Хоће ли Тегелтија сазвати сједницу или неће бити плата

Уколико се ускоро не донесе одлука о привременом финансирању од 1. новембра доћи ће до обуставе свих исплата из буџета Босне и Херцеговине. То значи да ће сви државни службеници остати без плате, а неће се сервисирати ни друге обавезе осим спољног дуга и међународних обавеза БиХ.

Босна и Херцеговина 10.09.2021 | 21:30
Хоће ли Тегелтија сазвати сједницу или неће бити плата

Овај чвор, изазван одлуком функционера на нивоу власти Босне и Херцеговине из РС који не желе учествовати у раду док се не ријеши за њих "проблематичан" законска забрана негирања геноцида, могу ријешити Парламент БиХ или Савјет министара БиХ.

Но проблем и рјешење је, како рекосмо, у рукама политичара из Републике Српске.

Како незванично сазнајемо државни парламентарци коју долазе из Републике Српске наставиће бојкот и 20. септембра за када је заказана сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

Ипак, рјешење би се могло пронаћи на сједници Савјета министара БиХ коју треба заказати предсједавајући Зоран Тегелтија (СНСД).

Сазивање сједнице би значило да високи функционер СНСД-а крши закључак Народне скупштине РС о не учешћу у раду Предсједништва БиХ, Парламента БиХ и Савјета министара БиХ.

Ипак, како сазнајемо, увелико се тражи модел којим би званичници из Српске "заобишли" овај закључак те сазвали сједницу и гласали за одлуку о привременом финансирању.

"Сматрамо да не постоје услови за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама БиХ (Предсједништву БиХ, Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара БиХ), осим у случајевима када је непоходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске све док се не разријеши питање наметнутог закона", гласи закључак НСРС-а.

Управо у другом дијелу овог закључка лежи плодно тло за СНСД да покуша својим гласачима, али и опозиционарима у РС, оправдати "повратак на терен" и наставак рада у институцијама БиХ на крилима приче "о спречавању доношења одлука противно интересима РС".

Јасно је да је одлука о привременом финансирању у интересу свих држављана БиХ, а никако против нечијих интереса, па ни РС.

Недавно је предсједавајући Представничког дома Парламента БиХ Денис Звиздић рекао да оваквим понашањем политичара из РС трпе сви грађани те ако до краја септембра не буде донијета одлука о привременом финансирању преко 7.000 запослених у институција Босне и Херцеговине из Републике Српске неће примити плате. Запитао се ко је тај који ће понијети тај дио одговорности.

На дневном реду сједнице Парламента БиХ заказане за 20. септембар је и Приједлог закона о Буџету институција БиХ и међународних обавеза за 2021., који је Предсједништво БиХ утврдило у јуну ове године. Ради се о процедури у другом читању.

Подсјетимо, буџет је усвојен у првом читању, а према процедури, ако буде усвојен у другом, што подразумијева и амандмане, иде у Дом народа. Ако и државни делегати усвоје приједлоге, БиХ би имала буџет и не би била потребна одлука о привременом финансирању за четврти квартал.

Ту одлуку Министарство финансија и трезора БиХ недавно је доставило Генералном секретаријату Савјета министара БиХ па је за сада нејасно да ли ће бити усвојен буџет, одлука о привременом финансирању или ниједно од тога, чиме би дошло до "закључавања" државне касе.

Познато је да су многе политичке кризе у БиХ завршавале онда када су на ред долазиле расподјеле фотеља или новца.

(Клиx)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Холланд

10.09.2021 20:15

Хајде сад србујте без плата

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тески Нерадник предсједава

11.09.2021 05:22

Тегелтија је само добар за заказивање годисњих одмора!

Name

ре

11.09.2021 06:37

То је бурлин тајкун и биће онако као све до сада лоше за биједу РС како бурле каже.

Name

Анонимус

11.09.2021 11:41

По новчанику је једина дјелотворна метода нашим тзв. Политичарима. Све остале методе су неучинковите

Name

Лимузина Гина

11.09.2021 14:43

Опа, нас Тегy се професионално бави политиком, ха, ха..

Name

Томо

10.09.2021 20:21

Хоће хоће итекако

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

10.09.2021 20:21

Кад им у плате "дирнеш" одмах све у реду,дај да се договарамо,ништа блокаде,алиније то због "ситне бураније"ншто ради за 800-1000км него неће имати они своје плате по 5000 км

ОДГОВОРИТЕ
Name

Плате

10.09.2021 22:04

Само ви наставите страјковати до избора.Барем цемо устедити пара.Није мало вас 7000, колике плате, а да ниста не радите.Нема висе.Сједите и пссст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерација на потезу

10.09.2021 22:05

Ако сазове сједницу ,Сада министри из ФБИХ , требају бојкотоват , ако сазива само у интересу Плата , нетреба је ни сазиват , нек и даље бојкотују ,Федерација и онако у бољем положају од РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није то баш тако

11.09.2021 09:27

Не ради се о платама политичара, него о платама обичних грађана који раде у институцијама, а у којима, вјеровали или не има и прилично поштеног народа. И онда су ти грађани такођер задужени у банкама, банке ће за неплаћену рату да им скидају скалп, ти грађани углавном имају и једног или два пензионера која такођер помажу или хране. Политичари ако не добију плату неће "осјетити". Највише ће опет посредно или непосредно осјетити обични смртници.

Name

овца

10.09.2021 22:23

Никакав то проблем није , Тегелтија сазове сједницу , Миле објасни народу да је то витални национални интерес и народ легне као и увијек . А народ ко народ .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дуска

10.09.2021 22:50

Заувек твоја Јована...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазар

11.09.2021 05:25

Нека Додик плаца њима плаце они и раде нераде за њега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цуле

11.09.2021 05:49

Ево народе: Ово це нам бит велики испит за кога ВЕЛИКИ БАЈА ради. Јал за народ или за властите дзепове?! Ја знам отприлике истину а и многи од вас знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ико

11.09.2021 07:13

А за кога велики владе ради?

Name

Зага

11.09.2021 06:23

Онај ко бојкотује рад институција,треба бити кажњен непримањем плата у троструком трајању бојкотовања.Тада би сви одустали од блокаде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

11.09.2021 07:15

Сазваће 113%,а не 100%. Живи били па видјели.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

11.09.2021 07:43

Бице сједница крајем септембра,па макар телефонска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Које паре?

11.09.2021 08:01

Ако заиста дође до тога да њима плата буде у питању ту нема никакве дилеме.Њихов једини интерес двадесет и више година је искључиво лична корист и богаћење. Зар има још оних који вјерују да они раде за народ? Представе које изводе за народ су постале трагикомичне. А народ ко народ,подржава своју пропаст и мудрује.Слуђен,подјељен,завађен, растјеран,уцјењен од стране обијесних и бахатих моћника,разноразних папака од обичних смртника прави идоле који на његовој грбачи живе као бубрег у лоју. Народу брњице и разноразне забране а њима шатори,пјеваљке,богате репрезентације и велики пјевач са својим бројним хитовима.О црним лимузинама које свакодневно зарад народа и његовог бољитка прелазе стотине и хиљаде километара могле би се књиге писати. О хеликоптерима,авионима,масним тендерима,кредитима које ће враћати наша дјеца и унуци сувишно је трошити ријечи. Али имају они свог бога,он ће их просвјетлити својом мудрошћу како би донијели једину могућу исправну одлуку и заштитили своје стадо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

11.09.2021 09:37

Даје среце и дрзаве ти лопови неби одавно примали плату

ОДГОВОРИТЕ