Бањалучанин се сумњичи за покушај убиства Гладовића

Особа коју је полиција осумњичила за 16 година стар покушај ликвидације Љубомира Гладовића у Новоме Загребу, је Бањалучанин Милан Рељић (52), особа позната читаоцима црних кроника у сусједној БиХ.

Регион 12.09.2021 | 13:46
Бањалучанин се сумњичи за покушај убиства Гладовића

Рељић је 2017. прво је био ухапшен, да би убрзо постао свједок покајник тужилаштва Републике Српске у тзв. случају трезор, суђењу групи разбојника из Републике Српске који су од 2004. до 2011. починили низ оружаних препада на финансијске установе у БиХ отуђивши укупно око милион евра.

Занимљиво је да је тијеком његова свједочења у томе поступку 2018., један од оптуженика, Синиша Страживук, иначе такође криминалац застрашујуће репутације, суду за Рељића рекао: "Господин је учествовао у плаћеним убојствима и тешким убојствима у Загребу и Бањалуци".

Међутим, пред излазак из суднице, барем како је Страживук пријавио суду, Рељић му је само шапнуо "Мртав си".

У своме свједочењу у исказу Рељић је тешко теретио оптуже рекавши како је с њима учествовао у низу оружаних препада на доставна возила за превоз новца те финансијске институције, 

Као што смо извијестили, загребачка полиција је у недјељу издала саопштење о рјешавању овог 'хладног случаја'.

- Полицијски службеници Полицијске управе загребачке су, у координацији са Жупанијским државним одвјетништвом у Великој Горици, а у сарадњи с полицијским службеницима Управе криминалистичке полиције из Равнатељства полиције те уз међународну полицијску сарадњу с полицијским службеницима Савезне Републике Њемачке те Босне и Херцеговине, довршили су вишегодишње криминалистичко истраживање над 52-годишњим држављанином Босне и Херцеговине те 61-годишњим држављанином Републике Словеније због сумње да су починили кривично дјело “Убиство” у покушају на штету 60-годишњака прије 16 година.

"Сумња се да су 6. јула 2005. године око 8 сати у Загребу у Улици Вајдин Вијенац, заједно и договорено према унапријед створеној намјери да усмрте 60-годишњака, дошли испред стана на шестом спрату стамбене зграде, у којем је оштећени у то вријеме становао, чекајући тренутак његовог изласка.

Након што су дочекали тај тренутак, уз употребу физичке снаге и уз пријетњу ватреним оружјем, осумњичени су оштећеног угурали натраг у стан, срушили на тло и ударали га рукама и ногама по тијелу.

Потом је, сумња се, осумњичени 52-годишњак највјеројатније из аутоматског пиштоља с пригушивачем, испалио један хитац у главу оштећеног и тешко га повриједио  те су се дали у бијег односећи, уједно, са собом и торбицу оштећеног у којој се налазио новац уз документе.

Осумњичени 52-годишњак већ је раније, почетком јула ове године, изручен у Савезну Републику Њемачку гдје је осумњичен због другог тешког кривичног дјела док је осумњичени словеначки држављанин тренутно недоступан. Против њих је поднесен посебни извјештај Жупанијском државном одвјетништву у Великој Горици, наводи се у полцијском саопштењу.

Гладовић који тренутно живи на Рабу, 2014. је дао интервју новинару Слободану Васковићу, у којему је датаљно описао како је изгледан покушај његове ликвидације у Новом Загребу, али и пословне догађаје у Републици Српској који су му претходили.

- Ставио сам торбицу с документима на раме. Било је и неких 1500 марака, можда ако се претвори у еуре тај износ. Кренуо сам направити сервис на ауту. По изласку из стана, изашао сам нормално, а на 3 метра су ме чекала двојица наоружаних људи с пиштољима и пригушивачем. И они су тада нешто викнули на мене што није требало. Ја сам покушао побјећи у стан, али они су ишли за мном.

Ногом ме један гурнуо и правад до кухиње. Прошао сам ходник, дошао у кухињу и у моменту сам се нашао на кољенима. Очи у очи са плаћеним убојицом који ми је пуцао у главу. Пуцано је једанпут и крв се разлила по цијеломе тијелу. Убојица је мислио да сам ја мртав. Метак ми је ушао изнад горње усне, избио ми пет зуба, прошао кроз језик и задржао се на врату. Језик ми је био расцијепљен, дијелом ми је и грло било захваћено.

И имао сам срећу да сам тада био у Загребу и одвезен сам на Хитну па даље у болницу Дубрава гдје сам захваљујући врхунским стручњацима прошао добро – испричао је Гладовић познатом босанскохерцеговачком новинару Слободану Васковићу.

(<спан стyле="цолор: #3598дб;">Јутарњи.хр)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Минкен

12.09.2021 14:08

Ко даде криминалцу визу за запад

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.09.2021 15:10

Каква виза. Сви имају лажна документа ХР, СРБ, БиХ.

Name

Ре

12.09.2021 15:20

Пара купује све. Од папака па даље

Name

Угарвода

12.09.2021 16:49

Сад ће лијепо 20 година на робију није то Босна ћуј свједок покајник или који то само код нас има

ОДГОВОРИТЕ
Name

миро777

13.09.2021 17:52

Па покајо се.јбг..