ТИ упозорава: “Гранд Траде – 18 година пљачке“

Уколико се реализује план Управе за индиректно опорезивања БиХ (УИО БиХ) да купи зграду „Гранд Траде-а“ у Бањалуци за 98 милиона КМ, то ће бити награда за бројне незаконите радње које су пратиле овај пројекат  пуних 18 година, а неке су завршиле и судским пресудама.

Република Српска 10.09.2021 | 14:14
ТИ упозорава: “Гранд Траде – 18 година пљачке“

Уколико се реализује план Управе за индиректно опорезивања БиХ (УИО БиХ) да купи зграду „Гранд Траде-а“ у Бањалуци за 98 милиона КМ, то ће бити награда за бројне незаконите радње које су пратиле овај пројекат  пуних 18 година, а неке су завршиле и судским пресудама.

Транспаренцy Интернатионал у БИХ (ТИ БИХ) објавио је студију случаја „Гранд Траде – Осамнаест година пљачке“ која хронолошки показује размјере изградње приватне државе и заробљавања институција, које су омогућиле овом предузећу отимање државног земљишта и приватних посједа, уништавања јавних предузећа и преусмјеравање буџетског новца у овај пројекат.

Упркос чињеници да је власник објекта осуђен због малверзација акцијама Медицинске електронике, те је са другим актерима учествовао у бројим незаконитим радњама, те да је само земљиште на којем су изграђени објекти стечено на споран начин, све се завршило вишемилионском зарадом која је остварена продајом пословних простора Телекому Српске и Лутрији РС, а сада тачку на цијели процес треба да стави УИО БиХ, чиме се поново шаље порука јавности да се криминал исплати.

С обзиром на то да УИО БиХ очигледно нема намјеру одустати од куповине овог објекта, упркос упозорењима Уреда за ревизију институција БиХ да тендер погодује овој фирми јер су „постављени ограничавајући услови у погледу локације објекта (удаљеност не већа од три километра од центра града) и да је понуђена цијена знатно изнад одобрених средстава (цијена са ПДВ-ом износи 98.571.330 КМ, а одобрена средства за ове намјене износе 37.900.000 КМ)“ поставља се питање до када ће грађани својим новцем финансирати приватне послове фирме „Гранд Траде“ која очигледно има заштиту врха власти.

Студија коју је објавио ТИ БИХ показује да су прве афере око овог пројекта почеле још 2003. године додјелом градског земљишта овој фирми на коришћење, које је укњижено као стварно власништво, а онда проширено на приватне посједе и земљиште Медицинске електронике. Штету физичким лицима надокнадили су грађани из буџета, а због незаконитог уступања земљишта Медицинске електронике осуђен је бивши директор Ратко Стаменић. Због малверзација акцијама овог јавног предузећа на крају је на три године затвора осуђен и сам власник фирме „Гранд Траде“ Миле Радишић који је након правосудне фарсе, бјекства од издржавања казне и пријевременог пуштања на слободу, ипак успио да купи Медицинску електронику која је до тада већ била уништена.

Врх власти Републике Српске, уз асистенцију полиције, помогао је у отимању приватног посједа породице Жељка Вулића, а суд ће тек 2018. године пресудити да је одузимање земљишта било незаконито и поништиће грађевинску дозволу која је издата фирми „Гранд Траде“. Све вријеме власник овог објекта имао је подршку власти, полиције и провладиних медија у сламању отпора породице Вулић и грађана који су изашли на протесте ради очувања парка.

У цијелој причу кључну улогу одиграла је компанија Телеком Српске која је након приватизације склопила уговор са „Гранд Траде-ом“ о закупу објекта који тек треба да буде изграђен и тиме гарантовала исплативост овог пројекта. Телеком Српске, који је у власништву Телекома Србије, на крају се преселио у овај објекат и, након плаћања закупнине, купио пословне просторе за 65 милиона КМ.

То је урадила и Лутрија Републике Српске која је купила просторије у овом објекту за преко 2,7 милиона КМ, а сада то треба да уради и Управа за индиректно опорезивање за  98 милиона КМ, упркос закључку Представничког дома ПС БИХ који је обавезао Вијеће министара БИХ да се од тога одустане.

Важно је напоменути да је  у истом објекту смјештена и фирма ПРОИНТЕР ИТСС, која је од 2015. године по званичним подацима добила око 136 милиона КМ на тендерима јавних предузећа и институција.

Без обзира што су бројне незаконите радње које су пратиле овај пројекат откривене и јавно доказане, институције нису реаговале, а  власти не престају са давањем десетина милиона из државне касе фирми „Гранд Траде“ која очигледно има заштиту политичких моћника који стварају и регулишу читав низ неписаних правила по којима функционише систем заробљене државе.

Овај случај је безброј пута показао да су појединци изнад закона, а посљедња у низу афера која то доказује је куповина зграде за смјештај УИО БиХ која ће свакако додатно урушити повјерење јавности у систем правне државе. Студија случаја „Гранд Траде – Осамнаест година пљачке“ коју је објавио ТИ БИХ детаљно приказује низ незаконитих радњи у које су били укључени бројни актери из власти РС, а који су омогућили да се реализује цијели овај пројекат на штету јавног интереса и пореских обвезника.

(Транспарентно.ба)

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

ПРИЈЕДОР

10.09.2021 12:30

ЖИВЈЕЋЕ РЕПУБЛИКА СРПСКА, АЛ НАРОД ЋЕ ПОМРИЈЕТИ И ОДСЕЛИТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.09.2021 13:25

А како це зивјети и опстати ако нема народа?Страсно.

Name

Електронски бинго

10.09.2021 16:01

Радишић пљачка Лутрију Српске преко фирме Електронска видео лутрија и у томе га покрива Зора Видовић, цијела Република Српска то зна и сви се смију кад Радишић постројава Зору и говори јој шта треба да ради

Name

СОЊА

10.09.2021 12:31

САМО 18. НАРОД СУ ОВЦЕ ОПЕТ ЦЕ ГЛАДАТИ ЗА КУМА А НАСА ДЈЕЦА НЕК РАДЕ ВАНИ. СРАМИ ТЕ СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

саса

10.09.2021 13:23

Народ је кукавица и цурица, да не употребљавам вулгарности. Двадесет година најригидније безоцне пљацке без реакције, па то је запањујуце.

Name

Имт

10.09.2021 12:53

За УИО и нијиховог директора не постоји систем правне дрзаве.посто је то организовано криминална институција у свим видовима пословања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луле

10.09.2021 13:05

Шта раде надлежне институције да спријече промет нелегално изграђеног објекта? НештоДрашко ћути на тој теми. Није ваљда да ће нас и он разочарати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

10.09.2021 13:23

Мафијаско корумпирана и приватизована дрзава, Сицилијанска мафија и Камора су мале маце у поређењу са насом дрзавном мафијом!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Орао

10.09.2021 13:24

"Све ће то народ позлатити". Лаза Лазаревић "Вођа" Радоје Домановић Да су Срби читали лектиру, не би им се ово дешавало. А тек да прочитају шта нам је поручио Арчибалд Рајс, човјек који је волио српски народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.09.2021 13:29

Намештај је купљен! Цека се само да кажу "сад"и да уселе! Зао ми је људи који невиде шуму од дрвета

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.09.2021 15:17

Нека је купљен намјестај. Ако ово није разлог да народ изадје на протесте и све поруси, ако треба, онда не знам онда ста би био разлог?

Name

Борац112

10.09.2021 13:41

Људи без карактера, морала,неписмени примитивци владају и могу ста хоце. Овај народ је то и заслузио!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

10.09.2021 15:08

Ко је тај ТИ ко њих финансира?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мозе ли ТИ

10.09.2021 15:19

да покрене медјународну истрагу, домаци судови раде заједно са криминалцима и овакви какви су нам само стету наносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево РАДНИК

10.09.2021 15:23

Е мој народе гласај за црвене и надај се бољем. НАДА умире посљедња. А лопови очито живе вечно. Памет у главу 2022. године

ОДГОВОРИТЕ
Name

израелац

10.09.2021 15:45

Ако то с Станивуковић не ријеши онда нико неће

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клокана Перковиц

10.09.2021 15:47

Кума Радисица за хероја послијератне стабмене изградње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сања

10.09.2021 16:31

Како је он направио зграду од сто милиона?? Откуд му новац?? Ето полазне тачке за тужиоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

11.09.2021 12:10

Исто важи и за небодер код кино Козаре. Фирма има 50000 на рачуну, а гради зграду од пар десетина милиона. Небојша Вукановић је о томе писао и 100 % је у праву. Али јбга, тек треба да постанемо правна држава послије 2022-ге година

Name

Д

11.09.2021 02:46

За шта ови праве студије. И зато добијају плату за ништа. Сви све знају. Нико није слијеп код очију. И шта. Суд и тужилаштво ћуте иако имају и очи и уши. И добијају плату. И шта. Ништа. Парола, снађу се како умијеш и знаш. Или се придружи или немаш хљеба јести

ОДГОВОРИТЕ