Бањалука: Многе радње у центру града су затворене

Вирус корона оставио је велике посљедице на бх. привреду. Нису само мале радње ставиле катанац на браву. Провјерили смо каква је ситуација у великим тржним центрима и робним кућама? Увјерили смо се да многи ходници зјапе празни. бутика нема, нема ни радника.

Република Српска 04.09.2021 | 20:14
Бањалука: Многе радње у центру града су затворене

- Не радимо, докле? Неизвјесно је. Иста неизвјесност, са истом или сличном поруком на вратима, мучи многе власнике радњи. Излози празни, рачуни остављени на вратима запечаћеним катанцем. То је слика култњих радњи у центру града, које су до прије вируса корона радиле пуном паром.

И нису само под катанцем мале радње. Пред таласом негативних промјена поклекли су и власници бутика, некада смјештених у великим робним кућама. У Робној кући ''Кастел'' покретне степенице воде у готово празне ходнике. Ни бутика, ни купаца. Тек по нека радња одлолијева кризи.

Из управе ове Робне куће кажу да је корона оставила велике посљедице на пословање, али надају се бољим временима. Да је све више затворених радњи свједоче и грађани, посебно љубитељи добре куповине.

''Била сам на мору и тамо нисам примјетила да је ишта затворено. Код нас је то баш примјетно и види се да је затворено баш доста радњи и не видим неку прилику да ће се то уопштеи отворити''

Морате ући овјде – мора маска, мора тест, морате ући овдје треба ово, увијек је нешто под морање. Тако да је то под морање контраефективно, људи осјећају притисак, морам ли ово или оно. Ко већ морам, онда боље нећу. И онда се тако повлаче. Ти људи који имају радње своје, проблем им је што људи не долазе, не купују,а држава од њих тражи све',  кажу нам неки од анкетираних грађана.

У бањалучкој Господској улици затекли смо и туристе из Њемачке. Кажу и тамо је било проблема у пословању због вируса корона, али ни близу као код нас.

''Тешко је то објаснити и тамо је дуго било све затворено. Онда попуштање је кренуло, али још траје. Да ли у Њемачкој има затворених радњи? Нисам примјетио'' – каже Бошко Максимовић који је стигао у Бањалуку из Њемачке.

Многи простори зјапе празни и у Тржном центру Зенит, некада омиљеном мјесту за шопинг. Они који су опстали муче муку са купцима којих једва да има.

Нешто је боља ситуација у бутицима на спрату бањалучке ''Тржнице''. Радници са којима смо разговарали нису жељели пред камеру, али кажу нам да је љето донекле спасило ситуацију, тачније људи из иностранства који су колико – толико пунили касу.

Осим проблема који имају угоститељи, трговци, занатлије, производња је смањена. Многе фирме смањиле су број радника, јер су им уговори са иностраним фирмамам смањени или отказани. Да ли ће ће се привреда опоравити?

''Тешко ће се опорављати. Мало занатство је у великим проблемима. Ове године имали смо значај долазак људи из иностранство, показало се привремено оживљавање малих радњи, али њиховим одласком показало се да је то било само привременог каракатера и да дугорочно можемо очекивати да ће велики број тих радњи бити затворен'', каже профестор Миленко Станић.

Пандемија вируса корона опустошила је економоју БИХ. Проузроковане су велике штете фирмама и тржишту рада. Колико је та штета санирана најбоље показују само неки од примјера затворених објеката из ове приче. А колика је спремност власти да оживи привреду – питање је на које се добије различит одговор у зависности од тога кога питате.

Власт тврди да ради све што је у њеној моћи, грађани, радници, влансици угашених радњи, ипак, мисле потпуно супротно.

(БН)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

МК

04.09.2021 18:30

Ма нек се купују шатори по пар милиона марака, нек се вакцине и друга медицинска опрема плаћа дупло скупље, то је битно.Ко шиша газде и раднике малих радњи.Нек цркну нису њихов ниво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2021 19:03

Људи окануте се препродаје и почните да се бавите неким конкретним пословима, нпр производњом хране!!! Какви бутици какве кинеске крпице, и то на сваком кораку!

Name

Чињеница

04.09.2021 20:25

Има купаца, али у сецонд ханд продавницама. Скупо је нама куповати по бутицима и осталим схоповима.

Name

За 80%

05.09.2021 07:54

И половна роба је прескупа.

Name

Горан

04.09.2021 18:59

Није то само ствар короне.Ја срео човјека у маркету,забезекнуто гледа у мало паковање моцареле.Каже ми да је страшно да тај пакетић кошта 2,7 КМ кад он у Швици таква четири комада моцареле плати 2 франка.Од сада,каже,довозимо и храну кад долазимо овамо.Они су навикли гледати у сваки фенинг.Није њима више до трошења овдје.Већином коментаришу да је све прескупо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Замало федере

04.09.2021 20:25

Хоћеш да кажеш да је живот у Швици јефтинији него овдје? Да нису они стигли из неког паралелног универзумма можда? Ако је све тако јефтиније да ми пошаљемо наше пензосе да се науживају тамо.

Name

НР

04.09.2021 19:13

Ма каква корона затворила. Куповна моћ становништва, цијене закупа и робе. То је затворило. Стандард грађана је на нули, а ко да иде у бутике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

04.09.2021 20:25

Браво за коментар! Потпуно тачно. Наша конвертибилна марка је валута везана за страну валуту, тако да народ нема прави увид у инфлацију. Једини увид је потрошачка корпа, која се у задњих 12 година повећала скоро 200 %. За разлику од плата.

Name

Искрено

04.09.2021 19:43

Катастрофа са цијенама. Трговине су прескупе, то сви странци говоре. Ко ће им куповати по тим цијенама?? Трееба да се затворе, никога ми није жао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Празне прице

04.09.2021 19:47

Народ никада није имао висе пара него сада. Све остало су супље прице...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2021 22:08

Ако су тајкуни, дилери и криминалци за тебе народ онда се слажем.

Name

Лаз

04.09.2021 19:47

Нема то никакве везе са Цовидом -19 ! У Њемацкој ,Грцкој ,Аустралији се купци најављују у радне ,остављају бр тел да буду обавјестени ако је у том перијоду кад су долазили у радњу неко био заразен да иду у изолацију ,мјере су свуда у свијету строзије него у БиХ и РС па се народ не жали ! Код нас се проблем види у свему и за све је неко други крив !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАШНО

05.09.2021 07:50

Пензије повећали 1% а производи отишли 30 - 50 кажу корона.На пијаци 1кг брескви 3,00 ККМ паприка рога исто.ТАКВЕ ЦИЈЕНЕ НИСУ НИ У ЊЕМАЧКОЈ СТРАШНО КОЈИ ЦРНИ БУТИЦИ И ШОПИНГ ЦЕНТРИ.НАРОД ЈЕДВА ПРЕЖИВЉАВА НЕМА НИ ЗА ХРАНУ.

Name

Ре

05.09.2021 08:34

Каква корона и правила? Нико се не придржава ни минимума прописа. Двоје људи на каси, онај други у стопу прати првог, као да му је тјелохранитељ. Нигдје размака, нигдје маски. Нема затварање радњи везе са короном, него са сиромаштвом.

Name

клс

04.09.2021 21:15

У једној европској држави (многи ће сконтати којој) минималац је тренутно 740 ЕУР, а литар уља око 1.5 ЕУР, литар горива око 1.3 ЕУР... Република Српска, минимална плата 520 КМ, литар уља 2.5 КМ, литар горива око 2 КМ. И послије кажу корона...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сто нема

05.09.2021 07:53

Никакве везе са короном него добом времена злог гдје су криминалци разбуцали дрзаву и друство у њој и даље харају све јаце и зесце.....

Name

Па

04.09.2021 21:31

Зар сте мислили да живљење по принципу 'леба без мотике' може трајати довека? Баш као што неко написа, бавите се неким правим послом а не само купим јефтино а продајем као да је из Арманијеве модне куће. Уосталом, како се народ масовно исељава, све је више празних кућа, станова, школа, а не само бутика. Корона је неке ствари само убрзала...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свастароси

05.09.2021 04:47

Залосно је цитати ове коментаре, ми немоземо производити ниста јер нити знамо нити имамо цим а да се не говори о радној навици. Миле јебе диаспору а да они несаљу или да не дају било би јос горе.Ми смо морали бити захвални Тити сто је пустио да се иде вани а сад мораамо бити захвални додику сто нас тјера-

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

05.09.2021 05:32

Јбг, Рудоња каже да никад боље нисмо живјели према његовим показатељима. Да ли вјеровати њему или свом новчанику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГГ

05.09.2021 06:37

Ко да купује? Богати шопингују по свијету, сиромашни преживљавају. Шта треба да се деси овом народу па да доживи отежњење. Цијените свој новац. Шопинг се намеће као саставни дио живота. Шопинга од минималних плата једноставно нема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијаспорац

05.09.2021 07:48

Проблем за мале привреднике су намети дрзаве, тако да они морају подици цијену да би пословали позитивно. Од бутика, кафица, ростиљница... Не видим логику да додјем из ЕУ и купим гардеробу у БиХ по висој цијени него у ЕУ, а лосијег квалитета. Дрзава је рјесење насла у пресији и опорезивању а то наса економија не мозе поднијети. РС је банкротирала давно само сто то јос није званицно саопстено. Заправо, званицна саопстења Зоре пјандуре су обицне лази за наиван и неписмен народ. Цао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ноле

05.09.2021 09:09

Управо тако.Дрзавна власт је наметнула такве законе.Намети су превелики,поцевси од резијских троскова који су 3 пута скупљи него за домацинства.Само не знам којом логиком,струја је струја,вода је вода,иста иде и куце и у пословне просторе.Умјесто да буде ко у Свици јефтинија индустријска струја,да би подстакли привреднике,код нас је обрнуто.То је само један мали дијелиц проблема,а гдје су превелики порези и доприноси,којекакве комуналне и републицке таксе,па комуналне накнаде за земљисте,па накнаде за рекламу,за посебан одвоз смеца,за атесте на масинама,за осигурање,за обуку радника и одрзавање противпозарних апарат,итд,итд....Није то само улаз робе,излаз робе и то је то,има ту хиљаду ставки,велики број беспотребних намета.Али зато имамо хиљаду којекаквих агенција и института,од којих морас добити сертификат,да ли ти је wц соља добро заврнута,и да ли је истекао рок на освјезивацима простора,итд.А зна се добро откуд толике агенције,и ко ту ради.На крају,поцесмо и заврсисмо с политиком,тако да се не треба цудити засто је толико затворених радњи...

Name

Царево одело

05.09.2021 08:53

Онај ко има сансе се све висе враца Богу,природи и селу. Таква су времена брате,народ трази спас безањем из града на село или из дрзаве у иностранство, треце нема.Приметили људи да је Цар го.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јојо

05.09.2021 10:12

Није то због короне,него због дијаспоре. ????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зограф

05.09.2021 16:15

Срам вас било,исти сте АТВ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

05.09.2021 18:52

Живим у Шведској.И овдје сваким даном све висе затворених локала.Локала који су постојали 20 и више година.

ОДГОВОРИТЕ