Балкан може и мора да се развија брже уз подршку Њемачке

Предсједник Србије Александар Вучић је истакао да Балкан може и мора да се развија још брже, што је могуће уз подршку Њемачке.

Србија 13.09.2021 | 19:35
Балкан може и мора да се развија брже уз подршку Њемачке

- Ми ћемо се трудити да имамо најбоље могуће односе са земљама у региону. А када ме питате за годину дана шта мислим о Ангели Меркел, ја ћу увијек рећи све најбоље, док ће многи други једва дочекати да она оде са функције, како би причали лоше. Ја мислим да Балкан може да постане машина раста у региону и мислим да можемо да постижемо много боље резултате од оних које смо постизали - казао је Вучић.

Он истиче да уз њемачку подршку и подршку канцеларке Меркел могу очекивати још бољи резултати.

Вучић је потом говорио о признању тзв. Косова као услову за пријем у ЕУ, и рекао је да је неопходно постићи компромисно рјешење.

- Никада нећете чути да ја негирам сазнања о томе шта су услови за улазак у ЕУ. Ми смо спремни да разговарамо увијек са Приштином о свим могућим компромисним рјешењима, да се договоримо. Али ако је питање да ли смо свјесни да нећемо бити чланица ЕУ прије рјешавања тог проблема, апсолутно смо свјесни, и о томе сам са канцеларком безброј пута разговарао о томе и када смо се слагали и када се нисмо слагали. Ја сам против замрзнузог конфликта, то није рјешење, и мислим да је добро да то решава ова генерација. То мора бити компромисно, а не поражавајуће решење за Србију - истакао је Вучић.

Он је изразио искрену захвалност њемачкој канцеларки што је данас овдје у Србији.

"Лично сам поносан што послије много година сарадње имам прилику да будем један од домаћина и да дочекам њемачку канцеларку на крају њеног мандата - рекао је Вучић.

Захвалио се канцеларки на конструктивном приступу преговорима Београда и Приштине.

- За разлику од неких других код нас захвалност не траје кратко и ви ћете увек бити драг гост у Србији. Разговарали смо и о резултатима Берлинског процеса, и ових дана имаћемо прилике да видимо шта је конкретно наслеђе Ангеле Меркел - рекао је предсједник Вучић.

Он је истакао да ће Ангели Меркел представити пројекат Отворени Балкан, од кога ће све земље региона имати користи.

- Ја немам потребе да овако лијепе речи говорим канцеларки, пошто она одлази са функције, али ја то искрено мислим. Данас 72.000 људи ради у њемачким компанијама. Њемачка је наш највећи трговински партнер. Ми смо три пута увећали спољнотрговинску размјену са Немачком - казао је предсједник Србије.

Вучић је рекао да је важна и подршка Немачке образовању у Србији, прије свега са увођењем дуалног образовања, које ће ускоро бити имплементирано и на факултетима.

- Причали смо и о дијалогу са Приштином, и слажемо се да је компромисно рјешење и мир једино рјешење, и пут у будућност. Разговарали смо и о владавини права, и ја сам предао и нови извештај о свему што је Влада Србије урадила по том питању. Иако знамо да још много морамо да урадимо по том питању - рекао је он.

 Прво бих се захвалила на гостопримству, и драго ми је што сам још једном дошла у Србију, пошто смо кроз године дошли до односа пуног повјерења и постигли смо низ резултата, без обзира што пред Србијом и цијелим регионом и даље стоји далеки пут - рекла је њемачка канцеларка.

Она је истакла да су Србија и Њемачка историјски блиско повезане и у култури, политици, економији.

"Разговарали смо о низу различитих тема и вјерујем да је искреност у нашим разговорима, али и способност да се друга страна саслуша је што одликује односе Вучића и мене. Ја њега знам као човјека који не даје лажна обећања. Хвала вам на гостопримству - рекла је она.

Током одговарања на новинарска питања, немачка канцеларка је потврдила да је мјесто региона у Европској унији, док је Вучић рекао да је насљеђе њемачке канцеларке апсолутно позитивно.

- Да ли је региону било сигурније када је Ангела Меркел била на власти. Да она је лидер Европе, и она је увек могла да подигне слушалицу и да позове било ког предсједника из региона. Зато је чуван мир, зато је регион напредовао. Имали смо мир све ово вријеме. Пролазили смо кроз најтурбулентнији период миграција, корону, тешке економске кризе, и све превазилазили уз помоћ Ангеле Меркел. Ја мислим да је то изузетно насљеђе, и пошто свако од нас у неким годинама почне да размишља о томе шта оставља будућим генерацијама, ја мислим да госпођа Меркел има чиме да се поноси - истакао је Вучић.

- Због треме коју имам и страха да не направим грешке, и да ми се не смеје пола Европе због грешака, ја ћу током свечане вечере здравицу рећи на њемачком. Ја сам много научио од госпође Меркел, и желим да се у Србији осјећа као код своје куће - казао је Вучић.

Њемачка канцеларка данас је допутовала у дводневну посјету Србији, гдје је разговарала са предсједником Србије, који ју је и дочекао на београдском аеродрому и пожелио добродошлицу у Београд.

Током разговора Вучића и Меркелове у Београду било је ријечи и о БиХ, али детаљи нису познати.

(БН/Новости) 

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Гага

13.09.2021 18:14

Нећете ви никад у ЕУ нити треба те тамо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брзи развој

13.09.2021 18:42

Па добро, брзина је мисаона именица. Али, да неке ствари сто на Балкану су предмет и средство манипулација, у свијету се ефикасно користе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Брзи развој

13.09.2021 19:28

Видјети ћемо шта ће аналитичари реци после одласка Меркелове у Албанију то јесте повратка у Њемачку!!Нисам бас сигуран да Меркел само тако обилази поготово Вуцица .

Name

Брзина пута вјестина

13.09.2021 19:48

Како да се балкан развија кад скоро све водје балкански дрзава су највеци мафијози и криминалци не описани,подјимо од Додика а и Вуле није несто бољи и сви остали..како ту неко да помогне приватне дрзаве од такве помоци народ нема ниста.

Name

Е мој Бозе

13.09.2021 19:44

Хвала Њемацкој сто прима насу младост , као нову свјезу крв , док наси родителхи пате , сто имамо политицаре који су их отјерали

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саса

13.09.2021 20:56

Свака цаст за ове ријеци.Само ми као народи смо глупи сто не подигнемо глас слободе и демократије против свог зла које нам сервирају.Засто и колико дуго јос јер они и њихова фамилија су из дана у дан богатији и на свим јацим функцијама.Знаци у преводу ако ниси њихов цлан нема посла,нема пара и нема будуцности.Ста ти преостаје?Скок с моста или бјезање на запад .

Name

хехе

13.09.2021 20:52

Нема она појма с ким има посла

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боки

13.09.2021 20:53

Тито се преселио у Њемачку и Аустрију гдје радници имају добре плате, здравство, економију, правну и јаку државу, а на Балканске просторе је дошао фашизам, пљачка, обесправљеност, задуженост, корумпираност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лешинарка

13.09.2021 21:57

Попут Меркелове,не долази узалуд.Та,увијек има циљ,наравно,по обичају,штетан за нас. Никада нисам имала повјерења у бјелосвјетске манипулаторе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И. СА

14.09.2021 16:18

Дје запело?!

Name

Балкандзерос

14.09.2021 03:04

Да неби лопови владали изгледало би све другације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бајке

14.09.2021 04:30

Цуди ме да неки јос не капирају ко је ко за Балкан. Какав бре напредак и бакраци.Па то не зеле многи на Балкану а тек неко с поља.А и засто би?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лигнит

14.09.2021 16:16

Србија се ослонила и на цетврту ногу,стабилно.САД, Кина, Русија, Њемацка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемацка је

14.09.2021 16:22

На вријеме поставила ствари, инвестиције у Србији гдје су и сировине. Обострани интерес, свака цаст. Тек слиједи јака економска и свака друга веза.....

ОДГОВОРИТЕ