Влада продала пословни простор испод цијене

– Влада Републике Српске, омогућила је групи бањалучких бизнисмена да се за само 3.000 марака по квадрату домогну пословног простора у строгом центру града.

Република Српска 03.09.2021 | 21:31
Влада продала пословни простор испод цијене

Наиме, свој пословни простор од 271 квадрата у Робној кући “Кастел” на почетку улице Веселина Маслеше, познатијој и као “Господска улица” Влада је преко министарства финансија продала за 819.201,16 КМ предузећу “Круг” потврђено је за портал ЦАПИТАЛ у министарству финансија.

Сувласници те фирме су између осталих бивши дугогодишњи директор “НЛБ Банке” Бањалука Радован Бајић, те Предраг Доњак некадашњи директор робне куће “Триглав”, а коју ће “Круг” касније купити и преименовати у РК “Кастел”.

Поред њих двојице као сувласници се у привредним регистрима још наводе и Даринка Грбић, Момчило Кнежевић, Никола Лончар и Зоран Бајић.

Иако је ријеч о супер атрактивном простору, “Круг” је, занимљиво, био једини понуђач на лицитацији која је одржана 23. јула.

Услови које је Влада расписала такође су ишли у корист “Круга”.

Наиме, њима је одређено како се лицитација може одржати само ако у њој учествују два понуђача.

Међутим, такође комисији за продају је дозвољено да прода простор и непосредном погодбом ако се појави један купац и ако понуђена цијена није нижа од почетне, што се у овом случају и десило.

Из овога се јасно може закључити како Влада није имала намјеру да добије што више новца за свој пословни простор, јер у супротном не би прописивала одредбе које не иду у њену корист већ би поново организовала лицитације док се не би појавило више понуђача.

Да су у фирми “Круг” одлично прошли, набоље говори податак да је компанија “Проинтер” у јуну ове године само стотињак метара даље купила зграду некадашње Поштанске штедионице по цијени од преко 5.000 марака по квадрату корисне површине.

Такође, контроверзни бањалучки бизнисмен Миле Радишић покушава са Управом за индиректно опорезивање да скопи посао вриједан скоро 100 милиона марака гдје свој пословни простор удаљен километар од центра града цијени 5.000 марака по квадрату.

У агенцији “Ремаx” која се бави прометом некретнина кажу како цијена пословног простора у центру града зависи од његовог положаја и спрата, али и да је углавном далеко већа од 3.000 марака по квадрату.

“Сада се већ ко „Венеција моста“ плаћају станови по цијени од 3.000 КМ по квадрату, тако да би пословни простори у центру града свакако требали бити скупљи”, кажу за ЦАПИТАЛ у овој агенцији.

Иначе, када је најам у питању мањи пословни простори у Господској улици се наплаћују и до 100 марака по квадрату, што значи како ће купци Владиног простора за три године отплатити своју инвестицију.

Подсјећамо, портал ЦАПИТАЛ је у јуну открио намјере Владе Републике Српске по питању ове некретнине.

Иако је вијест о продаји само могла да повећа заинтересованост купаца, минисар финансија Зора Видовић је оптужила новинаре да пласирају нетачне и неповјерене информације и на тај начин смањују цијену екскузивоног пословног простора.

(Цапитал)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Јаффа

03.09.2021 19:59

Као да је тешко погодити ко је добио ту разлику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дивац

03.09.2021 20:26

Само напријед српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

03.09.2021 21:03

Каћемо опет на Козару, баш је било супер. Аутобус и возање, роштиљ..... Ста рећи него суперрррр

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пм

03.09.2021 23:55

Мафија

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

04.09.2021 02:17

Дао би им ја 4000 по квадрату одмах, тркимице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брацо

04.09.2021 06:25

Багра се уграђује у свим пословима.Кога брига за државном имовином, посебно владајућу Секту. Шире заразу и круг људии и тако купују власт. Ове године ће опљачкати све што буде доступно, што је ' ничије " јер за њих је и Република Српска таква.Да је другачије не би јој тако крчмили имовину.Мафија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.09.2021 11:43

Слазем се. Права су мафија!

Name

Миркан

04.09.2021 14:49

Данас је цијена пословног простора у Бањалуци јефтинија од стамбеног што је апсурд којег нема нигдје у свијету или је то доказ да овдје ништа не ради па макар то била и Господска улица.

ОДГОВОРИТЕ