Упркос бројним осудама евакуација мачака и паса

Бивши британски маринац Пен Фартинг, који је водио кампању спашавања животиња из Авганистана, полетио је са 200 мачака и паса из Кабула без авганистанског особља које је радило са њим.

Свијет 29.08.2021 | 14:54
Упркос бројним осудама евакуација мачака и паса

Портпарол Фартингове компаније Доминик Дајер рекао је да се приватно финансирани авион са Фартингом и животињама очекује данас у Лондону, пише АП.

Фартинг је основао добротворну организацију након што је 15 година служио у британским снагама у Авганистану и за вријеме повлачења трупа из Кабула одбио је да буде евакуисан без животиња.

Маринац је данима користио друштвене медије како би позвао људе у своју кампању и многе британске познате личности су га подржале, укључујући и комичара Рикија Џервејса.

Поред бројних понуда за удомљвање спашених животиња, Фартинг се суочио и са критикама да троши време и енергију на том задатку, умјесто да се спасу угрожени Авганистанци из Кабула.

Британија је саопштила да је евакуисала више од 15.000 британских грађана и угрожених Авганистанаца из Кабула у двонедјељном ваздушном превозу који је завршен у суботу.

-Управо смо користили много трупа да доведемо 200 паса. У међувремену ће породица мог преводиоца вероватно бити убијена- рекао је конзервативни политичар Том Тугендат за радио станицу ЛБЦ.

Фартинг и његови запослени тврде да њихова операција није одузела авионска сједишта људима, нити спријечила операцију њихове евакуације.

Министар одбране Бен Волас рекао је да је војска морала дати приоритет људима у односу на животиње и пожалио се да су неки од присталица Фартинга “одузели превише времена” високим командантима и злоупотребљавали војно особље.

Дајер је рекао да је Фартинг “национални херој” који се суочава са “клеветничком кампањом” од стране владиних званичника.

Дајер је додао да талибански стражари не пуштају авганистанско особље да уђе на аеродром иако имају папире и да ће Фартингова компанија наставити да ради на сигурној евакуацији угрожених Авганистанаца у Британију.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Свезналица

29.08.2021 18:42

Ето доказ да свагдје има опицених

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

30.08.2021 01:58

Дјубрад лицемјерна... русе тудје домове, убијају људе, трују их и муце, а спасавају псе и мацке. Трули запад убрзо це да потоне!