Патријарх Порфирије: Јоаникије достојан положаја митрополита

Патријарх српски Порфирије рекао је вечерас да је митрополит Јоаникије достојан положаја митрополита црногорско-приморског и позвао све крштене у овој епископији да стану испред свог владике.

Регион 04.09.2021 | 20:26
Патријарх Порфирије: Јоаникије достојан положаја митрополита

Патријарх Порфирије обратио се вјерницима, њих неколико десетина хиљада који су се окупили у Подгорици гдје је у његову част служена доксологија испред Храма Христовог васкрсења.

Он је истакао да би најрадије све људе из Црне Горе закључао у своје срце и заједно се попео са њима до манастира Острога, гдје би добили путоказ како даље.

Патријах српски је истакао да је митрополит Јоаникије достојан овог положаја и да тај благослов и радост дијеле са браћом римокатоличке и муслиманске вјероисповијести.

"Ако у братски загрљај зовемо њих, како онда да не зовемо нашу браћу која нас називају свакаквим именима. Грлимо их са обје руке. Њих баш желимо да примимо у братски загрљај", рекао је патријарх Порфирије.

Он је нагласио да Црква не постоји због тога да би рјешавала економске, социолошке државне и сваке друге проблеме већ постоји да би у њу долазили и да бисмо ту могли наслутити тајну за којом се чезне, а то је живот вјечни.

"Само када дотакнемо ту тајну, тада добија свој смисао и све оно претходно. Драга браћо и сестре, величанствени саборе, утешен вашом вером знам да смо сазвани у име Оца, сина и Светог духа. Данас је празник и ја вам га од свег срца честитам. Овакви дани и догађаји су описани у Светом писму", истакао је патријарх.

Он је истакао да у Цркви има мјеста за све, без обзира на вјеру, националну припадност и позвао је све крштене у овој епископији да стану испред митрополита Јоаникија, уз напомену да је он изабран легално "онако како је увијек то било".

"Питам вас овдје окупљене, да ли је достојан Јоаникије да сједи на трону Светог Петра Цетињског?", упитао је српски патријарх на шта је маса уз аплауз и скандирање одговорила да је "достојан".

И патријарх се сагласио да је достојан и да то сви треба да знају, уз напоменуо да новог митрополита добро познаје, да су пријатељи, али и браћа, која се знају од студентских дана.

Митрополит Јоаникије је, у обраћању након доксологије, истакао да му је драго што су уз патријарха српског Порфирија, у Подгорици стигли и представници свих православних цркви, што, како је истакао, даје додатну снагу.

Он је напоменуо да је ово први пут да је патријарх Порфирије посјетио Црну Гори и да овом посјетом доноси мир и благослов.

"Ваша света служба је служба помирења и обједињеа. Цијела СПЦ и народ који је у вашој јурисдикцији обједињују се око Вас и светог патријарашког престола. Са Вам нам је дошла пуноћа васељенског православља. Ви ту пуноћу носите у свом срцу и својој светој служби. Драго нам је што вечерас са Вама дођоше архијереји из цијелог православља. То нам даје велику радост и велику снагу", рекао је митрополит Јоаникије.

Патријарх Порфирије и митрополит Јоаникије стигли су испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици нешто прије 18.00 часова, а на скупу су и црногорски премијер Здравко Кривокапић, министри, те представници Демократског фронта Андрија Мандић, Милан Кнежевић и други.

Након обраћања слиједи културно-умјетнички програм испред Саборног храма у Подгорици.

(Срна) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

блбл

04.09.2021 18:32

"позвао све крштене у овој епископији да стану испред свог владике" _ Засто испред ? Зар није нормалније да стану иза?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре блбл

04.09.2021 19:14

Ви из црвене секте прво треба да науците несто о вјери па тек онда да дајете коментаре.

Name

ВЕТЕРАН

04.09.2021 19:38

Браво...

Name

Б55

04.09.2021 18:40

Циркус!

ОДГОВОРИТЕ