Градови и општине добијају 30 милиона од Владе ФБиХ

Влада Федерације БиХ (ФБиХ) донијела је одлуку о додјели 30 милиона КМ финансијске помоћи буџетима градова и општинама у санацији посљедица усљед проглашене пандемије вируса корона и за суфинансирање пројеката, захтјева и иницијатива.

Босна и Херцеговина 16.09.2021 | 14:00
Градови и општине добијају 30 милиона од Владе ФБиХ

Одлуком је подржано 80 општина и градова у ФБиХ којима је обезбијеђена једнократна финансијска помоћ буџетима од по 125.000 КМ, те средства за капиталне пројекте која су додијељена по јавном позиву, саопштено је из федералне Владе.

Корисници средстава дужни су да извјештаје о њиховом утрошку доставе федералном Министарству финансија најкасније до 30. јуна идуће године.

На сједници која је одржана данас у Мостару Влада ФБиХ утврдила је и Парламенту ФБиХ на усвајање по хитном поступку упутила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

Као разлог за измјене и допуне наведена је и Одлука Уставног суда БиХ, те су предузете мјере и активности с циљем хармонизације одредаба овог са одредбама Породичног закона у односу на права и обавезе ванбрачних партнера.

Једном од измјена и допуна изједначавају се полицијски службеници на нивоу БиХ и Федерације приликом обрачуна пензија, а припадници Оружаних снага БиХ доведени су у равноправан положај са осталим осигураницима тако да им лични бодови за сваку годину посебног стажа, умјесто 0,5, по новом износе 1,00 за признату пуну годину оствареног посебног стажа.

Допуњена је одредба према којој се сада чланом породице умрлог осигураника сматра и ванбрачни партнер који је свој статус утврдио у судском поступку.

Новина у Закону је и могућност ванредног усклађивања пензија, изузев највише, све док најнижи износ пензије не достигне петину износа највише пензије остварене по закону, али под условом да је стопа раста реалног бруто домаћег производа у претходној години већа од три одсто и ако буџет ФБиХ нема акумулирани дефицит, а највише до стопе раста БДП-а у претходној години.

Једно од новопредложених рјешења јесте и да се кориснику пензије исплата обуставља за период трајања осигурања, а најдуже до навршења 40 година стажа осигурања, односно 65 година живота. Досадашње рјешење предвиђало је обуставу исплате до 65 година живота, односно 40 година пензијског стажа, ако осигураник заснује радни однос или започне да обавља дјелатност.

Влада ФБиХ утврдила је и у редовну парламентарну процедуру упутила Нацрт закона о рударству ФБиХ. Овај закон уређује правни статус рудног блага, односно минералних сировина, начин и услове њиховог управљања, заштиту, извођење рударских радова, мјере заштите на раду, обустава извођења и трајни прекид рударских радова, техничку документацију и пројектовање.           

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Yyy

16.09.2021 12:20

Само. Дјелите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.09.2021 14:56

Јесу глупи ови из Федерације, код нас Додик узме себи, па онда ко он дијели општинама, лијепи нас добротвор.

Name

ПИТАМ СЕ

16.09.2021 13:16

Да ли ће,и када у РС учинити такав корак? Ако то не учине,не чекати изборе,смијенити и похапсити мафију под хитно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

16.09.2021 16:31

Могу у РС причати ста хоце ФБиХ са 10 кантона и сложенији власцу боље одлуке доноси него влада РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

16.09.2021 17:09

Ово је за резервни састав...

ОДГОВОРИТЕ