Хрватска уводи ковид-потврде за медицинаре

Љекари, медицинске сестре, али и нездравствено особље у Хрватској од 1. октобра на радно мјесто моћи ће доћи искључиво уз дигиталну ковид-потврду, пише данас загребачки "Јутарњи лист".

Регион 12.09.2021 | 12:17
Хрватска уводи ковид-потврде за медицинаре

"Зелено свјетло" добиће на основу једног од три услова, а то су вакцинација, опоравак од вируса корона или негативан тест на ковид.

Министар здравства Вили Берош каже да се о увођењу ковид-потврде разговара већ седмицама, а званична одлука биће донесена током сљедеће седмице.

"Само увођење требало би бити почетком октобра. За такву организацију ипак је потребно времена. Морамо одржати састанке са управама болница, а и запослени ће имати неко вријеме да се одлуче за ону најбољу варијанту, вакцинацију", објашњава Берош и додаје да је у току набавка тестова за медицинаре.

У првој фази тестирање за запослене бити бесплатно, а планира се да се након мјесец и по или два тестирања спроводе о властитом трошку.

Према посљедњим подацима Министарства здравства, од 6. септембра у систему здравства Хрватске са двије дозе вакцинисано је 60,67 одсто запослених, а ниједну дозу није примило њих 33,56 одсто.

(Јутарњи лист/СРНА)

Коментари / 0

Оставите коментар