Ванредно стање због несташице животних намирница

Парламент Шри Ланке одобрио је данас ванредно стање које је прогласио предсједник Готабаyа Рајапакса, који је рекао да је та мјера била потребна како би се контролисале цијене хране и спријечило прављење залиха у вријеме када влада несташица неких основних намирница.

Свијет 06.09.2021 | 22:47
Ванредно стање због несташице животних намирница

Опозициони посланици рекли су да та мјера није била потребна, јер се и други закони могу користити за одржавање основних залиха, а ванредно стање се може злоупотријебити како би се угушили критичари.

Закон о ванредном стању омогућава властима да притварају људе без налога, одузимају имовину, улазе и претресају све просторије, суспендују законе и издају наредбе које се не могу преиспитивати на суду, а званичници који издају таква наређења су поштеђени било каквих тужби.

Предсједник Шри Ланке прогласио је ванредно стање 30. августа, а Устав захтјева да га у року од 14 дана одобри парламент од 225 чланова, гдје владајућа странка има више од 150 мјеста. Предлог је добио 132 гласа, док је 51 посланик био против.

Шри Ланка је током посљедњих 50 година већи била под ванредним стањем, пролазећи кроз двије марксистичке побуне и вишедеценијски грађански рат.

Шри Ланка се такође суочава са девизном кризом изазваном падом туризма и извоза, заједно са великим отплатама кредита.

(Агенције)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

туриста

07.09.2021 09:19

Отворите земљу вакцинисаним туристима и попуните будзет.

ОДГОВОРИТЕ