Признала пораз: Велика побједа опозиције

Опозицијска љевица, коју предводи лабурист Јонас Гахр Сторе, побједница је парламентарних избора у Норвешкој, којима је доминирало питање експлоатације нафте, а премијерка Ерна Солберг признала је пораз.

Свијет 14.09.2021 | 09:29
Признала пораз: Велика побједа опозиције

Пет опозицијских странака требало би освојити 104 од 169 мјеста у Стортингу, једнодомном парламенту, довољно за избацивање конзервативне десничарске коалиције Ерне Солберг, према тим пројекцијама пријевремених избора, преноси Хина, позивајући се на АФП.

Премијерка је позвала Стореа како би признала пораз, пренио је лист Афтенпостен, према неименованом извору, јавља Реутерс.

Могућа апсолутна већина

Са садашњих 88 мјеста, Стореови лабуристи на путу су да осигурају апсолутну већину са савезницима, Странком центра и Социјалистичком љевицом, и неће им требати друге двије опозицијске снаге, еколози МДГ и комунисти Црвене странке.

То би требало поједноставити преговоре за формирање коалицијске владе, за које се претпоставља да ће бити дуги и тешки.

МДГ је условљавао подршку тренутним прекидом истраживања нафте у земљи, која је највећи извозник угљиководика у западну Европу, а Сторе је одбацио тај ултиматум.

Зелени желе одмах прекинути истраживања нафте и зауставити производњу до 2035. године.

Сторе је одбацио тај ултиматум, казавши да се жели борити против глобалног загријавања без угрожавања радних мјеста.

Пада потражња за нафтом

Милионер Сторе (61), који је водио кампању против социјалних неједнакости, вјероватни је будући премијер и залаже се, попут конзервативних противника, за благи и поступен излазак из нафтне економије.

“Пада потражња за нафтом. То се догађа само по себи, по тржишном закону. Требамо изградити мостове према будућим активностима“, објаснио је лабуристички званичник за енергетска питања Еспен Бартх Еиде, преноси АФП.

“Наставићемо с нафтним активностима, али морамо признати да су најбоље нафтне године иза нас”, нагласио је он.

(Агенције)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Промјене

14.09.2021 07:38

У читавом свијету се дешавају промјене , долазе други људи , једино у Босни глупи Босанци лижу дупе оном ко је на власти , умјесто да отјерају класичне лопове који су опљачкали народ Додика , Цовица и Изетбеговица они их подржавају , зато смо у читавом свијету глупи, лопови , сељаци и кад неком кажеш да си из Босне у Европи људи бјеже од вас као да сте не знам шта , мијењате ту стоку са власти и дајте бар своји дјеци да могу нормално живјети ако сте ви толико глупи , као глупи Босанци , тако нас етикетирају у Свијету а кад неко дође са парама у Европу кажу покрао, криминално или дрога ето такав нам је статус у свијету а ви удаље подржавајуће ту стоку од Додика Човица и Изетбеговица

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дзоо

14.09.2021 08:31

А у Србији мало мало па други на власти олади мало!

Name

ре

14.09.2021 09:15

Овде нико власт не пушта по цену живота, нити шта признаје, сва средства су дозвљена, прошле изборе су покрали и измасакрирали.

Name

Ђока

14.09.2021 07:38

Овако нешто код нас је у СФ домену

ОДГОВОРИТЕ