Браћа лажирала дипломе, па их коштало посла

Бањалучанин Жељко Ђумић (57), који је и раније хапшен и процесуиран због фалсификовања диплома, поново се нашао под лупом полиције због сумње да је набавио лажне дипломе Грађевинске школе браћи из Трна, а све то уз посредство Воислава Чивчића (36) из Лакташа.

Република Српска 10.09.2021 | 18:19
Браћа лажирала дипломе, па их коштало посла

Ђумића и Чивчића полиција из Градишке сумњичи да су починили кривично дјело фалсификовање исправе.

Како сазанајемо од извора блиских истрази, лажне дипломе плаћене су 1.000 евра, а требало је да послуже браћи Немањи М. (29) и Дејану М. (35) како би са звањем керамичара конкурисали за послове у Аустрији, преносе Независне новине.

“Они су ступили у контакт са Чивчићем, који им је обећао да ће за по 1.000 марака по документу набавити двије дипломе Грађевинске школе у Бањалуци за звање керамичар, како би могли конкурисати за посао у Аустрији. Рекао им је да му то може набавити Ђумић, којем мора платити 800 евра, док ће себи узети 200 евра”, рекао је извор близак истрази.

Према ријечима нашег извора, наручиоци су уредно платили лажне дипломе, које су им израђене, али је по конкурисању за посао преко границе дошло до проблема.

Наиме, један од њих се пријавио за посао с документима керамичара, али је аустријска канцеларија провјерила диплому јавне установе, односно Грађевинске школе у Бањалуци и утврђено је да је његова диплома лажна.

Полиција је провјерама дошла до сазнања одакле им лажне дипломе и за фалсификовање терети Ђумића и Чивчића.

Како је саопштено из Полицијске управе Градишка, поднијели су Окружном јавном тужилаштву Бањалука извјештај против В.Ч. из Лакташа и Ж.Ђ. из Бањалуке због сумње да су починили поменуто кривично дјело.

“В.Ч. је осумњичен да је почетком године у мјесту Трн, општина Лакташи, за 1.000 евра продао двије лажне дипломе за два лица о завршеном испиту у стручној школи, које је издала школска установа у Бањалуци, саопштено је из Полицијске управе Градишка. Лажне дипломе су претходно купљене од Ж.Ђ. у сврху заснивања радног односа у иностранству”, наводи се у саопштењу.

Ђумић је и раније сумњчен за фалсификоване дипломе, а 2018. године да је за 400 евра израдио диплому о завршеном међународно признатом испиту из њемачког језика жени која ју је приказала у амбасади у сврху регулисања визе.

Наиме, жена из Сребреника позвала је пријатеља из Градишке како би легално набавила диплому јер одлично познаје њемачки језик, али јој је за то требао одговарајући доказ.

Он се распитао преко неких људи па је диплому израдио Ђумић, за шта је она платила не знајући да је фалсификат.

Када су јој у амбасади тражили оригинал диплому, испоставило се да је та коју је донијела лажна, а њен пријатељ је све пријавио полицији, која је тада дошла до Ђумића.

(Независне)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Милко

10.09.2021 16:29

Интелигентни људи купе диплому факултета и запосле се у влади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.09.2021 23:22

Јесте, хапсе и одузимају дипломицу керамицару који би могао с њом неки динар у иностранству зарадити, а сто им министри и директори имају купљене дипломе ником ниста.. то им је ок. Стока!!!

Name

ТЕШКО НАМА

10.09.2021 16:38

Опет из Лакташа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шоне

10.09.2021 16:52

Сву гдје је то тако по дрзавним фирмама све сумњиве и лажне дипломе, све води у пропаст, швалерке од људи из црвене секте добијају да воде фирме

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВСС

10.09.2021 20:43

А јоооој па да је тако завршио факлтет нико га код нас неби ни питао ... Купиш диплому факултета идеш у снсд и боља плата од керамичара у Аустрији ...неће Швабо нешколоване код кас може све само да добро лаје на опозицију ...???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало ста вам је

10.09.2021 21:27

Нису једини пола владе ома и поседује фалсификат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осмица

11.09.2021 07:48

Имамо исти слуцај у Одсјеку цивилне застите у Приједору. Садасњи врсилац дузности сефа Одсјека цивилне застите купио вец другу диплому. Са првим фалсификатом добио отказ у Масинској сколи. Сада са купљеном дипломом из Брцког узима плату 1500 КМ. Сви знају да се ради о С.И.

Name

Херц

11.09.2021 09:23

Оваквих слуцајева у свакој опстини и граду Републике Српске имате. Термоелектрана Гацко запосљава стотине инзињера масинства, економиста...са купљеним дипломама. Најзалосније је сто ти људи не знају основне појмове струке за коју су се сколовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боги

13.09.2021 08:58

Среца политицари не тразе посао у иностранству њихове Дипломе су скоро исте ко те из Лактаса.

ОДГОВОРИТЕ