Реконструкција владе: Џонсон смијенио министре

Након вишенедељних гласина, британски премијер Борис Џонсон у среду је реконструирао своју владу.

Свијет 15.09.2021 | 21:20
Реконструкција владе: Џонсон смијенио министре

Џонсон је реконструисао да би створио "уједињени тим" за раздобље након пандемије, удаљивши се од свог министра спољних послова Доминика Раба.

Након годину и по јако болне кризе ковида 19 у Великој Британији и оштро критикованог одласка из Авганистана, док Брегзит омета снабдевање земље, шеф конзервативне владе покушава да пронађе нови елан.

Замењен је шеф дипломатије Доминик Раб, који је постао министар правосуђа и потпредседник владе, што је функција коју је до сада де фацто обављао док је водио владу у пролеће 2020. када је Борис Џонсон хоспитализован због ковида.

Тај 47-годишњи либерал био је на удару критика због нереаговања на авганистанску кризу. Он је остао на Криту у тренутку када је Кабул пао у руке талибана средином августа и затим је окривио војску за одређене грешке током евакуације из Авганистана.

Министрица спољне трговине Лиз Трас, (46) га замењује на тој стратешкој функцији, док Велика Британија покушава да оснажи свој положај на међународној сцени након Брегзита.

Министар образовања, Гавин Вилијамсон, одлази из владе како се очекивало након затварања школа током карантине и фијаска на испитима који су услиједили, а исти је случај и с министром правосуђа Робертом Бакландом и министром становања Робертом Џенриком.

Међутим, миљеник конзервативне штампе, млади и популарни министар финансија Риши Сунак,(41) је потврђен, као и минисарка унутрашњих послова Прити Пател.

Даунинг стрит је представио пруређивање владе као начин "изградње јаког и уједињеног тима за најбољу обнову након пандемије с циљем уједињавања и уједначавања целе земље".

Ова објава стиже у осетљивом тренутку за шефа владе који је у Даунинг стрит стигао у лето 2019. и уверљиво победио на парламентарним изборима у децембру 2019.

Недавно испитивање института YоуГов показује пад популарности конзервативаца на 33 одсто, које је први пута од почетка године претекла Лабуристичка странка (35 посто).

(Б92)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Добој

16.09.2021 10:11

Е супер! Знаци, енглеска казе да је с короном готово... е па фино да смо и то доцекали, бас је било глупо и досадно слусати назови струцњаке са колико незнања покусавају пласити народ. Бас су се осрамотиле све владе свијета, сем Лукасенка.

ОДГОВОРИТЕ