Ливњанка на челу града у Аустралији

Ранка Рашић, рођена у Ливну, прва је градоначелница српског поријекла у Аустралији.

Босна и Херцеговина 05.09.2021 | 17:42
Ливњанка на челу града у Аустралији

Рашићева је заклетву положила као један од 11 одборника Вијећа Бримбенка, чиме је постала градоначелница општине у Мелбурну, у којој живи око 210.000 људи.

Како је навела, страст према заједници ју је инспирисала да се кандидује.

"Прошле године, 17. новембра, изабрана сам за градоначелницу на мандат од 12 мјесеци", рекла је Рашићева, додајући да у овој општини постоји српска заједница.

"Наша српска заједница је веома активна, имамо три локалне српске сениор групе. На посљедњем попису становништа у Аустралији 2016. године, у Бримбенку је живјело 2.548 људи са српским поријеклом. Ово је 1,3 одсто укупног становништва Бримбенка, што је двоструко више у односу на већи Мелбурн. Да појасним, Бримбенк је општина у Мелбурну, са популацијом од око 210.000 људи. У Мелбурну живи око пет милиона људи", казала је Рашићева.

Истакла је да је рођена у Ливну, те да је тинејџерске године провела у Србији, у Сомбору, а деведесетих година се са породицом преселила у Мелбурн.

"Бримбенк је био мој први аустралијски дом, у којем и даље живим са супругом и двоје дјеце", рекла је Рашићева.

Навела је да највећи проблем за Србе који се преселе у Аустралију представља непризнање диплома.

"Признавање завршеног образовања у Србији велики је проблем за нашу српску заједницу у Аустралији. Многи Срби проводе године у стицању квалификација у Србији само да би дошли овдје, а толико тога им није признато", казала је Рашићева.

Додала је да је добила позитивне реакције српске заједнице у Бримбенку, али и широм Аустралије.

"У Бримбенку 58 одсто становништва говори језиком који није енглески и скоро половина је рођена у иностранству. Кад год шетам локалним улицама купујући намирнице, одлазим на ручак или на састанак, скоро увијек могу да чујем свој матерњи језик заједно са десетинама других језика који доприносе разноликости овог мјеста" закључила је Рашићева.

(Телеграф)

 

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

05.09.2021 16:31

Ако она зна гдје је Ливно.Ниста интересантно људи раде свој посао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

05.09.2021 17:11

Лијепо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

05.09.2021 19:21

Цеститке и пуно успјеха. Вецина насих људи има висе успјеха у свијету него да су остали код куце. Овдје и за записницара морас бити у странци,зато нам и јест овако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста це тамо?

05.09.2021 22:13

Умјесто да је рађала дјецу да буду ратници како је тражио наш покојни патријарх Павле она је одрастала у Аутралији? Није једина! По Аустрији и Њемачкој те САД расту Срби који не желе да се врате и стварају Велику Србију!? А толико су нам зла нањели? Сад се хвалимо њима као "новим домом и домовином"??? Одвратно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

06.09.2021 07:26

Коментар ти је без везе.

Name

Леонида

15.09.2021 05:42

А,гдје да се врате? У ком вијеку живиш?Свако има право да живи гдје и како жели.