Плин поскупио, очекује се и скок цијене горива

На бензинским пумпама широм РС дошло је до поскупљења плина, па је тако на неким скупљи чак 10 фенинга по литру, док се у наредном периоду очекује и скок цијене горива.

Република Српска 04.09.2021 | 08:34
Плин поскупио, очекује се и скок цијене горива

"Плин тренутно кошта 1,27 КМ по литру, а прије два дана био је 1,17", рекли су у петак за "Независне" из једне бањалучке бензинске пумпе, одакле су прецизирали да је до промјене цјеновника дошло дан раније.

Осим на овој, до поскупљења је дошло и на другим бензинским пумпама, али у нешто мањем износу.

Тако је на једној бијељинској пумпи плин поскупио осам фенинга и тренутно кошта 1,25 КМ.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе РС, рекао је да су цијене течног нафтног гаса (ТНГ) у порасту због драстичног повећања улазних цијена у посљедњих десетак дана.

"На свим бензинским пумпама доћи ће до поскупљења течног нафтног плина у просјеку пет до седам фенинга по литру. Тако да ће се кретати од 1,11 до 1,25 КМ зависно од дистрибутера или регије", казао је Тришић.

Како је прецизирао, у петак се нафта брент на берзи високо котирала, односно 616 долара по тони или 74 долара по барелу, што је такође драстичан скок.

"Постоји могућност да у наредној седмици дође до повећања улазних цијена из рафинерија и других екстерних извора снабдијевања, а самим тим и цијена на бензинским пумпама. Засад су цијене горива на пумпама стабилне, крећу се од 2,11 до 2,18 КМ за БМБ95 и од 2,04 до 2,15 КМ за ЕД5 зависно од дистрибутера и регије", истиче Тришић.

Како је рекао, цијене ће благо расти у наредном периоду, али свакако ће зависити од улазних цијена и динамике берзанских кретања, као и залиха дистрибутера које се продају по евентуелно старим, нижим улазним цијенама.

"Поново се враћа период нестабилности, када се може очекивати да геополитика диктира глобална кретања понуде и потражње, рестрикције. Свједоци смо да улазимо у период неизвјесности развоја догађаја с пандемијом, геополитичким конфликтима, мигрантском кризом и апокалиптичним сценама невремена, те у том смислу треба закључити да нема изгледа за стабилност, а ми смо мало тржиште које осјети све промјене", закључио је Тришић.

Милован Бајић, директор "Крајинапетрола" из Бањалуке, у разговору за "Независне" потврдио је да је цијена течног нафтног гаса порасла те истакао да ће од суботе на овим пумпама коштати 1,25 КМ по литру умјесто досадашњих 1,17.

"Плин је сезонска роба и пред јесен углавном увијек поскупи због веће потражња", казао је Бајић.

Што се тиче плинских боца, цијене још стагнирају, али Бајић очекује и да ту у наредном периоду дође до промјена.

Према ријечима Мурисе Марић, извршне директорице Удружења грађана ДОН Приједор, сваки раст цијена плина и горива, али и других производа, је удар на буџете потрошача.

"Ово поскупљење је додатни удар на ионако празан џеп потрошача. Ни повећање плате од 20 КМ није много помогло када сваки дан биљежимо нови раст цијена животних намирница", рекла је Марићева.

(Независне)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Супер профит

04.09.2021 06:40

А набавна цена плина 0,29КМ по литри. Лепо богами, свака вам част.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

04.09.2021 06:57

Људи неће да схвате да ово одговара свим владама и кад дође до повећања плата и пензија одмах иде поскупљење, јер они то морају негде надокнадити а ми само мање можемо покрити својих трошкова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

04.09.2021 07:00

Каква глупа објашњења. Поскупљење због поскупљења улаза. Ко још вјерује овој одвратној елити? Ова земља је одвратна бљувотина. Фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2021 10:59

Нико не вјерује у њихове лази.Довољно је упоредити цијене на пумпама када је барел био 140 долара и сада када је 70 долара.Ове насе полуписмене пумпадзије су постали богатаси захваљујуци енормној заради од продаје нафтних деривата.Да није тако не би постојале пумпе на сваком кораку.

Name

Идеално

04.09.2021 12:02

А тек објашњење да цијена зависи од дистрибутера и регине. Добро ја дистрибутер оћу да зарадим оволико или онолико, али какве везе има регија са цијеном? Лоповлук какав свијет до сада није видио..

Name

Ха Ха

04.09.2021 08:20

Све контра. Јуче цијене Нафте пале на берзама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2021 08:41

Треба да се напуне дзепови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Б.Лука

04.09.2021 09:16

Треба вама народ кредите враћати.Зато све поскупљује ,дужничко ропство.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руски гас

04.09.2021 10:17

...би требао од браће Руса да нам буде џаба, а не да га плаћамо по било којој цијени! Срамота! Братство се плаћа?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

04.09.2021 10:53

Нафта је мало поскупјела а не драстицно,како тврде ови наси пумпаси.Цијена барела је око 66-72 долара вец мјесецима уназад.Уопсте немају ни један разлог да подизу цијене.

ОДГОВОРИТЕ