"Образовање у Српској у никад горем стању"

- Одговорно тврдим да је образовање у никад горем стању и да од разних помпезних најава министарке Тривић није било ништа. Ситуација је таква да данас почиње нова школска година, а наставници још чекају дневнике, одјељенске књиге још нису на столовима наставника, што их много успорава и доводи до притиска да се током школске године баве административним радом, умјесто да су усмјерени на пружање знања, рекла је Оливера Недић, чланица Главног одбора и предсједница Савјета за образовање ПДП-а. 

Република Српска 01.09.2021 | 14:02
"Образовање у Српској у никад горем стању"

Недићева каже да је то ситуација са којом се просвјетни радници суочавају сваке године: 

- Ствара се привид да све беспрјекорно функционише, али када сте у ципелама просвјетара види се да ништа не функционише и да нити један одговор на потребе са терена до сада није пружен. Министарка је такође најавила електронске уџбенике, дигитализацију, савремен приступ компентенцијама и ученика и наставника, али је стање такво као да вам неко најави аутомобил луксузне категорије, са пуном припадајућом опремом, а онда испоруче аутомобил који нема волан, кочнице, ни кључеве, истиче Недићева. 

Она каже да се се прави разлика и не пружа подједнако наставницима и ученицима у забаченим крајевима, колико нпр. у Бањалуци: 

- Наставници су препуштени сами себи и евентуално ентузијазму руководилаца школа у којим раде, каже Недићева. 

Недићева истиче да је прошле године дигнута читава помпа око ПИСА тестирања, за шта је српски члан Предсједништва БиХ, потпуно непозван да се мијеша у то, искористио и институт посебне сједнице НСРС, онемогућавајући образовни систем да озмјери своје стање и да касније видимо колико је власт учинила да се стање у образовању поправи: 

- Истина је да се годинама ништа није урадило у сфери образовања и да би резултати тестирања функционалног знања нашег ученика били још гори, а то искључиво зависи од улагања у образовање, каже Недићева. 

Истиче да је наставницима укинут регрес, топли оброк, а да при томе улажу и сопствене ресурсе током онлајн наставе: 

- Такође, све је учињено да се обесмисли стручно усавршавање кадра, него је важније и више се  вреднује да ли наставник донио оперативне планове и припреме, а исходи учења су апсолутно неважни. Ова структура власти је осмислила механизам како да контролише масу просвјетних радника, укидајући могућност уговора на неодређено након двије године проведених на једном мјесту, чиме се манипулише огромним бројем радних мјеста и ствара се привид да имамо запослених, а заправо руководиоци из подобних структура подјеле на 4 или 5 радних мјеста. 

Недићева каже да је, када су у питању руководиоци установа, кључно да донесу одређен број гласова странци, а нису битне њихове менаџерске вјештине, те на тај начин одлични руководиоци, који нису страначки подобни остају у сјени. 

- Конкурси се организују исти дан у више школа за исти предмет и наставник онда за наредних 20 година не може стићи до норме која би му обезбиједила квалитетан живот и квалитетан рад. Школски одбори немају никакву улогу у избору руководилаца и то је осмишљено да би се манипулисало радним мјестима и изборима директора, које бира искључиво министрство по страначком кључу, каже Недићева. 

Она каже да не улази у струку и препоруке Кризног штаба, али да су оправдане примједбе на редослијед таквих препорука: 

- Ученици и наставници треба да по 6 сати носе маске у учионицама, а с друге стране се организују партијски скупови, управо од стране доносиоца одлука који након два дана најављују ригорозне мјере. 

Она је истакла да ће у новом Програму обнове ПДП-а, који ће бити представљен на Програмском сабору, један значајан дио бити посвећен образовању. 

(БН)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

БОБ РОЦК

01.09.2021 12:30

Не само образовање него и здравство, полиција, судство, рударство, шумарство,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.09.2021 13:53

Све тацно наведено. Ови су пропаст од власти. Битно им да ухљебе странацке кадрове и ниста висе.

Name

Србо

01.09.2021 13:04

Ништа се од њих неможе очекивати ,прије пар дана човјек из неког шумског газдинства каже да годину дана нису уплаћени доприноси а да плата касни 4 мј, и нормално за секту ,тај директор је добар и нетреба га смјењивати а они сами доњели закон.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

01.09.2021 13:05

СТА ЈЕ РЕЦЕНО СТО СЕ НЕ ЗНА.КОЈЕ ЗНАМЈЕ.СВЕ ДОКТОРИ НАУКА, МАГИСТРИ, ОБРАЗОВАНИ А НИДЈЕ ВЕЗЕ.ТО СЕ КАЗЕ ДАЈ НОВАЦ МОЗЕС БИТИ СТА ХОЦЕС.СВИ СУ БОЛЕСНИ ТО ЈЕ ИСТИНА СВЕ ДРУГО ЈЕ МАЊЕ ВАЗНО ОДНОСНО ЛАЗ.ЛАЗНИ ПАТРИЈОТИ, ЛАЗНИ СТРУЦЊАЦИ, ЛАЗНИ АНАЛИТИЦАРИ, СТАТИСТИЦАРИ,КОМЕНТАТОРИ И ДРУГЕ СПОДОБЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рус

01.09.2021 13:10

Овдје није ниста добро. Приватни факултети, уплатис годину за годину и диплома у руци , а незнају ни гдје је факултет, колико испита има у једној години. Заврсе у Висеграду, Новој Вароси а дипломирају у Београду. Смјесно и ста оцекујемо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЗВОРНИК

01.09.2021 13:14

Сутра стиже сав школски, материјал и прибор. Креће црвеним комбијем из Бања Луке. Овдје га чекају разбојници и криминалци, Коле и Илић, са вјечити тутором Драгомиром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стооо

01.09.2021 14:17

ДОБИЛИ ПРВАЧИЋИ ОД ГРАДСКЕ УПРАВЕ И НАЧЕЛНИКА СТЕВАНОВИЋА ТРИ СЛИКОВНИЦЕ И ЧЕСТИТКУ ПА ВИ ВИДИТЕ. ПА ТО ЈЕ МОГАО КУПИТИ СВАКИ ЧОВЈЕК КОЈИ И МА ПРИСТОЈНУ ПЛАТУ СВИМ ПРВАЧИЋИМА У ЗВОРНИКУ И КОМЛЕТНОЈ ОПШТИНИ С Р А М О Т А!!!

Name

Зачуђен

01.09.2021 13:58

Све тачно, упућена је жена у стварно стање!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Паја

01.09.2021 14:03

Ко су министри све је одлично!!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Митар Кочић

01.09.2021 14:18

ЏАБА ТИ ДЕСЕТКА У ИНДЕКСУ АКО НЕМАШ ПАРТИЈСКУ КЊИЖИЦУ.Па ти види ко је крив?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво

01.09.2021 14:32

Браво за све и једну изговорену ријец. Напокон неко да јавно и детаљно описе стање ствари у просвјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Станивуковиц Драско Барбика

01.09.2021 14:44

Крив је онај ко је дозволио школовање наставника на приватном установама

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВЈЕСТ

01.09.2021 14:47

И у здравству је тако, ради ста ко хоће, нема дисциплине у УКЦ, медицинске сестре јуре пацијенте да их негују код куће, поготово породиље са бебама, доктори раде приватно боли их брига за УКЦ. Скрећу пацијенте из УКЦ у неке прције од амбуланти и дебело наплате. Просветари такође, немају знања нити хоће да уче, тако да поједини ученици боље знају од њихових учитеља. Нигдје нема нове технологије. Приватних факултета на сваком ћошку људи их заврсе за годину дана. Знање никакво. Имате паметних људи на бироу који су поштено завршили фак и имају знања, а имате глупих који су платили фак немају знања и раде у влади. Страшно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

01.09.2021 15:39

Ма нек се не секирају добиће они умјесто дневника партијске црвене књижице, оне су мање, лакше их носати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

01.09.2021 16:05

Какви просветни радници мајко мила пола сто предају су са дипломама апеирон итд немају појма да не говорим преко чега су неке досле . А друге новцем . Љепо сам покупио дјецу да ми их не уце које какве сто пре посла прво попију шаку анти депресива а кревеље се са изразитим руралним нагласком и од културних догадјаја иду на зборове и странацке скупове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Драган

01.09.2021 18:10

И гдје сте одвели дјецу?

Name

Ре

02.09.2021 07:32

Вјероватно у земље ЕУ.

Name

Ех

01.09.2021 17:02

стаце нам скола када се све купује од првог разреда до доктора наука и такви добијају радна мјеста нема везе сто ниста незнају али су подобни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

01.09.2021 17:22

Оливера, да је министар образовања Станивуковић све би по вама било у реду, иако човјек није академски образован.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Васке

02.09.2021 05:28

Тито је био бравар!

Name

Д

01.09.2021 18:09

Шта раде ти професори и наставници преко љета. Све би да имају готово.Већих нераднике у држави нема. Част изузецима. Дјеца да нема интернета, била би неписмена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зззз

01.09.2021 20:00

У твом коментару 7 грешака.

Name

Лана

01.09.2021 22:32

Битно је да се министарка испеглала ,јос уста да напуци и све 5.Па људи у овој насој дрзави је највазније омладини да има пација уста и да су тетовирани каква скола .Цаст мањини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

02.09.2021 03:51

Па ко га води људи без морала ,са купљеним сколама и дипломама професори уцитељи дајте молим вас !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забринут

02.09.2021 05:12

Све вриједности су се срозале. Сколство судство, полиција, здравство. Дно дна. Дипломе се се стампају као новине а нигдје знања. Такви одлуцују о судбини овог напаценог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наши представници

02.09.2021 14:00

Иду линијом ШТО ГОРЕ-ТО БОЉЕ.ТАКО НАМ ШКОЛСТВО РАПИДНО ПРОПАДА,И АКО НЕ УЧИНИМО НИШТА КАО НАРОД,ОНДА СМО ПРИСТАЛИ НА ДРУШТВО НЕПИСМЕНИХ И ОСАКАЋЕНИХ СА ЗНАЊЕМ.И НИЈЕ ТО БАХАТОСТ САМО ОВИХ НА ВЛАСТИ НА НИВОУ ДРЖАВЕ,НЕГО И ЛОКАЛНИХ ОПШТИНА. ПРИМЈЕР ЗА ТО СЛУЖИ ОСНОВНА ШКОЛА У УГЉЕВИКУ У КОЈУ СЕ НИШТА НЕ УЛАЖЕ.ПРОЗОРИ ЗАКОВАНИ,ВРАТА ТОАЛЕТА НЕМОГУЋЕ ЗАТВОРИТИ,ПОДНЕ ОБЛОГЕ ИЗАНЂАЛЕ,ФАСАДА ХОРОР.ЈОШ ПРИДОДАМО БРЊИЦЕ КОЈЕ ГРЕШКОМ ЗОВУ МАСКЕ,И НАША ДЈЕЦА СИГУРНО ГУБЕ ФУНКЦИЈЕ МОЗГА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена, Бањалука

02.09.2021 14:57

У праву сте господјо све сто сте рекли . Криминал тески у сколама ..... директори намјестају конкурсе вец годинама уназад ....поцев од бивсег директора Гимназије Зорана Пејасиновица ( само прозваног књизевника) па до садасњег директора о.с. "Дјура Јаксиц" у Сарговцу. Министрица убацује своје људе гдје јој падне на памет а на исти начин је и сестру ухљебила у Центру за социјално.Гледају своја посла а обицан нестраначки народ .... њима зеле срецан пут под неције тудје небо.

ОДГОВОРИТЕ