Угрожена аутохтона поточна пастрмка у "НП Сутјеска"

Да ниједно природно добро у Националном парку „Сутјеска“ није заштићено од доласка новог директора Александра Ковача, најбоље показује и организација риболовног тамичења на заштићеним подручјима ријеке Сутјеске и планинског језера и бисера овог парка, надалеко познатог и чувеног језера Доње Баре... Да ли неко смије стати на пут бахатостима директора, који се јавно хвали и позива на везе са људим из државног врха, каже се у допису радника НП "Сутјеска", ., упозоравају радници тог предузећа.

Република Српска 08.09.2021 | 07:27
Угрожена аутохтона поточна пастрмка у "НП Сутјеска"

У допису, нашој редакцији, се наводи да захтјевним радом и чврстом дисциплином сачуван је изузетан рибљи фонд, како на језерима, тако и у самој ријеци Сутјесци, али на жалост доласком новог руководстава одмах се приступило скрнављењу рибљег фонда и уништавању на све могуће начине, а табле НП са ознаком „Забрањен риболов постале су предмет исмијавања и омаловажавања ове установе, јер су друштвене мреже преплавиле фотографије са упецаном рибом и доказивањем да је дошао крај периоду када је било незамисливо да неко смије самовољно пецати у подручју Националног парка.

"Колико је НП „Сутјеска“ деградиран најбоље показује чињеница да лице које је директор довео као страног држављанине и овластио га за „скрнављење“ ових природних љепота и богатстава (Ненад Вурдеља) јавно на свом фб профилу објављује фотографије рибара који пецају у строго заштићеном подручју Сутјеске које је издвојено као плодиште аутохтоне поточне пастрмке", каже се у допису радника.

Они даље наводе као примјер бахатости и уништавања свега "живог" да директор са сарадницима организује такмичење у пецању рибе, како стоји у допису,  ни мање ни више, него строгом центру Националног парка „Сутјеска“.

"Наравно, за овакав подухват се није консултовао са надлежним институцијама, као што су надлежна министарства и Завод за заштиту културно и историјског наслијеђа Републике Српске, нити Управним одбором НП, него по старом добром рецепту самовлашћа и уз подршку својих сарадника са веома занимљивим и живописним биографијама, самовољно је већ све потписао и одобрио такмичење које треба да се одржи у НП „Сутјеска“ од 9. до 12. септембра", каже се у допису.

Даље наводе да да би се овакво такмичење морало уврстити у Годишњи план коришћења рибљег фонда и да би сви такмичари морали имати важеће дневне дозволе за пецање, које издаје надлежно министарство, ако је уопште могуће и ако је нормално дозволити овакво масовно пецање на подручју било ког националног парка.

- "Такмичење" је почело одавно јер многи пецају свакодневно под заштитом директора уз изговор да „тренирају“ за предвиђени спектакл - упозоравају радници и додају:

- По већ опробаном рецепту, закон је небитан, а у свему томе је битно да се дебело наплати екипама које долазе и саме помало у чуду, јер им је нелогично да се тако нешта може организовати на подручју НП, бар не у Словенији одакле поједини долазе, јер су нас као рибаре контактирали и распитивали се како је могуће да се пеца у НП, обзиром да се у Словенији тако нешта не би могло довести у везу са здравим разумом. Након пецања ручак и пиће биће организовани у бару НП „Сутјеска“, којег је директор опет самовољно издао својим миљеницима  с којим дијели зараду, јер се свесрдно бори да све госте НП преусмјери у наведени објекат у којем је он постао стални инвентар.

Радници се питају да ли ће надлежно Министарство издати дневне дозволе за пецање за око стотињак рибара који су се најавили и да ли ће надлежна инспекција извршити контролу и исправност овог предвиђеног директоровог „пројекта“ или ће се сви оглушити, остаје нам да видимо у наредним данима... Министарство има увид колико је издало рибарских дозвола за 2021. годину, које су одавно распродате, па је само питање да ли се смије стати на пут свим овим бахатостима директора, који се јавно хвали и позива на везе са људим из државног врха, каже се у допису радника НП "Сутјеска".

(БН) 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Чупо

08.09.2021 06:01

Дај те тог директоа преко Дрине у три.......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

08.09.2021 06:18

Ови снсд овци гдје год дођу направе неред и пустош!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кап у мору

08.09.2021 06:38

Има ли иједан директор у овој власти да није бахат, грамзив, самољубив, егоистицан, неправедан? НЕМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ФИСХБОБ

08.09.2021 06:43

Што сте такви, све вам смета нек људи једу ту рибу не може нестати рибе а и здрава је

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да

08.09.2021 09:30

Јер људи никад нису нигдје истријебили неку врсту НЕ МОЖЕ НЕСТАТИ ахахаха глуп си

Name

Зорица

08.09.2021 06:43

Па не може више штете нањети него Дејан Павловиц! Ни он не одговара за пустошење НП! Да има закона Дејан би био у затвору! Клошар који је крао касетофоне из аута!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ал

08.09.2021 07:32

Е цуј бруке Дејан Павловиц крао касетофоне из аута, ја мислила он господин

Name

Бозе

08.09.2021 06:47

Ови гледају да за свог зивота сто висе покраду и унисте умјесто да неста изграде и оставе будуцим генерацијама. Јад и цемер

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

08.09.2021 07:02

Само ради за секту и можеш све, све је подјељено и то је њихов пијен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неверица

08.09.2021 07:04

Ђоко Клепић еколог и рибочувар!? Па те ебем свете ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИстоцноСарајево111

08.09.2021 07:15

Док је Павловиц био све је било ТОП а овај је клосар највеци, додји Павловицу цека те ДНС пс цемо скинути овог одмах следеце године !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

08.09.2021 07:29

Ма какав национални парк, какав закон и какво министарство? Приватна дрзава, и приватна национална добра, и природна богатства уз рибљи фонд су наравно приватизована!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

08.09.2021 07:50

Неписмене будале. Директор не може знати да је та Сутјеска вреднија од свега на свијету. Да би то знао морао би завршити неке школе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Долина Хероја

08.09.2021 10:01

Подрска Ковацу!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

09.09.2021 12:57

Сви смо уз њега .

Name

Белами

08.09.2021 10:21

Вода и водена богатства биће убрзо вреднији од нафтних поља. Овакве клошаре неписмене држати што даље од таквих богатстава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

09.09.2021 22:12

Није ми јасно зашто сте се толико наврзли од почетка на човека који је тек дошао на позицију директора. Мозе ли се некоме дати прво шанса. У реду ако је неким ваљао предходни директор, али није то његово истекао му мандат, дошао нови директор. Човек је економиста дипломирао са 23 године у Сарајеву,ваљда има неко знање. Пустите га да ради... Па ћемо да гледамо резултате, али још је рано и за похвале и за критике. Могу мало да хвалим, базен је радио, wц-е, тусеви, кабине за пресвлацење напокон су биле у функцији, ОК фестивал био, било туриста... Покосено... Храна добра.... Доста за почетак...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Запослени у националном парку

10.09.2021 21:22

Зао ми сто људи пису о овом новом директору.Па морам и ја несто реци. Нови директор је досао и од старта га малтретирају, прицају прице без доказа. Он нас стварно тјера да радимо,ваљда је то нормално, морамо куцати сваки рацун, а то нисмо радили прије. Стално је на послу, сто многима смета.Могу да казем да је предходни директор био марионета вецих од њега, да је слусао и радио сто му се казе. Узимао је много, и он и многи око њега,мало ко је радио, направио је своју екипу, неистомисљенике је деградирао без обзира на струку. (Сви су дрзали слику на столу бивсег директора,цак и у кухињи је била његова слика, да ли је то нормално?) Ја сам задовољан са овим новим директором јер сам радник који је радио и прије и сада и морам да казем да ми је мило сто сада и оне нераднике који код предходног директора нису морали да раде,цак нису морали ни да доалзе на посао, а примали су плату, код овог морају и зато они и пису прице без доказа.Хоце да се врати стари директор као да то тако иде! А када би прицао ста се све десавало док је Дејан био директор, неморал, блуд, алкохол, дрога..срецан сам сто сада тога нема. Ваљда неце ни бити. Додјите у Нацинани парк ја цу да Вас услузим са осмијехом на лицу ...јер сам ја задовојан и да знате има и таквих јос око мене...Јос да написем да и господин Вурдеља кога блате је скроз цовјек на мјесту. Цека Вас насмијани, љубазни, конобар у Националном парку "Тјентисте"! Хвала Вам ако сте ово процитали, али ово вам је зива истина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирко Сусиц

10.09.2021 21:43

Људи провјерите прво информације па писите. Ово такимцење се десава, али је законски регулисано, јер иза њега стоји министарство за лов и риболов Републике Српске. Хајде мало новинари, ваљда сте неке сколе заврсили, прво се информисите, зовните министарство, национални парк, па нас обавијестите ста су они рекли...ил нису рекли....па цемо да коментарисемо институције, а не писите цланке које прицају тета "Перса" и цика "Милинко"! Јер је јасно обицном цовјеку да тета "Перса" и "Милинко", се досадјују, мрзе, бирају страну..завадјају...јер су прије тога гледали серију "Касандра" или неку слицну!Дај људи ово се висе не мозе цитати... прице без покрица...рекла казала...Новинари пробудите се....Народ воли истину...ма каква била...Извињавам се свима који носе има Перса и Милнко, али та два имена су ми прва пала на ум....ниста лицно..;)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сусиц

10.09.2021 21:54

Да и то провјерите драги новинари и у другим националним парковима се организује такмицење у риболову и разне друге активности. Људи моји, информисите народ и омладину истином поткованом цињеницама, да могу у друству да казем да сам прцитао и да знам да је тако,а не да ми се смију јер лупам глупости које ви писете, а ја вам будала вјерујем. Е...би некада "Политика" лист који је уцио народ нецему и свацеему...

ОДГОВОРИТЕ