Затворена база гдје је договорен Дејтонски споразум

Ваздухопловна база "Рајт Патерсон", недалеко од града Дејтона у америчкој држави Охајо, била је затворена на неколико сати због извештаја о инциденту.

Свијет 10.09.2021 | 11:34
Затворена база гдје је договорен Дејтонски споразум

Наиме, у току је била истрага о пуцњави у објекту, а званичници су у међувремену потврдили да је ситуација безбедна.

Ванредна ситуациија је више пута најављивана преко разгласа у четвртак увече у војној бази источно од Дејтона, након сто је у 21.25 по локалном времену примљен извештај о пуцњави у објекту, саопштила је портпаролка базе, преноси Ројтерс.

У наредна четири сата, безбедносни службеници извршили су два прегледа Националног ваздушно-космичког обавештајног центра (НАСИЦ), троспратног објекта од 850.000 квадратних метара који важи за примарни извор анализа америчког Министарства одбране за стране претње из ваздуха и свемира.

Према саопштењу портпарола, нису утврђене повреде нити су пронађени докази о употреби ватреног оружја , пошто су две особе пријавиле да су чуле пуцњеве у том подручју, па је у 01.40 по локалном времену ванредна ситуација опозвана након потврде да је све безбедно.

У саопштењу портпарола базе се додаје се да ће више детаља бити саопштено када они буду доступни.

Подсећања ради, управо у бази Рајт Патерсон у периоду од 1. до 21. новембра 1995. године трајали су разговори који су претходили потписивању општег оквирног споразум аза мир у Босни и Херцеговини, познатији као Дејтонски мировни споразум.

Главни учесници су били тадашњи председник Републике Србије Слободан Милошевић, председник Председништва Републике Босне и Херцеговине Алија Изетбеговић, председник Републике Хрватске Фрањо Туђман, представници САД Ворен М. Кристофер (државни секретар САД од 1993. до јануара 1997), преговарач Ричард Холбрук и генерал Весли Кларк.

Споразум је званично потписан 14. децембра те године у Паризу.

(Тањуг Фото: Тањуг/Марсхалл Горбy/Даyтон Даилy Неwс виа АП) 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Коле

10.09.2021 10:03

Шта ћемо сад?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАЊАЛУЧАНИН..

10.09.2021 21:46

ТО ЈЕ СУПЕР, ИДЕМО НА РЕАЛИЗАЦИЈУ ПЛАНÁ ,, Б,, А ТО ЈЕ,, ДЕЈТОН 2,,..... ХАХАХА......

ОДГОВОРИТЕ