Вучић: "Бледски форум у сенци Отвореног Балкана"

- Председник Србије Александар Вучић стигао је данас после подне у Словенију где ће учествовати на Бледском стратешком форуму.

Србија 31.08.2021 | 21:09
Вучић: "Бледски форум у сенци Отвореног Балкана"

Он ће као једини политичар из региона говорити на панелу посвећеном будућности Европе, заједно са лидерима Европске уније.

Међутим, пре учешћа на форуму, он се састао са Едијем Рамом и Зораном Заевим, а то је поделио и на Инстаграм профилу.

"Бледски форум у сенци Отвореног Балкана! Добродошли драги пријатељи", написао је Вучић.

Вучић ће, по завршетку панела, на Бледу имати тет-тет састанак са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком, а састаће се и са председником Европског савета Шарлом Мишела. Такође, председник Србије имаће одвојени састанак се и са словеначким колегом Борутом Пахором.

Вучић је по доласку у Словенију на Инстаграм налогу "Будућност Србије" објавио да ће вечерас бити домаћин премијеру Македоније Зорану Заеву и премијеру Албаније Едију Рами на вечери у ресторану почасног конзула Србије у Словенији Томаза Кавчића.

Иначе, главна тема овогодишњег, 16. Бледског стратешког форума (БСФ), који ће бити одржан у среду и четвртак, је будућност Европе и њена оптпорност на изазове, а управо о томе Вучић ће разговарати са лидерима ЕУ - председником Европског парламента Давидом Сасолијем, премијерима Чешке Андрејем Бабишем, Словачке Едуардом Хегером, Словеније Јанезом Јаншом, Грчке Киријакосом Мицотакисем, Мађарске Виктором Орбаном и Хрватске Андрејом Пленковићем.

На том панелу учествоваће и државни секретар Ватикана Пиетр Паролин, председник Савета ЕУ Шарл Мишел и европска комесарка за демографију и демократију Дубравка Шуица.

Председник Србије је у суботу изјавио да ће на Стратешком форуму на Бледу имати бројне разговоре, и да ће, као једини политичар из региона, учествовати на панелу у европском формату.

Вучић је најавио да ће састати са председником Савета ЕУ Шарлом Мишелом, као и домаћинима, а верује и изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

"Важан је сусрет са шефом Савета ЕУ. Верујем да ћемо моћи да разговарамо о томе да смоподигли ниво усаглашавања са ЕУ са 46 на 62 одсто. То ће бити и прилика да видимо како они гледају на будућност српског придруживања ЕУ", рекао је Вучић.

У оквиру Форума биће разматрано и проширење ЕУ, а на панелу посвећеном тој теми, који ће отворити председник Словеније Борут Пахор, учествоваће председник Бугарске Румен Радев, премијер Словеније Јанез Јанша, чланови Председништва БиХ, премијери Црне Горе Здравко Кривокапић, Албаније Еди Рама, Северне Македоније Зоран Заев, Пољске Матеуш Моравјецки, премијер привремених институција у Приштини Аљбин Курти, као и нови Високи представник међународне заједнице у БиХ Кристијан Шмит.

На том панелу, биће и председник Европског савета Шарл Мишел, као и комесар за проширење Оливер Вархеји.

Генерални секретар БСФ-а Петар Грк рекао је да ће око 170 панелиста из целог света разговарати о различитим аспектима будућности Европе и да је то приоритет.

"Слаба ЕУ није никоме у интересу. Слаба ЕУ значи нејасну будућност, како у погледу наших међусобних односа, тако и улоге коју ће ЕУ имати у будућој међународној архитектури. Дебата је достигла фазу у којој је потребно пронаћи решење како можемо наставити да живимо заједно као ЕУ или као Европа", рекао је Грк.

Објаснио је да ће четири главне теме на конференцији бити будућност Европе, трансатлантски односи, развој и дигитализација, расправу о трансатлантским односима обележиће дешавања у Авганистану, а разговори о државном развоју биће повезани са борбом против климатских промена.

На дневном реду ће, како Грк каже, бити и пандемија Ковид-19, а овогодишњи панели фокусирани су на опоравак од пандемије.

Због тренутне епидемиолошке ситуације неки учесници ће учествовати у дебатама виртуелно, док ће већина присуствовати лично.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Ком

31.08.2021 19:44

Иду и Комисиц и Дзаферовиц , а Додо бојкотирао!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мудра

31.08.2021 20:04

Порука.

ОДГОВОРИТЕ