У Америци ураган "Ида" прерастао у тропску олују

Ураган "Ида" је ослабио и, изнад америчке државе Мисисипи, прерастао у тропску олују, 16 сати након што је протутњао преко Лујзијане, као један од најснажнијих урагана који је икада погодио америчко копно.

Свијет 30.08.2021 | 13:59
У Америци ураган "Ида" прерастао у тропску олују

"Ида" је донијела толико воде у ушће Мисисипија да је преокренула ток ријеке и довела до нестанка струке у Њу Орлеансу, уништивши резервни електрични систем за кључни градски систем испумпавања воде, пренио је АП.

Олујна киша наставила је да пада данас док се олуја полако креће ка сјеверу.

Очекује се мјестимично до 60 центиметара падавина, док пристижу извјештаји о све већем броју поплављених путева и кућа.

Разорни вјетрови и вода већ су имали катастрофални утицај дуж југоисточне обале Лујзијане, а поплаве опасне по живот настављене су у унутрашњости, саопштио је Национални центар за урагане.

У урагану "Ида", који је јуче погодио америчку савезну државу Луизијану, погинуо је један мушкарац, када је на њега пало дрво које су оборили снажни вјетрови, а више од 700.000 људи широм те државе остало је без струје.

Амерички предсједник Џо Бајден прогласио је стање велике катастрофе у Луизијани и наредио да се погођеним подручјима упути федерална помоћ за обнову.

"Ида" је стигла на копно на исти дан када је прије 16 година ураган Катрина опустошио Лујзијану и Мисисипи, доносећи вјетар брзине 230 километра на час, што је чини петим по снази ураганом који је икада погодио копно.

(Тањуг)

Коментари / 0

Оставите коментар