Одређено Миловом куму задржавање до 72 сата

Црногорском бизнисмену Драгану Брковићу, његовим синовима Борису и Бојану, након саслушања одређено је задржавање до 72 сата.

Регион 29.08.2021 | 09:05
Одређено Миловом куму задржавање до 72 сата

Задржавање је одређено и извршном директору компаније "Вектра" Милићу Поповићу,

Они су раније приведени на саслушање по налогу СДТ-а због сумње да су, приликом приватизације хотелско-туристичког предузећа Бока, малверзацијама нанели штету тој компанији и терете се за злоупотребу овлашћења у привреди и прање новца.

Након истека задржавања биће приведени судији за истрагу који ће одлучивати да ли ће им одредити притвор или ће се у даљем поступку бранити са слободе, преноси ЦдМ.

ХТП Боку је 2007. године приватизовала Вектра Монтенегро у власништву бизнисмена Драгана Брковића.

Вектри Монтенегро је тада продатао 59 одсто државних акција у ХТП Бока за 22,2 милиона евра, уз најаву инвестирања од најмање 50 милиона.

Бивши радници Вектра Боке су поднели кривичне пријаве против комплетног менаџмента, а од Врховног државног тужилаштва и специјалног тужиоца Миливоја Катнића су тражили да испитају приватизацију бившег ХТП Бока и судбину 60 милиона евра положене гаранције у приватизацију тог предузећа.

Ево ко је Драган Брковић?
Према подацима "црне листе" пореских дужника коју је објавила Пореска управа, "Вектра Јакић" и "Вектра Монтенегро" у власништву Брковића, држави дугују 13,8 милиона евра, а уговор о репрограму је раскинут још 12. јула 2018. године.

Брковић је кум актуелног председника Црне Горе Мила Ђукановића, познат је као краља стечаја

Каријеру "бизнисмена" почео је као продавац ауто делова. Онда су дошле деведесете и санкције током којих је "открио" алуминијум. Логика бизниса била је проста, и подржана са врха: плаћао је КАП-у обезвређеним динарима из примарне емисије, а алуминијум продавао за доларе, по тржишној цени.

Посао је представљан као херојски, јер се тако, кршећи санкције, наводно, спашавао КАП. Спашавали су се, ипак, кумови.

Брковић је у ери приватизације стекао империју – узео је стотине милиона евра кредита, заузео стотине хиљада квадрата земље од планина до мора, десетине хиљада квадрата стамбеног и пословног простора. Постао је власник много чега: од Вектре Монтенерго до Вектре Јакић, а приватизовао је неколико фирми – од ХТП Боке, преко Румијатранса и Морачатранса до Корпорације Јакић.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Тито

29.08.2021 07:21

И Мило ће ускоро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.08.2021 09:44

Када це код нас кумови да падају?

Name

Аса

29.08.2021 07:43

Одличан потез нове црногорске власти. Поред хапшења испитати поријекло имовине и нелегално офузети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

29.08.2021 08:15

Све одузети

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марцоне

29.08.2021 08:18

Све одузети,блокирати рацуне,да одлези у затвору и послије му дати станд на пијаци за продају дјелова !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сагитариус

29.08.2021 10:28

Нова Црногорска власт је поцела и мафијаске кумове да хапси и процесуира, било би веома добро да се тај тренд пренесе на све земље бивсе Југославије, а посебно на БИХ, гдје има доста мафијаско- кумовских веза!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свезналица

29.08.2021 18:29

ЦГ је најбоља дрзава у окрузењу јер да ли бисте у БиХ, Србији или Хрватској могли да видите да се хапси предсједников кум? Засигурно не....

ОДГОВОРИТЕ