Италија: Обавезна ковид потврда за све раднике

Сви радници у Италији у јавном и приватном сектору мораће обавезно посједовати здравствену зелену пропусницу која доказује да је особа вакцинисана барем једном дозом против коронавируса, да се недавно опоравила или да је негативна, казала је министрица за регионалне послове Мариастелла Гелмини.

Свијет 15.09.2021 | 18:50
Италија: Обавезна ковид потврда за све раднике

Италија би тако могла постати прва европска земља у којој ће цовид-пропусница бити обвезна за све раднике. Италија се на тај корак одлучила како би на вакцинисање приморала више људи те како би сузбила ширење заразе.

Цовид-потврда је услов за улазак у музеје, теретане, ресторане...

Пропусница, у дигиталном или папирнатом облику,  прво је била замишљена да олакша путовања између чланица Европске уније, но Италија захтијева ту зелену пропусницу као услов за улазак у музеје, теретане те затворене просторе у ресторанима.

Министрица Гелмини рекла је да ће сутрашњи састанак владе бити важан тренутак око продужавања обавезног посједовања тог документа.

"Идемо према обавезној зеленој пропусници не само за раднике у јавном него и у приватном сектору", додала је Гелмини.

Око 73 посто од 60 милиона становника је примило барем једну дозу, а 65 посто је потпуно вакцинисано. Сутрашњи састанак могао би бити врло напет и тек ће се видјети хоће ли влада ићи толико далеко као што најављује Гелмини, министрица из конзервативне странке Силвија Берлусцонија Форза Италиа.

Противници зелене пропуснице тврде да се тим документом као обавезним газе слободе грађана те се увијено жели увести присилно вакцинисање. Неколико европских земаља користи здравствену цовид-потврду за рекреативне активности и путовања, али је нити једна није прогласила обавезном за све раднике у јавном или приватном сектору.

(Агенције) 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Увијек

15.09.2021 18:39

Прво ударају најјаце на традиционално католицке дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миц по миц

15.09.2021 21:35

И долази се до обавезне вакцинације..експерименталном вакцином!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко

16.09.2021 09:17

Та земља је ионако пред великим економским колапсом, мазање очију јавности. А талијани то никад наравно неће прихватити.

ОДГОВОРИТЕ