредбе.

У марту прошле године предсједник Агиус одбио је Брђанинов захтјев за пуштање на пријевремену слободу, о чему је писала Балканска истраживачка мрежа Босне и Херцеговине (БИРН БиХ).

Тада је у својој одлуци Агиус навео како “не сматра прикладним да искористи своје дискреционо право и одобри пријевремено пуштање Брђанина у овој фази”.

“Конкретно, велика тежина његових злочина препрека је његовом раном пуштању на слободу. Надаље (…) Брђанин није показао да је успјешно рехабилитован”, навео је Агиус у својој одлуци.

Брђанин је у фебруару ове године поново поднио захтјев за пуштање на пријевремену слободу.

Како се тада наводило у новом захтјеву његовог адвоката Новака Лукића за пријевремено пуштање на слободу, Брђанин је потпуно свјестан и прихвата став предсједника ММКС-а Цармела Агиуса о великој тежини злочина за које је осуђен.

“Подносилац захтјева је јасно рекао да се злочини за које је осуђен не смију релативизирати. Подносилац захтјева је у потпуности задржао ту позицију до данас”, наведено је у захтјеву.

Према писаном захтјеву, у протеклом периоду Брђанин није учинио ништа што би бацило сумњу у искреност његовог кајања и никада није коментарисао претходне одлуке којима је одбијено његово пријевремено пуштање на слободу.

Брђанина, бившег политичког вођу Аутономне регије Крајина, која је била под српском контролом, МКСЈ је 2007. правоснажно прогласио кривим за злочине који укључују прогоне, мучење, депортације и присилно премјештање почињене над несрпским становништвом у Босни и Херцеговини, а нарочито у АРК-у током 1992. године. Он је 1999. ухапшен у БиХ.

Од 2008. године Брђанин је затворску казну служио у Данској.

(Детектор.ба)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

КАМЕН

17.09.2021 15:35

КАКАВ ХАГ ПУСТАЈТЕ ЦОВЈЕКА НА СЛОБОДУ ДОСТА СТЕ ЗЛА НАНИЈЕЛИ МНОГИМ ЉУДИМА И ФАМИЛИЈАМА

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.09.2021 17:41

а он јадник невин, мрава није згазио

Name

МЕНАГЕР

17.09.2021 16:03

Цовјек који је након рата увијек сметао и позицији и опозицији Није имао длаке на језику Зато је предан бјелосвјетским хостаплерима приликом цега су политицки лидери у то доба (нема неке разлике измедју ових данасњих) покупили дупле поене Први је тај да су се ријесили цовека као сто је Брдјанин а други је да се увуку странцима на име борбе против ратног злоцина Надам се да це брзо изаци а када се то деси вјерујем да це се политицки ангазовати јер и он зна ко му је свему кумовао па да мозе мало свију да провоцира А и то сто су свију пустали одмах након стецених првих погодности а у његовом слуцају постоје компликације знаци да јос увијек некоме смета

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

18.09.2021 04:18

Цовјек који је био будала и који је на поцетку скакао као да је задње.

Name

40 Британских обавештајаца...

18.09.2021 05:00

Сметао би он и баји", можда је и то један од разлога зашто није на слободи!

ОДГОВОРИТЕ