Затражен притвор за Мехмедагића - прекршио забране

Тужилаштво БиХ дошло је до доказа да је директор Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) Осман Мехмедагић прекршио мјере забране које су му одређене 16. јуна, рекао је тужилац Олег Чавка на данашњем рочишту за одређивање једномјесечног притвора Мехмедагићу.

Босна и Херцеговина 10.09.2021 | 16:20
Затражен притвор за Мехмедагића - прекршио забране

Чавка је указао да су према подацима Граничне полиције БиХ Осман Мехемдагић и делегат у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Асим Сарајлић 21. јула заједно истим авионом отпутовали у Анталију, а према мјерама забране, не смије се свједоку приближавати на удаљеност мању од 50 метара.

Суд се у свом рјешењу опредијелио за најблаже мјере, али у случају да и дође до потребе комуникације са свједоцима, Мехмедагић је према том рјешењу Суда био дужан о томе обавијестити Тужилаштво. Ниједно обавјештење Тужилаштво о тој комуникацији није до сада добило, а та комуникација се односи и на замјеника генералног директора и на главног инспектора – упозорио је Чавка.

Чавка је истакао да је из Граничне полиције добио видео-надзор са сарајевског аеродрома гдје се јасно види да Мехмедагић и Сарајлић улазе на аеродром и авион, те додао и да су вратили истим авионом “Боинг” у Анталију.

Одбрана Мехмедагића, адвокати Сенка Ножица и Нермин Мулалић сматрају да није прекршена мјера забране већ тврде да је контакт нешто друго у односу на чињеницу да су се двије особе нашле на истом мјесту у исто вријеме.

Мулахусић је рекао да је статус свједока Сарајлића ирелевантан за цијели поступак и да нема доказа да је Мехмедагић прекршио мјере забране нити основа да му се одреди притвор.

– Доказ да су били на аеродрому не значи један до другог и директор ОБА не пролази исту процедуру приликом уласка на аеродром и у авион као остали путници, у зграду аеродрома улази другим путем, у авион последњи, а из авиона први – навео је Мулахусић.

Ножица је оцијенила да сав процес “прелази у лични конфликт тужиоца Чавке и Мехмедагића” и притом је напоменула како се против Чавке “води дисциплински поступак тврдећи да је тај податак добила из Тужилаштва, као и да против њега постоји неколико кривичних пријава”, што је тужилац демантовао.

Она сматра да Гранична полиција доказе не може достављати тужиоцу и да то може учионити једино по налогу Суда.

Ножица је након рочишта рекла новинарима да подржава ставове Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ који је, како је навела, данас саопштио да треба “све стране да се суздрже од било какве ратоборне реторике која може само штетити кривичним поступцима, а не може им користити”.

Она је додала да се данас наставила “кампања против Мехмедагића” да би се најситнији детаљ искористио да се “скине са позиције на којој се налази”, али да то неће уродити плодом онога ко је био идејни творац.

– Пошто нас очекују бурне одлуке у наредних неколико дана до краја мјесеца, мислим да ће се све ствари рашчистити и да ћемо знати да ли се ово ради из личних разлога или за ово постоје објективни разлози – рекла је Ножица.

У оквиру рада на предмету Тужилаштво БиХ дошло је до информација и доказа да је осумњичени Мехмедагић у протеклом периоду путовао, комуницирао и боравио на одмору у иностранству с особом која је наведена као свједок Тужилаштва у предмету и којој се, у складу с изреченим мјерама забране, осумњичени не смије приближавати на удаљеност мању од 50 метара.

У рјешењу Суда БиХ прецизно је наведено да се осумњиченом Мехмедагићу, који се терети за злоупотребу службеног положаја и прање новца “забрањује контактирање са свједоцима Тужилаштва у овом кривичном предмету, укључујући приближавање истима на удаљености од 50 метара, те сваки контакт и разговор о предмету с било којом особом, осим с браниоцима”.

Судија Татјана Косовић рекла је да ће Суд БиХ своју одлуку саопштити у законском року.

(Срна)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Милутин

10.09.2021 14:25

Главни су му јатаци у РС-у, а обични народ пале на национализам. Никако да се већина освијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

10.09.2021 23:31

Док глупи народ схвати да смо ми уствари исти народ продје вијек и пет братоубилацких ратова због интереса гузоња, домацих и бјелосвјетских.

Name

Милица

10.09.2021 14:25

Диплому добио у Бањалуци, значи штити га и други ентитет, нико му ништа не може..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеле

10.09.2021 14:32

Ма бјажи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана

10.09.2021 14:55

Сенка Ножица мисли да је покупила сву памет овог свијета, да су остали људи идиоти, а да је она богом дана једина паметна. А она је способна само у једној ствари, а то је да клијенте истресе до последње марке, узме им све што имају и још више од тога. А Осман Мехмедагић, самном је ишао у школу, био је најгори ученик у разреду, јединице-двојке, јад и чемер од глупсона. Али ово је вријеме лоших ученика, шибицара и шанера, лопујдри и Сенки Ножица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.09.2021 15:49

Стано, знаци да си и ти исла са мном у сколу... Не знам ни једну Стану па претпостављам да ти је то лазно име као и све сто наводис у овом коментару. Мрзња је највеце зло на овом Балкану.

Name

Ана

10.09.2021 15:05

Појела маца језиц зашто му нисте одузели документа покретну и непокретну имовину од целе узе и шире породице па некиде где му воља празни џепова а овако јесте муу и нашкодили. Врана врани очи невади

ОДГОВОРИТЕ
Name

кики

10.09.2021 15:22

Мозда побјегне ...па се брани са слободе???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре кики

10.09.2021 17:57

Сад нека бјези као и онај српски генерал !!!

Name

СЕЉАЦИНА

10.09.2021 22:14

Млого је паметан овај Цавка , добио податке од границне полиције куда иде Осмица и Асим , ал зато нема податке куда иде дјенерал Савциц . Ваљда и то несто говори .

ОДГОВОРИТЕ