Инспектори упадају на свадбе и затварају ресторане

Због погоршања епидемиолошке ситуације и непоштовања мера, инспектори ће од четвртка до недеље појачати контроле у ресторанима који изнајмљују сале за свадбе и весеља, а вероватно ће неки од њих бити и прекинути, најавио је јуче помоћник министра здравља за инспекцијске послове Горан Стаменковић.

Србија 13.09.2021 | 20:59
Инспектори упадају на свадбе и затварају ресторане

- Током викенда инспектори су контролисали поштовање епидемијских мера у 3.800 објеката, а изречено је 29 казни. Вероватно ћемо неке свадбе морати да прекинемо и да неким власницима објеката изрекнемо меру забране коришћења и употребе просторија за организовање прослава - рекао је Стаменковић на РТС.

Тренутно важи прописана дистанца и маске у затвореном простору. Једна особа може да борави на 4 квадрата, а забрањено је окупљање више од 500 људи.

Он је навео да је у контролу кренула и тржишна инспекција која ће правна лица, попут саветодавне подршке, поново подсетити на мере које су месецима на снази.

- Појачане контроле ће кренути практично у продуженом викенду од четвртка. Ове недеље ће се радити тај појачан надзор, али од четвртка иде један други модалитет јер ће доћи до укрштања инспекција и заједничког рада на терену, као и до појачане контроле весеља - објаснио је Стаменковић и додао да то неће бити пријатно, као и да ће инсистирати на томе да сви инспектори предузму и користе своја овлашћења у максималној могућој мери.

Епидемиолог др Радмило Петровић рекао је за Курир да су свадбе и прославе најопаснија места где се зараза шири јер само један заражени на свадби може да зарази најмање осам, девет људи око себе.

- Разумем да се народ ужелео прослава, окупљања и свадби, али треба се суздржати од тога бар још неколико месеци. Показало се да се делта сој вируса пребрзо шири управо на таквим окупљањима. Не могу да разумем иживљавање народа који на свадбама зове по 500 људи јер је на таквим прославама већа опасност зато што више људи у себи носи вирус - каже др Петровић.

Он истиче и да поздравља одлуку кризног штаба о увођењу ковид пропусница због тога што ће се бар на почетку пробудити свест код људи да је вакцинација једино што може да нас спасе.

- Претпостављам да ће се на почетку због увођења сертификата смањити број људи на тим окупљањима и у ресторанима. Надам се да ће због тога млади схватити да је једини начин, ако желе нормално да се крећу и одлазе у ресторане и на весеља, да буду вакцинисани, као и ако желе да не дође до најгорег сценарија, а то је затварање.

Нема више прослава

Због убрзаног ширења коронавируса, у Новом Пазару су од јуче забрањена породична весеља као што су свадбе, банкети, бабине, крштења и журке у угоститељским објектима. Ова одлука ће важити све док се епидемиолошка ситуација не побољша. У Новом Пазару је вакцинисано против короне само 25,7 одсто становништва и ово је једна од општина која се најгоре котира када је реч о имунизацији.

(Курир.рс)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Персон

13.09.2021 20:31

СТОКО БЕЗ РЕПА,ЗАСТО НИСТЕ УПАЛИ НА КОЗАРУ И СЛИЦНА ОКУПЉАЊА У РЕЗИЈИ БУРЛЕ И СВИТЕ...!!!НЕ СМИЈЕТЕ НИ ПОМИСЛИТИ,НАРАВНО,ЈЕР БИ ВАС РУДОЊА ПОВЈЕСАО ЗА МУ*А НА ОНЕ БОРОВЕ,АЛИ ЗАТО ЦЕТЕ СМЈЕТИ РАЈИ УПАДАТИ НА СВАДБЕ И ОКУПЉАЊА!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

13.09.2021 23:53

Успори мало, ово је вијест из Србије.

Name

ЖИКА Ж

14.09.2021 08:43

Са сиротињом је лако управљти

Name

МЕНАГЕР

13.09.2021 20:38

Сада нам говоре да особа која је заразена новим сојем вируса мозе да зарази 10ак људи а неки говоре цак и 20 а да онај први вирус корене је могао да зарази 2-3 особе То нам тада нису рекли По томе онај који је заразен и успут заразио своје укуцане он је могао слободно да се креце јер није висе никога могао заразити Па и сада ако заразени зарази 10 особа он висе никога не мозе заразити Засто Да ли зато сто преносењем на другог вирус у особи слаби Да ли је то рјесење заразити пар особа да би оздравио Нисам неки струцњак цак немам појма о свему овоме али у овоме нема никакве логике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарот

13.09.2021 22:11

Је крив за све?...Све док будемо читали бит ће силе од ових с топузима.Употријебимо мозгове,ако нису исплатили...

Name

Ре Менагер

14.09.2021 04:01

У праву си, немаш појма.

Name

Милена

14.09.2021 06:25

Браво свака ти је на месту зашто тта испекија само удара по сиротињи.

Name

Те циркусе

13.09.2021 20:57

Забранити и без короне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре те циркусе

15.09.2021 21:25

Интересантно размисљање.

Name

а са Младом

14.09.2021 03:47

што чине!?

ОДГОВОРИТЕ