Новац је окончао и блокаду 2015. године. Парламентарци из СНСД-а су те године у више наврата напуштали и бојкотовали сједницу Представничког дома Парламента БиХ јер није подржаван њихов захтјев за смјену Шефика Џаферовића (СДА) са мјеста предсједавајућег Представничког дома уз образложење да је "прикривао ратне злочине почињене над Србима".

Исте године је Тужилаштво Босне и Херцеговине издало наредбу о непровођењу истраге против Џаферовића, а из СНСД-а су наставили са бојкотом. Блокирали су и рад Дома народа Парламента БиХ.

Бојкот је изненада престао када је требало усвојити сет закона о акцизама, што је био услов за траншу новца од Међународног монетарног фонда, а без њихових гласова би "пао" јер не би било довољно гласова из Републике Српске.

У више од годину дана дугој блокади СНСД је држао институције БиХ и након избора 2018. године. Није био могућ рад Парламента БиХ нити формирање Савјета министара БиХ јер је Милорад Додик, предсједник СНСД-а и члан Предсједништва БиХ, одбијао послати Годишњи акциони план БиХ (АНП) за НАТО.

Блокада је ријешена у децембру 2019. године када је договорено да се у НАТО штаб пошаље документ под називом "Програм реформи". Претходно је СНСД одлучио попунити стална радна тијела Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине, без којих није био могућ рад Парламента. То је учињено након што су затражене измјене Пословника о раду којим би се онемогућило да једна странка блокира рад законодавне власти.

И у 2020. години Милорад Додик је најавио блокаду институција због одлуке Уставног суда БиХ по којој се сво пољопривредно земљиште у РС сматра имовином Босне и Херцеговине. Тада је НСРС донио и закључак о обустави рада представника РС у органима БиХ до усвајања закона о престанку мандата страних судија у Уставном суду.

Иста сједница остаће упамћена по почетку Додиковог говора, када је рекао "Гоодбyе БиХ, wелцоме РСеxит".

Ипак, исти тај мјесец су из Републике Српске били на сједници Дома народа, а Додик је учествовао на сједници Предсједништва БиХ. Напоменимо да је ово била изборна година.

(Фактор)