Срећна Нова 5782. јеврејска година!

- Члановима јеврејских општина у Бањалуци и Добоју, јеврејским заједницама у Републици Српској односно Босни и Херцеговини, у Србији, као и нашим гледаоцима јеврејске вјере широм свијета, срећну Нову 5782. (ташпаб) годину, традиционалном честитком Шана това у метука, жели БН телевизија.

Република Српска 06.09.2021 | 11:42
Срећна Нова 5782. јеврејска година!

У честитци се наводе жеље да се јесењи празници мјесеца тишрија проведу у породичном спокоју и добром расположењу, придржавајући се свих ЦОВИД-19 рестриктивних мјера, а да наредна година буде година доброг здравља и напретка.

Јеврејска Нова година, Рош ха-Шана (Росх Ха'Схана), се обиљежава на шести дан стварања свијета. Прославља се два дана а њом почиње 10-дневна молитва, покора и покајање које свој врхунац досежу Јом кипуром (Yом Киппур), празником над празницима. Како су Јевреји у праскозорју своје историје били и пустињски номадски народ, дани се рачунају од заласка сунца до вечери наредног дана, тако да и празновање почиње вечерњом молитвом у синагоги, настављајући се свечаним обједом и благословима у домовима.

Рош ха-Шана је и судњи дан када се људима сагледава учињено током претходне и одређивање судбине за наредну годину, којом ће бити и пресуђено ко ће живјети а ко умријети током ње. Како постоје три књиге у које Господ уписује судбине људи, тако се саздао поздрав Ле-шана това тикатеву (будите уписану у добру књигу, књигу живота). Још је у Талмуду овај празник описан као празник стварања свијета, када се дувајући у шофар (схофар) - овнов рог, вапајним звуком продорно позивало на покајање.

За разлику од многих народа, код Јевреја је Нова година озбиљан празник, позива на присјећање, покајање и јединство народа. Обичај је да се излази на ријеку, језеро или море у коју се бацају мрве хљеба (ташлих/тасхлих), симболично изражавајући одбацивање гријеха. За празничну, породичну, вечеру се, између многих јела, служе и глава рибе, која означава почетак године и жељу да се буде при глави а не на репу и кришке јабука које се умачу у мед не би ли година била слатка.

Ове године Нова година календарски не пада на Шабат, тако да ће два нерадна дана бити заиста нерадни.

Јеврејска популациона тенденција је амбивалентна. Док у расијању број континуирано опада, како услијед ниског природног прираштаја, тако и поради асимилације, упрапостојбини/матици - Држави Израел, постојано расте. Од свеукупне процјене од 14.6 милиона Јевреја на свим континентима, 6.9 живи у јеврејској држави. У Израелу Јевреји чине 74 % укупног становништва, при  чему су присутни и миграција и емиграција.

Потпуно је извјесно да ће у наредним годинама више од половине Јевреја живјети у Израелу. Најбројније јеврејске заједнице послије Израела су: САД са 5.7 милиона, потом: Француска, Канада, Уједињено Краљевство Велике Британије и Сјеверне Ирске, Аргентина, Русија, Њемачка и Аустралија. А стварност данашњице нас упућује у паралелно дјеловање аутентичних јеврејских општина са заједницама Израелаца у многим важнијим свјетским урбаним центрима, што је све присутније и у Београду.

(БН)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реалиста

06.09.2021 15:07

По старом српском календару ово је 7530 година.

ОДГОВОРИТЕ